Ved
hjælp af kirkebøgerne i Nors og Tved kan
nedenstående anetræ over slægten Gasberg
konstrueres
som vist. Gult markerede årstal linker til originale
dokumenter.
Den grønne liniemarkering viser arvegangen til
gården
Gasberg på Ballerum. Christen Pedersen Gasberg og hans Hustru
Maren Jacobsdatter Lund findes i den tredje generation. Christen som
tvillingbror til Anders.
Christen Pedersen
Gasberg fødes i 1805 som den ene af to
tvillingdrenge på Gasbjerggaard i Tved.
I 1820 ser vi drengene konfirmeret i Nors Kirke med bedømmelsen 'Maadelige Kundskaber og god Opførsel'. Utvivlsomt har begge drengene fra en tidlig alder været tjenestedrenge på nærtliggende gårde og senere været ansat som tjenestekarle. De er således ikke som deres ældre bror Jens blevet på Gasbjerggaard, som sidstnævnte var udset til at skulle overtage efter deres far. Christen ses i 1833 at være tjenestegørende i Kaastrup, hvor han må have fundet sin tilkommende hustru Maren Jacobsdatter Lund. De gifter sig i december 1833, og kort tid efter, i folketællingen fra februar 1834 ses de at være logerende hos husmand Willads Jacobsen i Tved:
*)fejlskrivning
for 'Jacobsdatter'
Maren må
have været gravid, da de gifter sig, for
allerede
den 3. marts 1834 fødes parrets første barn,
sønnen Jacob Christian.
De nygifte og deres lille dreng bliver dog ikke længe i Tved. I kirkebogens afgangsliste ses de i løbet af året at være rejst til Hillerslev. Her får de sikkert, skønt intet kirkebogsnotat fortæller det, deres andet barn sønnen Mads. Hvor længe familien opholder sig udensogns vides ikke, men i 1838 ses de igen i Tved, nu som almissesøgende. Fattigprotokollen noterer torsdag den 22. marts 1838, ekstraordinært at have udbetalt til Christen Gasberg en hjælp på 2Rd og 2skp byg, og under punktet 'Forandringer' nævnes, at 'Christen Gasberg paa Ballerum forlangte fremdeles Understøttelse og ham tilstodes 4skpr Byg for April Qvartal'. Men hermed ophører hjælpen ikke. Den 19. juni tildeles han ½skp rug, 2skp byg samt 8m til husleje (hos Niels Hinrichsen, som familien nu bor hos) og den 4. oktober får han 3m til 'en Hjelp til Brød'. 1838 blir et år, hvor familien må lide tabet af deres tredje barn, datteren Maren, der fødes den 1. juli og dør 4½ måned senere. Og så blir det et år, der kommer til at indlede et afhængighedsforhold til fattigvæsenet, der kommer til at vare livet ud. Se herunder oplistnngen af deres almisse, således som den er noteret i fattigprotokollen:
Familien er nu
flyttet til Hinding, hvor de bor til leje sammen med den
67-årige Enke, Karen Dahl Nielsdatter. Af fattigregskabet fra
dette år kan det ses, at huset, som familien bebor, ejes af
godsejeren på Søgård, Peder Holst, der
kan
indkassere 6rd for lejemålet.
Den 17. marts 1841
fødes Christen og Marens sidste barn, sønnen
Peder.
Fra
folketællingsåret
1850 ses Christen Gasberg og Maren og deres yngste søn Peder
Christian (som i kirkebogen er noteret som 'Peder') at
være
flyttet ind i sognets fattighus.
Hvornår indflytningen i fattighuset er sket vides ikke, men da almissen 'husleje' er udbetalt sidste gang i 1845 er det sikkert sket året efter, altså 1846. I året 1850 ses iøvrigt den sidst bogførte almisse til Christen Gasberg, - 4skp byg, og samme år ses et notat i fattigprotokollen, der fortæller, at:
Hvad der ligger bag Christen Gasbergs afslag på halvdelen af de tildelte 4skp byg, vides ikke. Folketællingerne fra 1855, 1860, 1870 og 1880 fortæller imidlertid, at Christen og Maren i 30 år fortsat er beboere i fattighuset, hvor deres søn Peder Christian også ses indtil 1855. Mærkværdigvis optræder de ikke i disse års årlige protokollater over almisselemmer. Christian Gasberg ses tværtimod i 1851 at have fået 1m 4s 'for at opvarte Jacob Smed'. Igen i 1859 ses fattigvæsenet at have haft 3 marks 'Udgift til Chr. Gasberg for Opvartning', og i 1867 ses det, at fattigvæsenet har betalt ham 1Rd 3m for 'Tækkearbeide ved Fattighuset'. Det ser altså ud til, at Chr. Gasberg har kunnet indkassere små indtægter på trods af sit ophold i fattighuset. Måske har han i virkeligheden arbejdet som dagleier i alle disse år og undgået en huslejeudgift ved at bo i fattighuset. Christen dør den 14. september 1880, som 'Almisselem i Hinding Hospital', som fattighuset benævnes i kirkebogen. Han er da 77 år gammel og har været fattiglem i 42 år. Hans kone Maren nævnes i et sidste notat i fattigprotokol III: 'Gasbergs Enke. nu Hentinget. 60 Kr 2 Rug 2 By fra 1Otob 96 - til otobr 87'. Situationen har sikkert været sådan, at hun nu ikke længere har kunnet tage vare på sig selv. Hvem hun er blevet 'Hentinget' til, siger notatet intet om, og det har ikke været muligt at finde hendes dødsnotat.
|