Inger Pedersdtr dod 1789 Peder Frederichsen dod 1828 Maren Mortensdtr dod 1858 dodfodt barn 1786 Niels daab 1788 Niels Chr daab 1792 dodfodt barn 1795 dodfodt dtr 1796 Soren Chr daab 1797 Anders Chr daab 1800 Anders Chr dod 1800 barn dod 1801 dodfodt dtr 1802 Maren Kirstine dod 1804 Jens Chr daab 1805 Jens Chr dod 1807
Peder Friederichsen og hans kone Maren Mortensdatter Skrolle.




Beretningen om Peder Friederichsen og hans familie begynder et ukendt sted  omkring år 1753. Da fødes Peder Friederichsen, men hvor han fødes vides ikke, og hvad der sker i hans første 30 år vides heller ikke. Men han er formentlig kommet til Nors som landarbejder engang i 1780'erne, for her ses han i 1786 som far til et dødfødt barn. Og det samme ses i 1788, hvor hans søn Niels døbes. Hvem hans kone og mor til børnene er vides heller ikke umiddelbart, da den kirkebogsførende præst, Anders Eriksen Hvass, ikke noterer moderens navn i sine dåbsnotater.
Mærkværdigvis ses Peder Friederichsen et år efter det dødfødte barn opført for sig selv i folketællingen fra den 1. juli 1787 som tjenestekarl hos Christen Jensøn på en gård i Nors bye.

21 Christen Jensøn
Karen Andersdtr:
Peder Fride-
richsøn
Birgitte Ste-
phansdtr
hosbonde
Madmoder
}
} -     -     -     -
} Tieniste folk
} -     -     -     -
29
30

38.

15.

i 1ste ægtesk

gift 1ste gang

ugift

Gaardbe-
boer

 -     -     -

...mens hans kone på grund af det manglende navn ikke kan findes, men det er vel sandsynligt, at hun er tjenestegørende et andet sted i sognet. Således ses i samme folketælling i et hus i Nors bye.....
49 Ane Jepsdtr
Inger Pedersd:
Peder Pedersøn
Friederich   -
  -     -     -     -
  -     -     -     -
}  -     -     -     -
}  hendis børn
65 -
39
6
4.
ugift
gift 1 gang

  -     -     -
huus-fæsterske
til huuse

  -     -     -     -

Det er ikke bevist, men højst sandsynligt, at Inger Pedersdatter er Peder Friederichsens kone, som, sammen med sine to små drenge, har 'til huse' hos Ane Jepsdatter i Nors, mens hendes mand er tjenstgørende hos Christen Jensøn. Hvis denne antagelse holder, har parret fået to børn, Peder og Friederich før de slog sig ned i Nors. Disse to børn er derfor sammen med hustruens navn medtaget på anetræet øverst på siden.

At vi befinder os i et udpræget patriarkalsk samfund ses ultimativt, da Peder Friederichsens kone som kun 40-årig i 1789  dør, idet hun da betegnes som 'Ped: Friederichs: hustrue' - end ikke i døden gives hun en identitet.
Umiddelbart efter at Peder Friederichsen har mistet sin kone indtræder han i 1790 i et nyt ægteskab, nemlig med 26-årige Maren Mortensdatter, der er tjenstgørende i Hillerslev. Af senere folketællinger fremgår det, at Maren Mortensdatter er født i Taars Sogn i Hjørring Amt, og her ses hendes dåbsnotat i kirkebogen i 1764, den 7. oct: 'Morten Larsens og Ane Tygesdatters Barn af Skrold, Maren'.
At Maren nu som voksen har taget arbejde i Hillerslev fortæller måske om en mobilitet blandt landarbejdere, som man ikke havde ventet i slutningen af 1700-tallet.
Parret slår sig kortvarrigt ned i Hillerslev og her får de deres første barn, Ane Elisabeth, men da det næste barn, Niels Christian, fødes, er de flyttet til Tved Sogn, og her får de resten af deres 10 børn.
Oversigten over Peder Friederichsens børn markerer en tragisk tendens for en stor del af den fattigste landbefolkning i den tid, vi her befinder os i: af de 12 oplistede børn i anetavlen herover dør de 7 ved fødselen eller indenfor de allerførste leveår, - en tendens, som går igen og igen blandt den del af befolkningen, der som i dette projekt har tæt tilknytning til fattigvæsenet.
Elleve år efter Peders og Marens giftermål ser vi familien i folketællingens allersidste opslag fra 1801, hvilket måske fortæller om et bosted alleryderst ude i Ballerum:

Folketælling 1801 - Tved - Ballerum Bye:
20de Peder Friderichsen
Maren Mortens-
    Daatter
Niels Christian
Søren Christian
Ane Elisabeth
Mand

Hands Kone
}
} Deris børn
}
48

35
8
4
9
i 2den Eg-
teskab
i 1ste Eg-
teskab
Huus Mand
uden Jord

Som det ses af denne folketælling er Peder Friderichsen betegnet som 'Huusmand uden Jord'. På et ukendt tidspunkt derefter må han imidlertid være kommet i besiddelse af et meget lille husmandssted, for i sogneprotokollen for Tved Sogn - en sogneprotokol, der må være oprettet i de første årtier af 1800-tallet - ses han som ejer af Ny matricul nr 16, et sted, der netop ligger i den alleryderste del af Ballerum i Tved Sogn.  Se en beskrivelse af stedet her.

Om Peder Friderichsen og hans familie allerede bor på det ovenfor omtalte sted i Ballerum i tiden umiddelbart efter folketællingen i 1801 vides ikke, men netop årene fra 1802 og frem må have været tumultariske for familien. I april 1802 føder Maren Mortensdatter en dødfødt datter, det forårsager hendes femte spædbarnsdødsfald, og måske er det årsag til, at familien i 1803, - det år hvor et nyt fattigreglement med optag af en overvældende stor mængde af nye fattiglemmer introduceres - anerkendes som trængende. I fattigprotokollen optages 'Peder Friderichsøn til 3 Børns Føde' som fattiglem af klasse 3 i Ballerum og tildeles på årsbasis 3td byg. De tre børn må være Ane Elisabeth på 11, Niels Christian på 10 og Søren Christian på 6 år.
Fattighjælpen må utvivlsomt have været kærkommen, ikke mindst på baggrund af de fortsatte elendigheder i familien: i marts måned 1804 nedkommer Maren med datteren Maren Kirstine, der kun blir 8 uger gammel, og året efter føder hun sit sidste barn, sønnen Jens Christian, som klarer at leve i to år, før også han dør.

Sidstfødte Jens Christian dør i marts måned 1807, og i december måned samme år holder fattigkommissionen årets sidste kvartalsmøde, hvor en usædvanlig melding fremsættes: 'Dend 14 Dec: var Commissionen samlet i Nors-Præstgaard, og da blev andmældt, at Peder Friderichsøn, hvis Hustrue har giort sig uværdig til at oppebære dend tillagte Almisse til Børnenis Opfødelse, Hands 2de Sønner Niels Christian og Søren Christian skulle for værende Tiid og i Vinteren for at nyde Skolegang have Omgang i Sognerne, dend Forældrene tillagte Almise bliver i tilkommende January uddeelt til andre trængende'.

Det præciseres i fattigprotokollen ikke, hvad der er grunden til, at Peder Friderichsøns '...Hustrue har giort sig uværdig til at oppebære dend tillagte Almisse', - men et referat i Hillerslev Hundborg Herreders Domprotokol fortæller, at hun den 24. juli 1807 bliver idømt en fængselsstraf på to måneder i Viborg Tugthus for simpel Tyveri. Læs om tyveriet og om sagens behandling i Herredsretten.

Resultatet af Maren Skrolles tyveri bliver altså, at familien som sådan fratages Fattigvæsenets almisse, mens de to drenge på henholdsvis 10 og 15 år tildeles 'Omgang i Sognet', en ordning, som, sagernes forløb taget i betragtning, allerede har fungeret i nogen tid.
Beslutningen om at lade de to brødre, Niels Christian og Søren Christian, '...for værende Tid og i Vinteren have Omgang i Sognerne', hvilket vil sige, at de efter en nærmere angivet rækkefølge må møde op hos forskellige bønder og dér få kost - og måske også logi - viser sig dog at have konsekvenser for fattigvæsenet, for allerede i januar 1808, '...andmældte Sognefogden Jens Sand, at Jens Høeg i Nørbye nægtede......., saa og at ikke ville modtage Peder Friederichsøns Børn til Ophold i dend korte Tiid ham det var paalagt; nogle af Commissionen andmældte og at Christen Gade i Nors ville ikke heller modtage ommældte til ophold i dend korte Tiid ham det var paalagt; Commissionen bestemte, at disse 2de modtvillige Mænd skulle vidnesfast enten fragaae eller tilstaae deris Paastand at Commissionen saa derefter kunne bestemme, hvad derved skulle foretagis'.
Der må jo være en grund til at Jens Høeg og Christen Gade ikke vil tage imod de to drenge. Var de mon så utilregnelige, så umulige at have med at gøre, at bønderne, allerede før omgangen startede, undslog sig for at få dem indenfor?
Årsagen til den problematiske situation viser sig om aftenen den  17. august 1808, for da arresteres den nu elleveårige Søren Christian og indsættes i arresten i Thisted og dagen efter nedsættes der på Thisted Tingstue en ekstraret, der behandler sagen imod ham for adskillige tyverier på de gårde, hvor han havde fået sin kost på omgangen. Arrestationen af Søren Christian bliver den første af en stribe arrestationer, der kommer til at præge Søren Christians liv. Læs om dette liv her.
I forbindelse med de her nævnte arrestationer ses både mor og søn benævnt  med tilnavnet 'skrolle'. Moderen som Maren Skrolle og sønnen som Skrolledrengen eller Søren Skrolle. Det er derfor nærliggende at tro, at 'skrolle' har været et øgenavn, som de to fik på grund af deres opførsel og kriminelle meriter. Og det kan sagtens være tilfældet, selv om navnet har sin oprindelse i Marens fødested Skrold, som nævnt ovenfor.
Navnet Skrold følger dem begge langt op i alderdommen ligesom Søren Christians søster Ane Elisabeth og hans søn søn Jens ses opført med navnet Skrolle.

Iøvrigt ser det ud til, at Peder Friederichsen, Maren Skrolles ægtemand i en meget stor del af deres ægteskab opholder sig de steder, hvor han har haft mulighed for tjeneste. Således ved vi, at han i 1808 er ansat hos Peder Tang i Kielstrup og i 1812 hos Christen Wandet i Hillerslev. Hvor han iøvrigt har haft tjeneste vides ikke, men konstruktionen med at familiefaderen har haft tjeneste forskellige steder, også udensogns, mens familiemoderen har stået for dagligdagen hjemme, har formentlig været almindeligt forekommende.

Om Peder Friderichsen og Maren Skrolle er iøvrigt at bemærke, at de samtidig med at fattigvæsenet forsøger at hjælpe Søren Kristian også selv i en årrække, - og på trods af at fattigvæsenet fratog dem almissen i december 1807,- bliver understøttet. Se herunder:


1810. jan


Peder Frederiksen for Jan: og April Qv..1td byg

udbetales ikke. Se herunder.
1810. april
- Den Peder Frederiksen bestemte Almisse for April Qvrt: 4skp Byg forbliver indestaaende hos Anders Frøkjær indtil videre, da Peder Frederiksen for Tiden tjener i Hoxer


1811. juli

Peder Frederiksens Kone i hendes Sygdom 4rdl

 
1812. juni
..ved hendes Mands Hjemk: fra K: T:
For Kommissionen anmeldte sig Maren Skrolle med begjering om nogen Hjælp i hendes sygelige Tilstand - og blev hende tillagt fra næste July Qvartal 2skpr Byg og 3rd


 
1813

Mærkværdigvis optræder hverken Peder Friederichsen eller Maren Skrolle i dette års udgifter for fattigvæsenet.

1814
Med Begjering om Almisse for tilstundende Aar have ellers ingen anmeldt sig, uden Maren Skrolle af Ballerum - som siger sig at være afmægtig i den ene Arm saaledes at hun lidet eller intet kan fortjene ved Arbejde til Underhold.


1815
Maren Skrolle for Jan: og Apr: Qv 1td byg


1816
Til trods for at Maren Skrolle nævnes som almisselem for året 1816 ses hun ikke at have fået nogen almisse
1817


Peder Frideriksens Kone fra Ballerum meldte: at hendes Mand - 71 Aar gl - kom hjem i disse Dage - uden Tjeneste og - uden Udsigt til at bekomme nogen for Tiden - Commissionen formeente: at bemeldte Peder Frederiksen kunde have Omgang paa Kost m.v.i Districtet hvis han ike faaer Opholdssted ved Tjeneste -






1818. april


Kun fandtes fornødent og billigt, at ... og Peder Fridericsen, som nu er hjemme uden Tjeneste, (får) 1 Td Byg for næste April Qvartal.



1818. sept. Saa tilstod Commissionen....og Peder Frederiksen hver 1 Td Korn af Reserven

1818. dec.

extraordinairt 7skp byg og 1skp rug






1819


Med Begjering om Almisse anmeldte sig de 2 ved Qvartalsforsaml: ommeldte : Peder Fredericsen og....

-anses fornøden...  Peder Fredericsen 4td byg


1820 Peder Fredericsen ... 1td rug, 3td byg, 4rd              



1821 Peder Fredericsen ... 1td rug, 3td byg, 4rd              


1822 Peder Fredericsen ... 1td rug, 3td byg, 4rd              

1822. sept Peder Fredericsen til Skjorte og Inderbuxer   2rbd 3m
Extraordinaire Udgivter til et Vindue 1rbd
           

     
   
1823 Peder Fredericsen ... 1td rug, 3td byg, 4rd              


1824 Peder Fredericsen ... 1td rug, 3td byg, 4rd              


1825 Peder Fredericsen ... 1td rug, 3td byg, 4rd              


1826 Peder Fredericsen ... 1td rug, 3td byg, 4rd              


1827 Peder Fredericsen … 4skp rug, 2td byg, 2rbd
     

1828


Peder Fredericsen for 3 Qvrtlr - 3skp rug, 1td 7skp byg, 1rd 48 s.


I betragtning af den rigelighed, hvormed det aldrende ægtepar, - de er nu blevet henholdsvis 74 og 61 år -, hidtil er blevet forsynet med naturalier og penge, er det svært at forstå den reduktion, der sker fra 1826 til 1827.  1828 bliver det sidste år, parret får almisse. I oktober 1828 dør Peder Frederiksen. Kirkebogsnotatet siger:
'1828, 2. Octob (død) - 12. Octob (begr) - Peder Frederichsen - Almisselem af Ballerum - 84 (alder) -'


Hans kone Maren Mortensdatter/Skrolle kommer til at leve i endnu 30 år, - og sikkert på det samme ydmyge sted i Ballerum som forhen. Men efter sin mands død i 1828 dukker hun først op i fattigprotokollen  i 1831, og da i en speciel anledning. I protokolnotatet siges det:
'Søren Christian Pedersen Skrolle, kom efter udstanden Rasphuusstraf tilbage her til Districtet i Foraaret, syg og fast nøgen - for Hans Ophold og Pleie hos Moderen paa Ballerum indtil Han fik Tieneste, hende betalt    1rbd 3m.  Og til Al slags Klædesfornødenheder, anført paa foran fremlagte Bilag under Litr A No 1 for   8rbd 5m 12s'.
Der er tale om, at sønnen Søren Christian nu har udstået sin straf i Rasphuset i København (se herom i Søren Christians biografi), og nu er vendt tilbage til Ballerum i en elendig tilstand, hvorefter fattigvæsenet træder til.
Øjensynligt forbliver Søren Christian, der er separeret fra sin kone Henriche, ind til videre hos sin mor i Ballerum, for her ses han i folketællingen, der genoptages i 1834 efter 33 års fravær.
I samme folketælling ses det, at også Søren Christians ældre søster Ane Elisabeth (fejlagtigt angivet som 39-årig; hun er retteligt 44år) og hendes datter Maren Cathrine bor hos Maren Skrolle. Maren Cathrine er i 1828 blevet født som såkaldt 'Slegfredbarn' to måneder før Peder Frederichsens død. Kirkebogsnotatet fortæller, at Ane Elisabeth allerede ved fødselen bor hos forældrene på Ballerum, og her bliver hun og datteren boende mange år fremover. Se de følgende folketællinger.

Folketælling 1834 - Tved - Ballerum
53 et lidet Huus Maren Sørensdatter*) Skrolle
Søren Christian Pedersen
Ane Elisabeth Christensdatter**)
Maren Cathrine Andersdatter
70
43
39
6
Enke
separeret fra sin Kone
ugivt
     -
Jordløshuusbeboer. Haandarbejde
Indsidder hos Moderen, daglejer
Indsidder hos Moderen, Haandarbejde
Hendes  Barn
*) fejlnotat for Mortensdatter      **) fejlnotat for Pedersdatter

Samme år som folketællingen etableres ses det af kirkebogens afgangsliste, at Søren Christian flytter til Hillerslev, hvor han opholder sig i to år. I 1836 flytter han tilbage til Tved Sogn, men formentlig ikke tilbage til sin mor, der nu igen begynder at modtage almisse

1836 Maren Skrolle paa Ballerum en Hjelp 4skp byg
1837 Maren Skrolle til Lys og Brød 7½m og siden 8m          
1838 Maren Skrolle en Hjelp 1rd 2m  
1839 Maren Skrolle 2rd  


Folketællng 1840 - Tved 
49 et Huus Maren Sørensdatter*) Skrolle
Ane Elisabeth Christensdatter**)
Maren Cathrine Andreasdatter
76
49
11
Enke
ugift
ugift
Husinderst - nyder et Tilskud af Fattigvæsenet
Indsidder hos Moderen, dagleier
hendes datter
*) fejlnotat for Mortensdatter    **) fejlnotat for Pedersdatter

Det er mærkeligt, at Maren Skrolle her er noteret som 'Husinderst' dvs. lejer, ligesom det er mærkeligt, at hun i den foregående folketælling noteres som 'Jordløshuusbeboer'. Af et senere notat fra fattigprotokollen fra 1848 ses hun nemlig i listen over 'Kontribuenter', ydere af fattigskat på ejendom. Her er hun opført som ejer af den samme jordlod i Ballerum som tidligere hendes mand ejede, nemlig matr. nr 16 med et hartkorn på 0 - 0 - 0 - 2¾ alb. Ganske vist er matriklen så lille og ubetydelig, at hun der 'forbigaaes' i henseende til beskatning, men inderst er hun jo ikke. Alt tyder derfor på, at Maren Skrolle er blevet boende på den fattige jordlod yderst i Ballerum til sin død.

1840 Maren Skrolle 2rd i Qvart: og en Hjelp: 2Skp Rug, samt 3m        
1841 3skp rug, 1skp byg, 3rd 3m     
1842 Maren Skrolle 1td byg, 2Rb     
1843 Maren Skrolle 1td 4skp byg, 2Rd      

I 1843 konfirmeres Maren Skrolles barnebarn Maren Cathrine, som har boet hos hende på Ballerum siden fødselen. Konfirmationen må have været en stor oplevelse for Maren Skrolle, - kirkebogsnotatet om hende taget i betragtning:

Maren Cathrine Andreasdtr Slegfred Barn af Ane Elsebeth
Christensdatter paa Ballerum -
udlagt Barnefader Andreas
Bjerre Skinnerup -
født 3 Julii 1828 Overmaade gode Kundskaber, Opfør-
sel som Foregaaende
1844 Maren Skrolle Tørv og 6skp byg, 1Rd



Folketælling 1845 - Tved
et Huus Maren Mortensdatter
Ane Elisabeth Christensd: *)
Maren Cathrine
81
37
17
Enke
ugift
ugift
Thors Sogn Hjørring Amt
Hillerslev Sogn
Her i Sognet
Almisselem
nærer sig ved Spinden og slige
Skrædder
*) fejlnotat for Pedersdatter
For første gang nævnes det nu i folketællingerne, hvor personerne er født



1845 Maren Skrolle 1td 6skp byg, 2rd – Tørv
1846 Maren Skrolle 2td byg, 1Rd, 1 Bul Tørv  
1847 Maren Skrolle. (1 Bul i Penge 1Rb 2m).
Maren Skrolle 2td Byg, 2Rd
   

1848 Dette år er der mærkværdigvis ingen notater om almisse til Maren Skrolle.

1849 Maren Skrolle ansættes nu som almisselem i Klasse1   


Folketælling 1850 - Tved
9. et Huus Maren Maartensen
Ane Elsebet Christensen *)
Maren Christensen**)
85
58
22
Enke
ugift
ugift
Tors Sogn, Hjørring amt
Kjelstrup Sogn, Thisted Amt
her i Sognet
Huusmoder Almisselem
hendes datter. Wæverske
hendes Datters datter
*) fejlnotat for Pedersdatter/Pedersen     **) fejlnotat for Andreasdatter/Andreasen


1850 Maren Skrolle 2td 4skp Byg
1½ Bul Tørv
1851 Udover det til højre viste får Maren Skrolle i ekstraordinær almisse 4skp Byg og 1Rd. Desuden 3Rd under Sygdom samt i December yderligere 2Rd.  





1852 Maren Skrolle 4td Byg og 12 Rd
  

Fattigprotokollen ophører med året 1852. Derfor vides det ikke, hvilken almisse Maren Skrolle herefter får, men taget i betragtning, hvordan den i de seneste år er steget, må man gå ud fra, at hun understøttes på lignende vis sine sidste år.

Folketælling 1855
17 et Huus Maren Mortensen
Ane Elisabeth Pedersen
89
68
Enke
ugift
Thaas Sogn, Hjørring Amt
Hillerslev S. Thisted Amt
Huusmands Enke, Husmoder, Almisselem
Husmoderens  Datter

Det er interessant at se, hvor unøjagtig eller ligefrem fejlagtig aldersangivelsen ofte er i folketællingerne. Folk har givetvis meget ofte været ude af stand til at fortælle, hvor gamle de var. Derudover er det i ovenstående optegnelser mærkeligt, at efternavnene ofte er fejlagtige. Maren er i både 1834 og 1840 fejlagtigt kaldt Sørensdatter og datteren Ane Elisabeth er først i den sidste folketælling benævnt med det rette patronym Pedersen.

Den 19.september 1858 dør Maren Mortensdatter,  93 år gammel og efter mere end 50 års tilknytning til fattigvæsenet.
Tved Kirkebog 1858: '19 September (død) - d 26 September (begr) - Maren Kirstine Mortensdatter - Almisselem og Enke efter Huusmand Peder Frederiksen af Ballerum'




Til Projekt Nors forside
Til Fattigprotokol 1

Til Fattigprotokol 2
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet