Jens
Christian
Pedersen Kroghs enke optræder første gang i
fattigprotokollen i 1836 umiddelbart efter at hendes mand er
død
som kun 44-årig. Og som
'Jens Christian Kroghs Enke'
figurerer hun i fattigprotokollen indtil 1842 - ialt i syv
år.
Ikke en eneste gang nævnes hendes navn - et eksempel
på den
patriarkalske tid, fattigprotokollen er skrevet i. Efter optegnelserne
på den almisse, som hun og hendes børn tildeles,
optræder der i fattigprotokollen i 1844 en 'Birthe Krogh',
som af fattigvæsenet betales for at 'passe Henriches Datter og give
hende Kost etc'. Denne
Birthe Krogh er givetvis Jens Christian Kroghs enke, hvis
dåbsnavn er Birgethe Marie Jeppesdatter, der med tiden bliver
til
Birthe Marie Jeppesen. Birthe Marie er født i 1791 i Thorsted Sogn som datter af Jeppe Christian Christensen Kirke og Anne Andersdatter Fuglsang. Blandt 'Qvindfadderne' ved hendes dåb er en person benævnt 'Christen Nielsen Kjærs Kone af Tved Sogn'. Måske er denne person årsag til, at Birthe Marie som 10-årig ses i folketællingslisten i 1801 i Tved Sogn. Folketællingslisten noterer intet om årsagen til Birthe Maries tilstedeværelse der, men hun er måske ansat som 'pige', og måske er hendes tilknytning til stedet der en årsag til, at hun små ti år senere bliver gift med Jens Christian Krogh, der ud fra sparsomme data ser ud til at være jævnaldrene med hende og uden at det kan verificeres er født i Nors. Parrets vielsesnotater er ikke fundet, men fra 1820 til 1826 ses det i kirkebogen i Nors, at deres fire drengebørn fødes:
I 1834 ses familien
beskrevet i folketællingen således:
Bemærk, at familien er 'hytteboere'. Hvad dette dækker over er svært at gætte på, men det har givetvis været den allerdårligste boligform i landsbyen. Ringere end et husmandssted uden jord. Ringere end at være 'Indsidder', lejer. Måske en græstørvsbygning. I folketællingslisten fra 1834 er seks familier noteret som 'hytboere' i Nors Sogn. Jens Christian Krogh er desuden benævnt 'Dagleier', der indikerer en usikker indkomst. Der kan ikke være tvivl om, at familien har levet under kummerlige forhold. Og så dør Jens Christian Krogh. Dødsfaldet sker den 19. juli 1836, og kirkebogsnotatet lyder: '19 Juli – 25 Juli – Jens Christian Peders: Krogh – Husindsidder af Vorring -44A: 8M: 3U.' Måske fortæller dødsnotatet, at familien er flyttet til et bedre sted. Jens Christian er nu 'Husindsidder'. Men notatet er ikke desto mindre en realitet, der fortæller om familiefaderens, familiens forsørgers død. En realitet, som må være alarmerende alvorligt for den tilbageværende mor og hendes børn. Fattigvæsenets reaktion er bemærkelsesværdig pauver: 2skp byg som 'en Hjelp' tildeles familien for resten af året 1836. I værket 'Bente Dahl, Betler eller Almisselem', Landbohistorisk Selskab, 1984, antages det, at et menneske skulle kunne klare sig med ca. 3td korn om året, så fattigvæsenets 'Hjelp' har været en ganske lille hjælp. Året efter sker der dog en forøgelse, som fortsætter de næste par år for at ophøre i 1844. Da er børnene blevet så store, at de har kunne forsørge sig selv, må man tro. Se herumder Birthe Maries almisse gennem årene:
Den 14. april 1842 konfirmeres tvillingerne Christen og Thomas i Nors Kirke. Hermed ophører almissen Birthe Marie ses i de følgende tre folketællinger i Nors, hvor hun beskrives som, Husmoder og dagleier og i den sidste som bekæftiget med 'Håndarbeide' Den 26. august 1859 dør hun - 68 år gammel - 'Indsidder i Nors og Enke efter afgangne Jens Chr. Pedersen Krogh i Worring'
|