Dorthe
Søe alias Dorethe Nielsdatter alias Dorthea Nielsdatter
alias
Dorthea Nielsen kaldes på trods af de mange forskellige
benævnelser oftest for slet og ret Dorthe Søe. Hun fødes i 1814 som den sidstfødte af 8 søstre. Hendes forældre er Niels Jensen Bunk (1768 - 1851) og Karen Poulsdatter Søe (1776 - 1851), der lever hele deres liv som gårdbrugere i Hinding. Der kan ikke være tvivl om, at Dorthe er svært handikappet hele sit liv. Hun er formentlig født som mental retarderet, hvilket måske kan forklare, at hun ikke ses konfirmeret. Og i hendes alderdom, i 1880, ses hun i folketællingen beskrevet som 'Idiot'. Vi ved intet om hendes opvæks og ungdom, men der kan ikke være tvivl om, at hun vokser op i Hinding hos forældrene, som - sådan ser det ud - på et tidspunkt overlader driften af gården til deres svigersøn Peder Søe Larsen og deres datter Maren og selv bliver aftægtsfolk på gården. Og som sådan ser vi dem i folketællingen i 1834 :
I 1851 indtræffer, hvad der for Dorthe må føles som en katastrofe. Først, den 25. januar, dør hendes svoger, gårdmand og husfader på det sted, hun har beboet hele sit liv, Peder Larsen Søe, og fem måneder efter også hendes mor Karen Poulsen. For familien på gården i Hinding, må især tabet af familieoverhovedet, Peder Larsen Søe, være et stort tab, og måske er det grunden til, at vi året efter, i 1852, for første gang i den handikappede og nu 38-årige Dorthes liv, finder hende nævnt i fattigprotokollen, hvor hun er nævnt i fattigvæsenets forsørgelsesplan. Her står der: 'Dorthe
Søe hos P.Søes Enke – 30Rbdl'
...hvilket betyder,
at Dorthe er indtinget hos 'P.Søes
Enke', der jo er hendes søster Maren, for en
betaling af fattigvæsenet af 30 Rd.
Dorthe forbliver altså på det sted, hvor hun altid har været. Eneste forskel er nu, at det er som almisselem. Og sådan fortsætter hendes liv i de næste 10 år. Fattigvæsenets betaling stiger i 1853 til 40 Rd om året, i 1856-57 til 50 Rd om året for i 1858-59-60 at blive udredt med 4Td Byg og 30 Rd. I 1855 ser folketællingslisten således ud:
Det ser dog ud til, at der i 10-året mellem 1850 og 1860 er problemer med at tage vare på Dorthe Søe. I 1857 skrives der således i sogeforstanderskabets protokol::
Og et halvt år efter noteres det i samme protokol:
Protokolnotaterne
tyder jo på, at Dorthe Søe har
været indtinget hos henholdsvis en Poul Vilsbøl og
en Niels Larsen og at hun fra 1. januar 1858 igen er at finde hjemme
hos 'Peder
Søes Enke' - altså hos hendes
søster Maren i Hinding. Og her ses hun at opholde sig i 1858
og 1859, begge årene for den samme
betaling som tidligere:
4Td Byg og 30 Rd årligt.
*) Niels Bunck er identisk med Dorthes
søstersøn Niels Pedersen, som han tidligere
oftest kaldes. Han ses dog efterhånden at have taget navnet
Bunck til sig som sit efternavn, utvivlsomt efter sin bedstefar, Niels
Jensen Bunck, og i denne folketælling ses det endvidere, at
han har overtaget gårdejerskabet efter sin mor, Maren.Folketællingen fra 1860 bekræfter hendes tilstedeværelse her:
Samme år
som
folketællingen foretages ser det dog ud til, at der er
problemer
med at fortsætte Dorthes pasningsordning
hjemme hos søsteren Maren og hendes søn, der hun
er blevet gårdejer på stedet.
Måske
er det de samme problemer, som tidligere forårsagede, at hun
i
slutningen af 1850'erne så at sige flyttede hjemmefra, da hun
var
hentinget hos Poul Vilsbøl og Niels Larsen. Ingen detaljer
herom kendes dog, men i sogneforstanderskabets protokol siges det den
1. marts
1860:
Og den 25. oktober samme år ses det i den samme protokol, at Dorthe Søe bliver hentinget til Lars Toft, hos hvem hun kommer til at opholde sig i årene 1861, 1862 og 1863. Fra 1864 og måske helt frem til 1870 - ja muligvis endnu længere - ses Dorthe Søe indtinget hos Peder Vestergaard Thomsen, husmand i Vorring. Fra 1864 ses hun ikke længere i sogneforstanderskabets protokol, men i folketællingen fra 1870 ses hun sammen med et andet fattiglem hos den nævnte Peder Vestergaard Thomsen:
')
mærkeligt fejlagtigt notat. Dorthe Søe er her 55
år gammel
10 år senere, ved den næste folketælling ses hun hos Thomas Kristensen i Vorring,...
...og takket være et supplement i fattigprotokol III, ses det, at Dorthe Søe i 1886 stadigvæk er hentinget til Thomas Christensen. Nu for 100 kr, 3Td Rug og 2Td Byg. Og i 1890 ses hun i en sidste folketælling. Den fortæller, at hun er flyttet med Thomas Kristensens familie fra Vorring til Tved på et ukendt tidspunkt:
Samme år, i 1890, den 19. juli, dør Dorthe Søe. Hun begraves den 23. juli. I kirkebogen tilføjes det: Aandssvag, Fattiglem, Ugift - 75 Aar. - Død i Tved Sogn, men begravet paa Nors Kirkegaard. |
Til Projekt Nors forside |
Til almisselemmerne, grafisk opstillet | |
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet |