1757
Protokollens første 14 sider...
... er en omfattende og meget nøjagtig optegnelse af det behov for almisse, som først de tre almisselemmer i Tved og de fire almisselemmer i Nors har, dernæst en nøjagtig optegnelse af, hvem i de to sogne, der pålignes at yde almisse i form af mel, malt, gryn og penge, og endelig en optegnelse over, hvem der pålignes herredskassepenge. (Se her) - Om 'herredskassepenge': Se her.

Årets samlede udgifter til begge sognes almisselemmer - kostomgangene undtaget - er ved nærlæsning af de 14 sider beregnet til:
MEL: 6 tønder
      
     
    
MALT:  1 tønde 7 skæpper
  GRYN:  1½ tønde
   
  PENGE:4Rd 4m 1sk

Hertil kommer: Herredskassepenge: 2 Rd 12 sk  -  og det beløb på ialt 65 s, som pålignes husmændene ud over pålægget om praktisk støtte,
... samt de ikke medregnede udgifter til Inger Gasberg i Tved, der får sin 'kost på omgang'

Den omfattende ligning for året 1757 er afsluttet og underskrevet af sognekommissionen den 31. dec. 1756, - dagen før den skal træde i kraft. (Se her)
Mærkværdigvis godkendes den først et halvt år senere (Se her)
Mellem de to underskrifter (sognekommissionens og amtsinspektionens) ses to notater, som ikke er opført i kronologisk orden, men nødvendigvis må være indført efter amtsinspektionens underskrift. Denne ulogiske forekomst skyldes måske notaternes emne: inddrivelsen af restancer af herredskassepenge. Måske har amtsinspektionen ved underskriften i juli 1757 ladet en halv protokolside stå tom, - afventende inddrivelsen af herredskassepengene.


oversigt


1758