1827

Fra år 1827 findes oplysningerne om fattigvæsenets regnskab udelukkende  i sognepræstens notater til eget brug. Og 1827 er desuden det sidste år med et egentlig protokollat for hændelser i fattigvæsenets regi. Blandt disse hændelser ser man for første gang, at fattigvæsenet benytter sig af de såkaldte fattigfogder. Notatet siger herom: 'Som Fattigfoged antog altsaa Kommissionen Fattiglem Jeppe Brix af Hinding for Nors Sogn imod at han erholder 2skpr byg for hver Qvartal saalænge han findes at være fornøden og han gjør sin Pligt - og ligeledes antoges for Tved Sogn Almisselem Christen Danielsen af Sønderbye, som skjøndt ikke personligen tilstede formeentes at ville antage bestillingen paa samme Vilkaar, som Jeppe Brix'.
Fattigfogden blev også kaldt stodderkongen, og var en person, valgt blandt almisselemmerne. Fattigfogdens funktion var at opspore og anmelde betlere, der på ulovlig vis forefandtes i sognet.
I de videre notater ser det ud til, at Jeppe Brix ophører med at være fattigfoged samme år som han begynder og at hans stilling erstattes af Povl Havre.
De to  fattigfogder, nu Christen Danielsen og Povl Havre optræder derefter som fattigfogder indtil og med år 1831, hvor de for sidste gang nævnes som sådanne. I 1828 ses det, at fattigfogden i Nors er blevet betalt 48 s 'for 3 Tigg: Optag', hvilket sikkert betyder, at Povl Havre her har fungeret efter hensigten med indførelsen af en fattigfoged i hvert sogn.
Besynderligt nok siger Gyldendals 'Den store Danske', at funktionen med fattigfogder blev afskaffet i 1803. Det gjorde den så ikke for Nors-Tved Fattigvæsens vedkommende.

De øvrige notater fra år 1827 kan ses her.

Den samlede udgift for fattigvæsenet i 1827 er: 


RUG: 14td 4skp 




BYG: 46td 4skp




PENGE: 80Rbd






                       Årets 'Extraordinaire Udgivter':
I sognepræstens interne notater er der over to hele sider nøjagtigt optegnet, hvad der gives af ekstraordinære almisseydelser i hvert af årets fire kvartaler. Se notaterne her.


oversigt

1826

1828