SorenKong og Maren gift 1759 SorenKong dod1799 MarenKong dod 1814 DortheKong daab 1761 DortheKong dod 1848 LauritzDaab 1765 Ane daab 1784 Ole Larsens biografi
Søren Nielsen Kong, hans kone Maren og datter Dorthe Margrethe

Søren Nielsen Kong
Søren Kong optræder særdeles sparsomt i fattigprotokollen,- kun to kortfattede notater omtaler ham. Det første af disse notater er fra den 5. november 1797, hvor der står:

'I Tved-Sogn er Almisse Lem Christen Hare død, ......, dend vacante Almisse portion bliver tillagt den ældgamle Søren Kong'.
Det næste og sidste notat om ham finder vi den 9. december 1799, hvor der står:

'I octbr: er Almisse Lem Søren Kong død, hands Efterladenskaber blev ved auction udbragt til 1 Rdl 5m 9s. ieg  bekostede hands Liig-Kiste med 13m. denne almisse blev igien tillagt hands 80 Aars gamle Hustrue.'

Og kirkebogen i Tved ses et sparsomt notat: 'd: 7 Septbr: blev Søren Kong begr:  -  -  -  -    gl:    80 aar'
Søgning i kirkebøgerne kan imidlertid fortælle nogle detaljer fra Søren Kongs og hans families liv. Som resultat af søgningen kan opstilles dette anetræ:



Selv om vi kan regne ud, at Søren Kong må være født i år 1716 eller deromkring, så finder vi ingen drengebørn født i dette og de nærmeste år deromkring i Tved og Nors med navnet Søren. Kirkebøgerne er imidlertid langtfra pålidelige, så måske er hans fravær en forglemmelse, men han kan jo også være tilflytter.
Et af mysterierne omkring Søren Kong er navnet 'Kong'. Meget tyder på, at dette navn er et tilnavn, et kaldenavn, hvis oprindelse ikke umiddelbart kan forklares. Mærkværdigvis er der på tidspunktet for Søren Kongs død to personer, som bærer navnet Søren Kong. De får begge tilknytning til fattigvæsenet, men bor i hver sit sogn. Der er således en Søren Kong i både Nors og Tved sogne. Se den grafiske opstilling af fattiglemmerne.
Gennem intens søgning i kirkebøger og folketællinger kan det dog godtgøres, at Søren Kong fra Tved - som denne beskrivelse angår - bliver gift i 1759 med Maren Christensdatter. I kirkebogsnotatet kaldes han ikke Søren Kong , men Søren Nielsen, men ægtheden kan næppe betvivles. Parret får i 1762 datteren Dorthe Margrethe, der som 23-årig, hvilket vil sige i 1785, får et uægte barn, der kaldes Ane, og efter sin far får efternavnet Therkildsdatter. (I kirkebogen er faderen - sikkert fejlagtigt - kaldt Thøger) Dette barn kommer, i hvert fald en overgang til at bo hos sine morforældre Søren og Maren, hvilket ses af folketællingen i 1787, som har en fejlskrivning, idet Maren fejlagtigt kaldes Jespersdatter (i st.for Christensdatter).
I 1765 får parret desuden en søn, Laurids, som i 1786 i Hillerslev bliver gift med Anne Nielsdatter. Parret får en vanfør søn Ole, som i en årrække må støttes af fattigvæsenet. Se Oles historie her.
 

Maren Christensdatter Kong
Som nævnt ovenfor arver Søren Kongs enke, Maren, sin mands almisseportion ved hans død i 1799. Hvad almissen består i ved vi ikke. Fattigvæsenets notater er her i slutningen af 1700-tallet yderst sparsomme; man får fornemmelsen af, at de nærmest er gået i stå. Men dette forhold får en dramatisk ændring i 1803, hvor en ny fattiglov indføres. I det allerførste notat efter denne lovs indførelse nævnes Maren Kong som almisselem af klasse 1, hvilket fortæller os, at hun har været i en særdeles vanskelig situation. Se her lovens beskrivelse af almisselemmer af klasse 1. Og i denne den første opgørelse over fattiglemmerne og deres behov efter 1803-lovens ikrafttræden ser vi, at Maren Kong  sammen med Maren Kløw tildeles 2td rug, 2td byg og 2Rdl om året. Hver af dem får således årligt det halve af denne portion:

1td rug 1td byg 1rdl

Man må gå ud fra, at denne portion fortsætter indtil 1809, selv om der intet nævnes om det i de mellemliggende år, men dette år sættes de to kvinders fællesportion op til 2td rug, 4td byg og 4rdl. Til hver af dem bliver der så:
1td rug 2td byg 2rdl

I 1810 får vi gennem fattigprotokollens notater den oplysning, at Maren Kong nu bor i Kristen Gades hus i Nors, hvor Marens datter Dorthe tilsyneladende er lejer. Protokolnotatet, som er anført under overskriften 'Dødsfald og Forandring' lyder således:

'I henseende til Almisselem Maren Konge, som er taget ind hos Datteren Dorthe Konge i Kristen Gades Huus i Nors, da lover idag Kristen Gade, at bemeldte Maren Konge beholder Huslye i bemeldte hans Huus ved datteren medens hun lever for 4rd  husleje aarligen og lejen svares fra dette aars 1810 begyndelse'.

Året 1810 ser således ud til at være et år med en markant ændring i Maren Kongs tilværelse og hun nævnes da også flere gange dette år i fattigvæsenets protokol. Blandt andet ses det, at fattigvæsenet ekstraordinært betaler hendes husleje hos Kristen Gade med 4 rdl.
Denne forøgede fattighjælp fortsætter de følgende år. Desuden begynder Marens datter Dorthe at modtage et kontant beløb på 4 rdl for pleje af sin mor.
I 1812 forøges den faste fattighjælp til


1td rug 2td byg 8rdl
At Maren Kongs tilstand virkelig er elendig markeres også gennem fattigvæsenets nu gennemførte praksis, nemlig hvert kvartal at tage fattigsituationen op til overvejelse. Således ser vi, at  Maren Kong i juli kvartal 1812 får en ekstraordinær hjælp på 2skp byg og 4 rdl og i september kvartal får datteren Dorthe igen et beløb på 4 rdl for pleje af sin mor.
Med indgangen til 1813 afsætter fattigkommissionen sit største bidrag til Maren Kong, nemlig:



1td rug 2td byg 12rdl

På trods af denne store fattighjælp anmoder datteren Dorthe i juni 1813 om et yderligere tilskud og får tildelt 8 rdl. Samtidig må Kristen Gade, hvis hus mor og datter bebor, have anmodet om en huslejeforøgelse for i protokolnotatet angives det, at..'Med Kristen Gade  blev idag acorderet 24rd D.C. Husleje for Dorthe Konge og Moder for dette Aar at betales til Nyeaar'.
Der kan ikke være tvivl om, at den omsiggribende forøgelse af penge-fattighjælpen til Maren Kong hænger sammen med statsbankarotten i 1813. Se her.
Ialt får Maren Kong og hendes datter således for året 1813:

1td rug 2td byg 44rdl

I betragtning af den store fattighjælp i 1813 kan det undre, at hjælpen det følgende år nedsættes, men for 1814 afsættes der til Maren Kong kun 1td rug, 2td byg og 10rbd. Maren Kong når dog kun at få udbetalt 6skp rug, 1td 4skp byg og 7rbd 48s før hun dør. I fattigprotokollens september-notat ses det, at hendes begravelse har fundet sted den 16. august 1814 og at datteren Dorthe har måttet bekoste den. Mærkværdigvis findes der intet dødsnotat i kirkebogen.

Dorthe Margrethe Konge
Da Maren Kong dør i 1814 er hendes datter Dorthe Konge 52 år gammel og hun har de sidste fire år boet sammen med sin mor i Kristen Gades hus i Nors, hvor hun har fået et betragteligt tilskud fra fattigvæsenet til den årlige husleje. Se ovenfor.
I de næste 10 år ses der ikke noget om datteren i fattigvæsenets protokol, men i 1824 dukker hun igen op. Vi ved ikke, om hun da stadigvæk bor i Kristen Gades hus, men i december måned dette år figurerer hun igen i protokollen, idet hun ekstraordinært får tildelt 5 rd til husleje. Dette beløb får hun igen i 1825, 1826 og 1827.
I 1828 markerer et notat i fattigprotokollen en ændring i Dorthe Konges tilværelse. I notatet står der:

'Med Dorthe Konges Svigersøn Niels Madsbølle  blev ligele indgaaet accord, at han, som hidtil saa og for sidste Aar fra Maj til Maj 1830 beholder bemeldte Dorthe Konge for 2 Tønder Rug og 2 Tdr Byg og 5rbd Sedler at leveres ham 1 eller 2 Gange aarligen hvilket han herved tilstaaer med sin egenhændige Underskrivt - Niels Madsbøll'.

Svigersønnen  Niels Madsbøll er bosiddende i Hjardemål, hvor han formentlig siden 1817 har været gift med Dorthe Konges uægteskabelige datter Ane. Som det ses indgås der en aftale mellem fattigvæsenet og svigersønnen om at sidstnævnte for en aftalt betaling tager sig af Dorthe Konge '...som hidtil'. Dette må betyde, at Dorthe Konge allerede fra 1828 har boet hos sin datter og svigersøn. Nu aftales det så, at denne aftale forlænges til maj 1830.
Et andet fattigbogsnotat fra det samme år giver os en fornemmelse af, hvad der er årsagen til, at Dorthe Konge kommer under omsorg af sin familie. Her lyder det:

'Dorthe Konge i hendes Blindheds Tilstand fra Maj til Maj næste Aar efter Accord 2td rug, 2td byg, 5rd ... et Pr Træsko til hende 16s'

2td rug 2td byg 5rdl 1 par træsko
                            
Dorthe Konges ophold i Hjardemaal hos datteren og svigersønnen kommer ikke til at vare til maj 1830, som aftalen lød, for i fattigprotokollen notater fra 1829 lyder det:

'Dorthe Konge, som tilforn var indtinget hos Niels Madsbøl i Hjardemaal, kom hertil i November, og nu har Omgang i Sognets district'.

Hvorfor opholdet ophører, kan der kun gisnes om, og for en nutidig betragtning beklages. Hun er nu 69 år og blind. Hvordan har det overhovedet kunnet lade sig gøre for en blind at transportere sig rundt i sognet for at få til føden, og måske også få nattely, på forskellige gårde i sognet? Har hun haft en hjælper?

Blindheden forhindrer dog ikke fattigvæsenet i fra november 1829 til og med 1838, altså i ni år at lade hendes almisse være 'kost på omgang i sognet'. I samme periode ses hun derfor ikke at få nogen korn-almisse. Hun får derimod forskellige andre almisse-goder. Se herunder:


1830 Dorthe Konge til Wadmel 4Al a 2m4      1rd  -  3m
Dorthe Konge til Klæde     2rd 24s
1831 betalt Lars Frøkjær for 4 ¾ Al Wadmel a 3m 4s til Dorthe Konge
Farve til Dorthe Konge     -   --  -  2m  -  6s
Dorthe Konge i hendes Sygdom Kamf. Draaber   1rd
Dorthe Konges til Klædesfornødenheder m. v.     -     -3rd 44s
1832 Dorthe Konge ligesaa (Klæders Fornødenh)    -     - 2rd 1m
1833 2 Al Wadmel lev: Dorthe Konge -     -    1rd  -  1m
Dorthe Konge i hendes Sygdom adskillige Fornødenhdr samt til Klæder ialt   -8rd 2m 3s

I 1834 ses Dorthe Konge at bo på en gård hos enken Karen Marie Jensdatter og hendes to voksne og ugifte børn. Herfra sker så hendes omgang i sognet:

Folketælling 1834 - Nors Sogn, Vorring Bye
78 en Gaard Karen Marie Jensdatter
Karen
Jens
Dorthe Konge
66
33
29
60
Enke
}
}ugift
ugift
Eier af Stedet

hendes børn
Omgangs Almisselem

1834 til Klæder 2rbd 3m 8s

I 1835 ses et kryptisk notat i fattigprotokollen: 'Dorthe Konge skal fra 1ste April tage Omgang i Tved Sogn'. Der er imidlertid ikke nogen forklaring på, hvorfor denne forandring sker. Måske har hun fået nyt ophold et sted i Tved.

1835 Den blinde Dorthe Konge paa Omgang til Klæder
Hun fik sidst i f: A: 1834 og noget  d.A: og til Træskoe, i Alt 7rd 4m
1836 Dorthe Konge til 1 Al Tøj  4m
Den blinde Dorthe Konge - paa Omgang til  Klæder    -  4rd
1837 Dorthe Konge til Klæder: 1 Forkl 4m 8s  1Særk 14m 
1838 Paa Omgang Dorthe Konge til Klæder  3rd 1m

I løbet af året 1838 ses det, at Dorthe Konge endnu en gang skifter bosted. Fra dette tidspunkt tales der ikke længere om omgangs-almisse, og korn- og pengealmisse ses igen tildelt hende. I fattigprotokollen udtrykkes den nye situation således i forbindelse med optegnelsen af udgifter for 1838:

'Dorthe Konge indtinget hos Jens Bojesen ......... i 21 dage á 12s  -    2rd 3m 12s'.

Og hos Jens Bojesen og hans kone Maren Andreasen forbliver den blinde Dorthe Konge 'indtinget af fattigvæsenet' resten af livet, hvilket vil sige i 10 år.
To år efter indgåelsen af aftalen ses de tre nu samboende personer i folketællingen i Nors i 1840:

Folketælling 1840 - Nors Bye
14)  1 Huus 1 Jens Boiesen
Maren Andreasdatter
Dorthe Konge
57-
56-
81-
gifte
-
ugift
Husmand og Dagleier
hans Kone
indleiede Almisselem

 I 1845 flytter Jens Bojesen og hans kone til Hjardemaal Klit, og Dorthe Konge samt hendes almisse flytter med. I fattigprotokollen er overflytningen markeret med dette notat:

Undertegnede have accorderet med Jens Boyesen om
at han tager Dorthe Konge med sig til Hiarde-
maal Sogn og forsørger hende  forsvarligt mod den
sædvanlige aarlige Almisse 5 Tdr Byg og 7 Rbd; selv
besørge hende til Hjardemaal, men faaer Kornet bragt
over til sig, tilligemed det til Bodil Traae. -
   Nors Præstegaard d. 5 April            Paa Forstanderska-
                                  1845                   bets Vegne.
               Jens Boyesen                       JGB Dreyer
                  m.f.P.
 Vi finder dem i Kirkebogens afgangsliste på overflytningstidspunktet:

I de de sidste 10 år af Dorthe Konges liv andrager almissen som nævnt igen en korn-almisse suppleret med et pengebeløb og diverse ekstraordinære ting. Se herunder:

1839 Dorthe Konge hos Jens Bojesen -   2td rug, 2td byg, 7rd
Dorthe Konge 4 Al Wadmel á 3m, til en Særk 2rd, Træskoe 1m er     -  2rd 1m
1840 Den blinde Dorthe Konge, hos Jens Bojesen i Nors     -2td rug, 2td byg, 7rd. Til et Tørklæde 2m 3s, Farve og Syløn 2m  er:  4m 3s
1841 1 Classe Dorthe Konge  -   -  2td rug, 2td byg, 9rd 12s
1842 Dorthe Konge  5td byg, 9rd 2m
1843 Dorthe Konge 5td byg, 7rd
Dorthe Konge  1 Klæde  Bilag. 21   -  1m 12s
1844 Dorthe Konge – 5td byg, 7rd
Dorthe Konge  1 Par Ærmer 2m, - Uldlagen   -   - 2Rb 1m
1845 Dorthe Konge  5td byg, 5rd 1m 8s
Dorthe Konge Ditto (Klæder) 5m 9s
Dorthe Konge Vadmel  2rd 4s
1846 Dorthe Konge 1 Kjole  2rd
Dorthe Konge 5td byg,  7rd
1847 Dorthe Konge (vid.Pag.108) 2td 4skp byg, 7rd
Dorthe Konge 1 Særk 2rd

Den 2. maj 1848 døde Dorthe Konge i Hjardemaal.
Efterfølgende blev der noteret i fattigprotokollen:
'Det anmeldtes, at afdøde Dorthe Konges Efterladenskaber vare bragte til Jens Frost. Sogneforstanderskabet fandt, at det var rigtigt at opbevare hendes Sengeklæder indtil videre, for mulig at komme andre Fattige til Nytte, og at sælge de øvrige Sager paa 2den.....sedag, hvorom der kunde skee Bekjentgørelse Dagen forud ved ......... i Nors Skolestue.' –



Til Projekt Nors forside
Til Fattigprotokol 1

Til Fattigprotokol 2
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet