Ane Marie Jensdatter


Ane Marie Jensdatter (døbt Anna Marie) nævnes kun i én sammenhæng i fattigprotokollen, nemlig da hun i 1784 optræder under det specielle forhold, at hun hjælpes af fattigvæsenet sammen med et andet fattiglem: Magrethe Jensdatter.
Begge kvinderne har alvorlige handicaps. Magrethe kaldes for 'vanvittig' og Ane Marie siges at lide af en 'saltflod' (Se 'forkortelser og fremmedord i fattigvæsens-protokollen- herover)
Notatet i fattigprotokollen, hvor de begge introduceres i fattigvæsenet lyder således:

I Overværelse af Medhiælperne og de fleeste af SogneMændene blev d: 12 January 1784  en almisse-ligning bestaaende af 1½ portion fastsatt i Nors Sogn til lige deeling imellem 2de fattige og høysttrængende Pige-Børn i Wording, [h..] [Sl]: Jens Olufsøns daatter, vanvittig, og Gad-Huusmand Jens Skinnerups daatter, hvis legeme er befængt med en Salt-Flod, begge kand intet fortiene...'

Det er den anden af de to nævnte, der er Ane Marie. Da hun betegnes som 'Jens Skinnerups daatter', er det mest sandsynligt, at hendes forældre er Jens Olufsøn med kaldenavnet 'Schindrup' og Kirsten Poulsdatter Bunch, et ægtepar der 16 år senere igen optræder i fattigprotokollen. Hvis denne antagelse er rigtig er Ane Marie født i 1763 og følgelig 21 år, da hun optræder i fattigprotokollen, og hun får sammen med Magrethe en almisse bestaaende af 1½ portion  til lige deling. Almissen kommer for de to pigers vedkommende til at bestå af mel, malt og gryn, og fattigvæsenet udarbejder en præcis liste over, hvem af sognets beboere, der skal yde pigerne almisse.
Først opsættes der en liste, der viser hvem af sognets beboere, der skal bidrage til den samlede ydelse til de to piger. Se denne liste her. Derefter oplistes det, hvem af beboerne der skal bidrage til hver enkelt af de to piger, 'dend vanvittige Magrethe' og 'dend usle Ane Marie'. Se disse to lister her.

Den årlige ydelse til hver af pigerne bliver så:










Mel: 1td 4skp 2fk  Malt: 4½ skp  Gryn: 3skp

Vi ved ikke hvor længe Ane Marie får sin del af almisseportionen for hun figurerer ikke yderligere i fattigprotokollen. Mærkværdigvis optræder hun heller ikke i folketællingen i 1787, kun tre år efter hendes almisse-tildeling. Da resten af hendes familie ses i denne folketælling, kunne man forestille sig, at den sygdomsramte Ane Marie er død, selv om der heller ikke kan findes et dødsnotat i kirkebogen.




Til Projekt Nors
forside

Til Fattigprotokollen
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet