Christen Mariager dod 1769 Christen Mariager gift m Inger Nielsdatter 1747 Christen Mariagers 1. kone dod Mette Traas anetrae Om Inger Mariager alias: Inger Nielsdatter Ugeldam Christen Mariagers 2. kone dod Jens daab 1748 Jens dod 1749 Woldborg daab 1749 Woldborg dod 1799 Ingeborg daab 1752 Marens daab 1759 Marens dod 1833 Om Jens Christensen Mariager Jens Chr Mariager daab 1754 Jens Chr Mariager dod 1845 Jens Chr Mariager gift m Mette Traae 1777 Mette Traae daab 1754 Mette Traae dod 1800 Ingeborg daab 1777 Ingeborg dod 1786 Christen daab 1780 Ane Maries daab 1783 Ingeborg Cathrines daab 1786 Ingeborg Cathrines dod 1827 Jacob Christens daab 1790 Marens daab 1796 Henrich Pedersen dod 1782 Henriches daab 1782 Soren Kristians daab Henrike og Soren Kristian gift 1814 Om Henriche Om Soren Kristian J.C.Mariager gift m Ane Svensk 1800 Birgithe Maries daab 1789 Ane Maries daab 1812 J.C.Mariager gift m Ane Poulsdatter 1831 Om Ingeborg Cathrine Om Maren Mariager Anders daab 1783 Anders dod 1833 Om Poul Chr. Havre

Jens Christensen Mariager, hans datter Ingeborg Cathrine og plejedatter Birthe m. børn.

Jens Christensen Mariager og hans relaterede fylder meget i fattigprotokollen. Relationerne fra hans forældre og til hans ægtefæller, børn, ægtefællers børn og disses børn og svigerbørn kan ses i anetræet herunder. Ved hjælp af anetræets links tilgås originale kilder og tekster.
Jens Christensen Mariagers tre ægteskaber er specificeret i anetræerne herunder med henholdsvis grøn-, blå- og brun baggrundsfarve.


Jens Christensen Mariager
Jens Christensen Mariager fødes i 1754 som det fjerde barn i sin fars ægteskab med Inger Nielsdatter Ugeldam. Af fattigprotokollen ses det, at faderen Christen Christensen Mariager er husmand, som i årene 1756 og 1758, som husmand i Hinding pålignes en speciel husmands-almisse. Efter hans død ses hans enke i 1771 at være pålignet en tilsvarende almisse.
Da Jens Christensen Mariager er eneste søn i familien kan vi vel gå ud fra, at han på et tidspunkt efter sin far død har overtaget husmandsstedet i Hinding, og her får han med sin første kone, Mette Jacobsdatter Traae sine syv børn.

Vi finder dem i den første folketælling fra den 1. juli 1787 i hus nr 13 i Hinding:
13. Jens Christens:*
Mette Jacobsdtr:
Christen Jensøn
Ane Marie    -
Ingeborg   -    -
Inger Nielsd:
Maren Christensd:
Anders Christens:
Jens Poulsøn**
Zidsel Nielsd:

Niels Jensøn
Mand
hands Kone
}  -    -    -    -
} deris børn
}  -    -    -    -
hds Moder
hendis daatter
hendis uægteSøn
  -    -    -    -    -
  -    -    -    -    -

  -    -    -    -    -
33.
33.
7
4.
1
66.
26
4.
34.}
26.}

1.

i 1 ægteskab

  -     -     -

Enke af 1 ægt.
ugift
  -    -    -    -

i 1 ægteskab

  -    -    -    -

Huusmand

  -    -    -

Almisse Lem
Inderste
  -    -    -

Inderste og
gaar i dagl:
  -    -    -    -
* Jens Christensøn Mariager
** Jens Poulsøn Havre

Stedet som de bor på, matr. 25, ses her
Som matrikelkortet viser, er det en yderst beskeden jordlod, de bebor. Desto vanskeligere er det at forstå, at stedet kan huse ikke blot ægteparret Jens og Mette og deres tre børn, men også Jens' mor, Jens' søster Maren og hendes lille Anders foruden et jævnaldrende ægtepar Jens og Zidsel og deres nyfødte Niels,*
* ..hvis navn sikkert er en fejlskrivning. Kirkebogen fortæller, at Jens og Zidsels barn hedder Jens Christian.

Om Jens (Havre) og Zidsel (Nielsdatter), der ses som 'inderster' hos dem i 1787, er der iøvrigt det interessante at fortælle, at de på et tidspunkt kommer til at bebo naboejendommen matr. 26, hvor de får deres børn. Og hvor de livet ud, på samme måde som deres opvoksende børn må friste tilværelsen som almisselemmer livet igennem.

Og på den næstfølgende matrikel, nr 27, bor i en årrække almisselem Maren Traad i et hus, som sognets beboere har opført til hende. Der er altså her, på matriklerne 25, 26 og 27 en veritabel koloni af almisselemmer samlet. Se yderligere længere nede på siden.

På et tidspunkt bliver Jens Mariagers kone, Mette, syg. Det ses af et notat i fattigprotokollen fra januar måned 1800, hvor det bemærkes, at 'Jens Mariagers sengeliggende Hustrue  får' tildelt  '5½ skp mel, men NB: ikke længere indtil Deris Vilkaar forandris'. Vilkårene forandres temmelig hurtigt, for allerede i begyndelsen af februar dør Mette.
Ni måneder senere gifter Jens Mariager sig som 44-årig med den jævnaldrende Ane Christensdatter, kaldet Svensk.
Af folketællingslisten som opregner folketallet d 1. februar 1801, kun tre måneder efter giftermålet, ses det, at Ane Svensk bringer døtrene Henriche på 18 og Birgitte Marie på 12 med sig og at Jens hos sig har den 5-årige datter Inger Kirstine, kaldet Stine.

Folketælling 1801 - Hinding
27de Jens Christensen
Ane Christensd:
Inger Kierstine
   Jensdaatter

Henriche Hin-
drichsdaatter
Birgitte Marie
Mand
Hands Kone

Mandens daatter

}
} Konens børn
}
47
47

5

18

12
i 2den Egt
i 2den Egt
Huus Mand
uden Jord


Jens' 11-årige søn Jacob Christen må være den tjenestedreng, der i folketællingen står opført som 'dreng' hos gårdmand Niels Jensen et andet sted i Hinding, og på en gård i Nors ses søsteren Ingeborg Cathrine, der fejlagtigt er opført som 25-årig, skønt hun kun er 15. Også de to ældste af Jens' børn, Christen og Ane Marie kan findes i foketællingen som tjenestefolk i sognet. Den yngste datter, Maren, som er født i 1796, ses intetsteds i kirkebøgerne eller folketællingen. Hun er måske død som spæd uden at være registreret.

Stedet, som Jens Mariager og hans sammenbragte familie bebor er i folketællingen anført som et husmandssted uden jord. Der er dog jord, eller måske burde man betegne det som sand på stedet, som ligger på et af de mest sandflugt-plagede områder i landet. Så ufrugtbart altså, at det i folketællingslisten betegnes som et husmandssted uden jord.

Om døtrene - især Ingeborg Cathrine
At familien lever under kummerlige forhold ses af, at en af Jens Mariagers døtre i årene fra 1813 omfattes af fattigkommissionens tildeling af almisse 'ved omgang'. Men allerede i 1803 ses det at en af Jens Mariagers døtre bor hos Christen Hammer, i 1805 får en datter penge til klæder, og i 1807 ses det at 'Christen Knachergrd i Nors vilde modtage J: Mariagers Dttr til Forsørgelse imod at hand ingen Almisse betaler.' I 1808 får en af Jens Mariagers døtre igen penge til Klæder, og i 1809 får Jens Mariagers Datter Stine 4rd til Klæde.
Vi ved ikke, hvilken af Jens Mariagers døtre, der får omgangs-almisse og penge til klæder og hvem af dem det er, der kommer i pleje hos Christen Hammer og Christen Knachergaard. Måske er det datteren Ingeborg Cathrine, som 20 år senere, i 1827, 'syg og ofte sengeliggende' dukker op blandt fattiglemmerne, får '2td byg''16s til Enebær' og i september yderligere '4skp byg og 2rd' før præsten må betale '4rd 30s' for hendes ligkiste og '12 s' for at få hende lagt i kiste. At fattigvæsenet formidler, at hun får enebær, er måske en indikation af, hvilken sygdom hun har lidt af, idet enebær blandt andet har været anvendt som medicin mod væskeansamlinger i kroppen og mod psoriasis.

Om plejedatteren Birgithe Marie / Birthe
I 1812 sætter elendigheden endnu et aftryk på den sammenbragte familie i klitten i Hinding: Jens Mariagers plejebarn, Birthe, nu 23 år, nedkommer med et såkaldt uægte barn, der den 19. august døbes Ane Marie. To år senere, i marts 1814, henvender Birthe sig til fattigvæsenet med begæring om hjælp og får tildelt 1td byg. Af sognepræstens bemærkning, at 'Den vist nok fattige Birthe Mariager af Hinding...' havde henvendt sig, forstår man, at fattigkommissionen stiller sig tvivlende overfor hendes trang. Senere på året får hun dog ekstraordinært 5rd, men i begyndelsen af 1815 anses for hendes 'Forsørgelse 1 td byg at være fornødent'. Den 10. oktober samme år nedkommer Birthe med sit andet uægteskabelige barn, Henrik Peter. Blot fire måneder senere, i februar 1816, bliver hun imidlertid gift med barnets far, Poul Christian Jensen Havre, søn af en anden almisse-familie i Hinding. Fattigprotokollens notater tyder på, at det unge ægtepar har fået bolig hos Jens Mariager i Hinding. Hvis det er rigtigt, bliver det også her, at familien den 3. januar 1818 må opleve, at den 2-årige Henrik Peter dør, og at en anden søn, som bliver kaldt Jens Christian fødes i september.
Fra 1820 ser det ud til, at Birthe og hendes mand er flyttet til et andet sted i Hinding (se skemaet herunder, hvor Birthe udgår af fattigprotokollen), og her får de i de kommende år resten af en børneflok; i 1821 sønnen Søren, i 1826 sønnen Morten og i 1830 en datter, som kaldes Kirsten. I 1834 finder vi dem i folketællingen i 'et huus' i Hinding.

.....fortsat om Jens Mariager
En af fadderne ved parrets første barn Henrik Peters dåb i 1815 er 'Husmd. Søren Kristian Pedersen af Hinding'. Benævnelsen 'Husmand' antyder måske, at Søren Kristian, der var blevet gift med Ane Svensk's datter Henriche i november året før, måske ved den lejlighed har overtaget husmandsstedet i klitten i Hinding, hvor den sammenbragte familie bor. Et detaljekort kan ses her.
En antydning af, at Jens Mariager har haft behov for at overdrage stedet til en yngre generation, får man, da han i marts 1816 henvender sig ved fattigkommissionens kvartalsmøde med 'Begjering om nogen Understøttelse i hans Afmægtighed og trængende Forfatning'.
Denne begæring imødekommes  i et omfang, så vi finder Jens Mariager som almissenyder i alle årene indtil hans død. I mange af notaterne ses iøvrigt det bemærkelsesværdige, at Jens Mariagers almisse knyttes sammen med hans plejedatter Birthes almisse eller med en almisse, som tildeles hendes barn, Ane Marie. Specielt fordi plejedatteren Birthe i 1816 bliver gift med Poul Christian, søn af nabohusmanden Jens Havre og må formenes at været flyttet sammen med ham. Almisselisten viser, at plejedatteren Birthes uægteskabelige barn, Ane Marie, er blevet boende hos Jens Mariager, men det fremgår mærkværdigvis først af almissen fra 1820.
Se herunder, hvordan fattigprotokollen hvert år beskriver Jens Mariager i protokollens liste over 'Forslag til Almisselemmer', og se hvilken almisse, der gives:


År
Fattigprotokollens tekst Almissens naturalier Almissens penge Andet
1817 Jens og Birthe Mariager
2 td byg

1818 Jens og Birthe Mariager
3td byg

1819 Jens og Birthe Mariager
3 td byg

Fattigprotokollens udeladelse af Birthe Mariager som almissenyder i årene herefter kunne tyde på, at Birthe har fundet et blivende bosted sammen med Poul Chr. Havre, som hun blev gift med i 1816. Og notatet fra folketællingen i 1834 tyder på, at det sted har befundet sig tæt på Jens Mariagers jordlod. Birthes datter, Ane Marie, er dog, som det ses af de følgende optegnelser, blevet boende hos Jens Mariager.

1820 Jens Mariager med hans Datter
Birthe Mariagers Barn

4 td byg



2 rbd
1821 Jens Mariager med Birthes Barn
4 td byg



2rbd
1822 Jens Mariager med sin
datters, Birthes Barn

5td byg
 



4rbd
1823 Jens Mariager og Birthes Barn
5td byg




4rbd
1824 Jens Mariager og Birthe
Mariagers Barn
       
1 td rug                            3 td 4skp byg




4rbd
1825 Jens Mariager og Birthes Barn          
1 td rug                              3 td 4skp byg




4rbd
'Til et Vindue og huses
Reparat:'
 
1rbd 4m 8s
1826 Jens Mariager og Birthes Barn            
1 td rug                                3 td 4skp byg




4rbd

Yderligere til hus-rep:
3rbd
1827 Jens Mariager og Birthes Barn
                 
1td rug                2 td byg         5 Al Hverkgrn a 3m:
                                                    2rbd 3m




4rbd
     
1 Bul Tørv - 1 konf.-kjole


Huus repareret 4Rd 4m 5s
1828 Jens Mariager
             
1 td rug                 2 td byg




4rbd

1 Bul Tørv
1829 Jens Mariager                           1td rug                    2td byg        
Begravelsesomkost. til Jens Mariagers kone: 5rbd 2m




4rbd

1 Bul Tørv



Kjol og Buxer til Jens Mariager: 1rd 2m 9s

Der kan vel ikke være tvivl om, at Jens og Birthe Mariager udgør en 'almisseenhed'. Man ser, at Birthe i 1820 kaldes for Jens Mariagers datter og benævnes med efternavnet 'Mariager', selv om hun kun er hans plejedatter. Og fra 1820 ser det ud til at almisseenheden nu udgøres af Jens Mariager og Birthes datter Ane Marie, der således kommer til at bo med sin pleje-bedstefar fra hun er 8 til hun er 15 år gammel. Det sidste år dette arrangement kan erkendes ud fra de mange notater er året 1827, og dette år ses det, at Birthes stedfar, Poul Havre, af fattigvæsenet får tildelt hjælp til en konfirmationskjole '...til hans Datter hos Jens Mariager'. Derefter ses Birthes barn ikke længere hos Jens Mariager. Hun er vel, som vanligt, kommet ud at tjene et sted efter sin konfirmation.

I 1829 dør Ane Svensk og i 1831 gifter Jens Mariager sig for tredje og sidste gang. Han er nu 77 år og hans tredje kone, Ane Poulsdatter Kiil kun 40. Hvad bringer mon den 77-årige Jens Mariager og den 40-årige Ane Poulsdatter Kiil sammen? Forud for deres ægteskab har Ane i 1821 født datteren Ane Kirstine og i 1825 sønnen Jens. Begge børn født udenfor ægteskab med Jens Jensen Klov, der har været ansat som tjenestekarl og tærsker i nærheden af Anes opholdssteder. Der kan ikke være tvivl om, at Ane og Jens har haft et forhold så nært, at det har medført fødslen af de to børn. Men hvad har brudt forholdet mellem dem? Hvilken ukendt tragedie har mon fundet sted? Og hvad har ført til det aldersmæssigt umage parforhold i 1831?
Jens Mariager lever i endnu 16 år. På samme sted. Med samme tilknytning til fattigvæsenet. Se herunder almissen til og med 1834:

1830          
1td rug                     2td byg

4rbd

1 Bul Tørv
1831          
1td rug                                3td byg

4rbd

1 Bul Tørv
Klæder paa P. Søegaards Auction
2rd 1m 14s
1832          
1td rug                                3td byg

4rbd

1 Bul Tørv
1833
         
1td rug                                   3td byg


5rbd 4m

1 Bul Tørv
1834          
1td rug                                      3td 2skp byg

4rbd

1 Bul Tørv
Tømme, Fjelle, Søm og Arbeidsløn på Jens Mariagers Huus
2rd 2m 8sk

Af folketællingen i 1834 ses det, ...
...at Jens Mariager da bor i 'et Huus', nr 26 (sikkert matr. 25), sammen med sin nye kone og hendes to børn, der begge noteres som 'hans børn' . Der foruden bor også familien Jeppe Sørensen (Brix) og Bodel Maria Jensdatter (Havre) med fire hjemmeboende børn.
Jens Mariagers plejedatter Birthe (her kaldt Bergitte) og hendes familie bor som nærmeste nabo, i 'et Huus', nr 27, og hans nu afdøde kone, Ane Svensk's datter Henriche ses at bo alene i 'et Huus', nr 28. Alting tyder på, at familierne har holdt sammen her i den sandede del af Hinding.
Herunder ses notaterne fra folketællingslisten fra år 1834. Husene med numrene 26, 27 og 28 ligger som naboparceller. Alle familierne er almisselemmer. Det gælder også for familien i nr 27, selv om det ikke fremgår af skemaet. Ved at se på aneskemaet øverst på siden, vil man kunne se, hvordan de forskellige personers familieforhold er vævet ind i hinanden.

26) et Huus Jens Christensen
Ane Poulsdatter
Ane Kirstine
Jens
Jeppe Sørensen
Bodel Maria Jensdatter
Jens
Lars
Ane Marie
Niels
81
45
13
9
56
56
14
11
7
1
gift
gift
}
}ugift
gift
gift
}
}
}ugift
}
Indsidder og almisselem
hans Kone

hans børn
Indsidder og almisselem
hans Kone


hans børn
27) et Huus Povl Jensen
Bergitte Sørensdatter
Jens
Søren
Morten
Kirsten
Bodel Larsdatter
46
49
16
13
8
4
82
gift
gift
}
}
}ugift
}
Enke
Indsidder og dagleier
hans Kone


hans børn

Inderste Lever af Spind og Bind
28) et Huus Henriche Hendricksd:
55 separe ret Inderste og almisselem

1835          
1td rug                                 3td byg

4rbd

1 Bul Tørv
Klædesfornødenheder efter Auctionsregning:
1Rd 4s
1836           1td rug                3td 2skp byg                  Brød og  Kartofler 4m
4rbd
Tillæg:
1Rd 5m

2 Bul Tørv

Jens Mariagers Kone til en Dyne, som hun selv lovede at forarbejde 15m
1837       
1td rug   3td byg, 4m til Brød, 1rd til Kartofler, - en Hjelp til Jens Mariager i hans Sygdom

4rbd

2 Bul Tørv

en Hjelp til [Bend] - Lys
1838    
1td rug, 3td byg, 1rd til Brød og Kartofler

4rbd

Til forskellige fornødenheder (formodentlig til tørv og andet):

6rd 3m 4s

Til Jens Mariager en Skjorte og Buxer til hans søn.
1839     
4rbd

2 Bul Tørv
Extraordinaire Udgivter:
 Jens Mariager: Janv: Qvart: til Føde 5½m og i Julii dto 1rd og et pr Træskoe 20s
   
1840    
4rbd

til tørv 15m

til Lys 2m til Buxer 1rd
I 1840 noteres det i fattigprotokollen: Den gl: Jens Mariager, omtr: 90 Aar, har Slagsyge, pleies af sin Hustrue, som ei er gl:
1841    
1td rug   3td 1skp byg

6rbd 3m

til tørv 2rd 3m
1842
4td 4skp byg

6rbd 3m

2 Bul Skudtørv
1843
4td 4skp byg

4rbd
1844
4td 4skp byg


4Rbd


i Sygdom:
4Rbd 2m


2 Bul Tørv
Til Husreparation:
4 Stolper og 4 løsholter   

3Stk 9al. Fjel
30Stk 3/tom Søm
6 Do 4/tom Søm -       
18 Kjærve Tag
20 3/tom Søm
Simer
Lægter
Ialt: 3rd 1m 5s

1845
3td 3skp byg


6Rbd

Jens Christensen Mariager dør den 3. juli 1845 og begraves den 6. juli. I kirkebogen opført som 'Almisselem af Hinding'. Der ses dog ikke opført nogen udgift i fattigprotokollen for Jens Mariagers begravelse.



Til Projekt Nors forside
Til Fattigprotokol 1

Til Fattigprotokol 2
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet