Jeppe Christian Sørensøn Brix og hans kone Bodild Marie Jensdatter Havre

Jeppe Brix, som han oftest kaldes, fødes i begyndelsen af år 1778 i Ræhr som søn af Søren Brixen og Maren Kierstine Thoersdatter.
Bodild Marie fødes i Hinding i Nors tyve år senere.
På et tidspunkt mødes de to og fatter sympati for hinanden. Det ved vi, fordi de i hvert af årene 1818 og 1820 uden at være gift får en søn, henholdsvis Søren og Jens Christian.
I 1821 fører deres forhold til, at de ønsker at gifte sig, hvilket medfører problemer, øjensynligt fordi Jeppe i meget lang tid, i modsætning til gældende lovkrav, har undladt at have været til alters.
Han indfinder sig derfor hos sognepræsten Knud Christian Høyer, som i kirkebogen skriver om mødet:

'Fredagen d 1. dcmbr indfandt sig Jeppe Sørensen opholdende sig v: tjenende for nærværend. Tid i Ballerum Mølle – med Forlangende at maatte antages til Herrens Bord, hvilket han i flere Aar deels i Krigstjenesten tilforn, deels siden han kom hjem derfra, havde forsømt. – Præsten tog ham ifølge Rescrp: 1790, d 18 Junij, for sig, og i sine 2 Medhjælpers Overværelse advarede og formanede ham – hvornæst han tilstodedes adgang til Herrens Bord førstkommende Advent Søndag i Nors Kirke.- Nors Præstgd d 1 dcmbr 1820  K E Høyer
                 Lars Frost  Jens Frøekier'

Efter at have været til alters er forudsætningerne for at kunne gifte sig tilstede, og halvanden måned senere møder Jeppe igen op hos sognepræsten, som denne gang skriver i kirkebogen:

'Løvrdagen d 20 Janv: indfandt sig ovennævnte Jeppe Christian Sørensen Brix tjenende i Ballerum Mølle 42 A: gl. med Begjering om Tillysning fra Prædikestolen for at indtræde i Ægteskab med Qvindemennesket Bodil Maria Jensdatter, opholdende sig hos sin Moder, Almisselem afg: Jens Havres Enke i Hinding, 22 A: gl – med hvilke han tilforn havde avlet 2 uægte Børn – Forlovere: Anders Jørsen Jens Christesen                 
   Nors Prstg dat ut supra    med paaholdt Pen'

Den 'Jens Christesen', som er en af forloverne er utvivlsomt Jens Mariager, husmand i Hinding og nærmeste nabo til Bodilds mor. Jens Mariager og hans familie kommer til at spille en vigtig rolle i Jeppe og Bodilds liv, da det i folketællingen i 1834 kan ses, at de to familier, Jens Mariagers med fire familiemedlemmer og Jeppe Brix' med seks familiemedlemmer bor på det samme sted, - sikkert husmandsstedet matr. nr 25 i Hinding. Muligvis er de to familier allerede flyttet sammen, da Jeppe og Bodild bliver gift i 1821.
I januar måned 1823 nedkommer Bodild med parrets tredje søn, Lars Christian, og det kunne tyde på, at familieforøgelsen belaster familien i en grad, så den er nødt til at søge hjælp hos fattigvæsenet, for i fattigprotokollens første notater for året 1823 hedder det:

'Med Begjering have anmeldt sig følgende:...... og Jeppe Brix af Hinding.'

... og som det ses på samme protokolopslag tildeles Jeppe Brix en almisse på 4skp byg.

Med året 1823 indleder Jeppe og Bodild et livslangt forløb som almisselemmer. Allerede året efter forhøjes almissen til
   
4skp rug 1td byg

... og denne portion får de som et grundbeløb indtil 1833, hvor den sættes op til 4skp rug og 2td byg.

I årenes løb får Jeppe og Bodild otte børn. Tre af dem dør som spæde eller som små.


I 1827 kommer Jeppe Brix til at spille en særlig rolle i sognet.
Anledningen er den, at Fattigkommissionen den 9. januar har modtaget en skrivelse fra Amtet, som opfordrer kommissionen til aktivt at tage del i bekæmpelsen af det omsiggribende betleri.
I fattigprotokollen lyder det således:
'Mandagen d 29 Janv: 1827 var Kommissionen ifølge Amtets Skrivelse af 9de d: M forsamlet i Nors Skole for at overlægge og bestemme hvad efter Sammes Lydende og bydende maatte kunne udrettes til Fattigvæsenets bedste. Som Fattigfoged antog altsaa Kommissionen Fattiglem Jeppe Brix af Hinding for Nors Sogn imod at han erholder 2skpr byg for hver Qvartal saalænge han findes at være fornøden og han gjør sin Pligt - og ligeledes antoges for Tved Sogn Almisselem Christen Danielsen... '

Når det er Jeppe Brix, der vælges som fattigfoged, kan det have en sammenhæng med hans fortid som soldat (se notatet længere oppe på siden om flere års 'krigstjeneste'). Det ser imidlertid ikke ud til, at han har været fattigfoged i lang tid. Der er notater, der tyder på, at han er blevet afløst af svogeren Poul Havre, men protokollaterne er mangelfulde her ved slutningen af 1820'erne.
Se nærmere om fattigfogderne her.

Med fattigprotokollens ophør kan Jeppe og Bodilds liv ikke længere efterforskes i detaljer. Kun de nu oftere gentagne folketællinger kan fortælle en smule. Nemlig at Jeppe og Bodild i såvel 1834 som 1840 og 1845 bor sammen med Jens Mariager og hans tredje kone Ane Poulsdatter i Hinding:

FT 1834 - Nors Sogn - Hinding
26 et Huus Jens Christensen
Ane Poulsdatter
Ane Kirstine
Jens
Jeppe Sørensen
Bodel Maria Jensdatter
Jens
Lars
Ane Marie
Niels
81
45
13
9
56
56
14
11
7
1
gift
gift
}
}ugift
gift
gift
}
}
}ugift
}
Indsidder og almisselem
hans Kone

hans børn
Indsidder og almisselem
hans Kone


hans børn

FT 1840 - Nors Sogn - Hinding
et Huus Jens Christensen Mariager
Ane Poulsdatter
Jens Jensen
Jeppe Brix Sørensen
Bodel Maria Jensdatter
Ane Maria Jeppesdatter
Niels Christjan Jeppesen
95
50
15
62
42
13
7
gift
gift
ugift
gift
gift
ugift
ugift
Almisselem
hans Kone
Deres Søn
Almisselem
hans Kone
}
}deres Børn

FT 1845 - Nors Sogn - Hinding
23 et Huus Jens Marjager
Ane Poulsdatter
Jeppe Brix
Bodel Maria
Niels Christian
Anders Boesgaard
99
56
67
46
12
49
gift
gift
gift
 -
ugift
Enkemd
Nors Sogn
ibd
Ræhr Sogn
her i Sognet
ibd
Ræhr Sogn
Almisselem
hans Kone
Almisselem
hans Kone
Deres Søn
almisselem

I 1850 er de, sammen med datteren Ane Marie,  optegnet som almisselemmer i fattighuset:
FT 1850 - Nors Sogn - Hinding
Fattighuset Jeppe Sørensen
Bodel Marie Jensen
Ane Marie Jeppesen
72
52
23
gift
gift
ugift
Ræhr Sogn
her i Sognet
do
Almisselem
Hans Kone
deres datter; nærer sig af at sye

...og det samme gør sig gældende for det  nu aldrende ægtepar i 1855. - nu uden deres datter, Ane Marie, der i nov. 1854 bliver gift med den 20-årige Jens Chr. Pedersen.
FT 1855 - Nors Sogn - Hinding
Fattighus Jeppe Chri: Sørensen
Bodel Maria Jensen
80
57
gift
gift
Ræhr Sogn
her i Sognet
Almisselem
hans Kone


Den 12. august 1856 dør Jeppe Brix som almisselem i fattighuset. Hans kone Bodild dør syv år senere, den 26. december 1863.





Til Projekt Nors
forside

Til Fattigprotokollen
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet