1796 - 1803

De første fire år i denne periode er sognepræstens notater så sparsomme og mangelfulde, at det er svært at danne sig et realistisk billede af, hvad der foregår. Det ser imidlertid ud til, at Maren Sørensdatter i Tved på et tidspunkt, uden at det er noteret i fattigprotokollen, har fået tildelt en almisseportion, som hun i en årrække har fået ud over den hjælp på 1Rd, som hun årligt har modtaget siden 1781. Maren Sørensdatter dør i foråret 1793, og hendes almisseportion tildeles i 1796 '...dend Huus-arme og blinde Christen Sørensøn Hare i Tved-Sogn...', der imidlertid selv dør allerede i 1797, hvorefter almisseportionen overgår til Søren Kong, der dør i oktober 1799, hvorefter almissen tildeles '...hands 80 Aars gamle Hustrue...'. De originale notater kan ses her. Denne 'almissearv' kan ses som et eksempel på den almindeligt forekommende praksis, at en én gang tildelt almisse går i arv. Men den er vel også et eksempel på, at sognenes almisse-ydelser i denne tid er så sparsomme, at mange fattige, som egentlig er værdigt trængende må vente på at et almisselem dør, før de selv kan få almisse.
I den samme periode dør Niels Langgaard, og, hedder det i notaterne: '...dend vacante Almisse portion blev tillagt hands gamle Enke Maren Kløw...'. Niels Langgaard fik selv sin almisseportion i 1782, da Laurids Rimme i Tved døde, men den almisseportion han dengang fik ret til, var efter notaterne at dømme en ret til omgangskost. Når der nu tales om 'en almisse portion', kan man måske gå ud fra, at der, ligesom for Maren Sørensdatter ovenfor, er tale om en almisseportion i naturalier. Hvis det er korrekt, uddeles der i Tved sogn i denne periode to almisseportioner, som, hvis den gamle portionsstørrelse stadigvæk er bibeholdt, ialt pr. år vil andrage 4 td mel, 10 skp malt og 8 skp gryn.

I Nors sogn sker der fra år 1800 en mærkbar tilgang af almisselemmer:
- Jens Olufsøn, der tildeles en hel portion.
- Poul Kill og hans mange børn, der tildeles 5 skp mel.
- Jens Østergaards vanføre datter, der tildeles 3 skp mel.
- Jens Mariagers sengeliggende hustru, der tildeles 5½ skp mel. (Den pålignede fattigskattebyrde efter de nytilkomne fattiglemmer kan ses her)
Men allerede i 1802 er der fornyet tilgang af almisselemmer i Nors sogn, nemlig:
- Kirstine Jordemoder, og ...
- Karen Traad.
Øjensynligt er der nu behov for en ny skattepåligning, der dels tager hensyn til de nytilkomne dels forhøjer almissen, og en ny ligning for beboernes forpligtelser udarbejde (Se den nye ligning her)

Ovenstående oplysninger om almissetilstanden i de to sogne taget i betragtning kan den årlige udgift for fattigvæsenet / sognenes beboere i de allerførste år af det nye århundrede så anslåes til:
MEL: 8 tønder 2 skp 3 fjk

     
     
    
MALT:  3 tønder 5 skp 1 fjk

  GRYN: 2 tønder 2 skp 3 fjk





  PENGE:  6Rd 4m


Herredskassepengene er i denne periode:
1796 1797 1798 1799 1800 1801 1802 1803
3rd 3m 8s 3Rd 12s 2Rd 5m 4s 1Rd 5m 4s 2Rd 4m 4s 2Rd 3m 11s 2Rd 3m 12s 2Rd 3m 12s

Som det kan ses, er udgifterne til de fattige steget voldsomt sammenlignet med de foregående årtier. Måske er der tale om, at den forestående indførelse af det nye fattigreglement allerede nu slår igennem. I alt fald sker der med denne som lovgrundlag et markant skifte i almisselemmernes antal og dermed også i skattebyrden for sognenes beboere. Se herom i opslaget for år 1804.


oversigt

1784-1795

1804