Dorthe Søe
(1814 - 1890)


Dorthe Søe alias Dorethe Nielsdatter alias Dorthea Nielsdatter alias Dorthea Nielsen kaldes på trods af de mange forskellige benævnelser oftest for slet og ret Dorthe Søe.
Hun fødes i 1814 som den sidstfødte af 8 søstre. Hendes forældre er Niels Jensen Bunk (1768 - 1851) og Karen Poulsdatter Søe (1776 - 1851), der lever hele deres liv som gårdbrugere i Hinding.
Der kan ikke være tvivl om, at Dorthe er svært handikappet hele sit liv. Hun er formentlig født som mental retarderet, hvilket måske kan forklare, at hun ikke ses konfirmeret. Og  i hendes alderdom, i 1880, ses hun i folketællingen beskrevet som 'Idiot'.
Vi ved intet om hendes opvæks og ungdom, men der kan ikke være tvivl om, at hun vokser op i Hinding hos forældrene, som - sådan ser det ud - på et tidspunkt overlader driften af gården til deres svigersøn Peder Søe Larsen og deres datter Maren og selv bliver aftægtsfolk på gården.
Og som sådan ser vi dem i folketællingen i 1834 :

Folketælling 1834 - Nors Sogn, Hinding Bye
22) en Gaard
Peder Larsen
Maren Nielsdatter
Niels Pedersen
Niels Jensen
Karen Poulsdatter
Dorthe Nielsdatter
34
33
4
66
58
20
gift
gift
ugift
gift
gift
ugiftt
Gaardmand
hans Kone
hans Søn
Aftægtsmand
hans Kone
hans Datter
men ellers har vi vel lov til at tro, at den handikappede Dorthe lever en beskyttet barndom, ungdom og voksentilværelse hos sine forældre, og efter at de er gået på aftægt, sammen med dem hos sin søster Maren og dennes mand Peder Søe Larsen. Sådan ser det i al fald ud, også på de følgende folketællinger:

Folketælling 1840 - Nors Sogn, Hinding Bye
 1 en Gaard
Peder Søe Larsen
Maren Nielsdatter
Niels Pedersen
Christjane Pedersdatter
Christen Pedersen
Dorthea Nielsdatter
Dorthe Maria Jensdatter
Niels Larsen Søe
Karen Poulsdatter
41
40
10
6
3
26
21
50
64
gift
gift
ugift
ugift
ugift
ugift
ugift
ugift
Enke
Gaardmand
Hans Kone
Deres Børn
          -
          -
forsørges af Gaardens Eier
Tjenestepige
Tjenestekarl
Aftægtskone


Folketælling 1845 - Nors Sogn, Hinding Bye
22) en Gaard
Peder Søe
Maren Nielsdatter
Niels Bunk
Christine Pedersd.
Christen
Dorthea Nielsd.
Ane Maria
Karen Poulsdatter
46
45
14
11
8
30
18
69
gift
gift



ugift
ugift
Enke
Nors Sogn
ibd
ibd
ibd
ibd
ibd
ibd
ibd
Gaardmand
Hans Kone
Deres Børn
     -
     .
Opholdes af Gaarden



Folketælling 1850 - Nors Sogn, Hinding Bye
21) en Gaard
Peder Larsen
Maren Nielsen
Niels Pedersen
Christine Pedersen
Christen Pedersen
Karen Poulsen
Dorthea Nielsen
52
50
20
16
13
75
37
gift
gift
-
-
-
Enke
ugiftt
Her i Sognet
Do
Do
Do
Do
Do
Do
Gaardmand, Huusfader
Hans Kone
deres Børn
        -
        -
Konens Moder, forsørges af Eieren.
Under Eierens Forsørgelse, da hun
er Søster til hans Kone

I 1851 indtræffer, hvad der for Dorthe må føles som en katastrofe. Først, den 25. januar, dør hendes svoger, gårdmand og husfader på det sted, hun har beboet hele sit liv,  Peder Larsen Søe, og fem måneder efter også hendes mor Karen Poulsen.
For familien på gården i Hinding, må især tabet af familieoverhovedet, Peder Larsen Søe, være et stort tab, og måske er det grunden til, at vi året efter, i 1852, for første gang i den handikappede og nu 38-årige Dorthes liv, finder hende nævnt i fattigprotokollen, hvor hun er  nævnt i fattigvæsenets forsørgelsesplan. Her står der:
'Dorthe Søe hos P.Søes Enke – 30Rbdl'
...hvilket betyder, at Dorthe er indtinget hos 'P.Søes Enke', der jo er hendes søster Maren, for en betaling af fattigvæsenet af 30 Rd.
Dorthe forbliver altså på det sted, hvor hun altid har været. Eneste forskel er nu, at det er som almisselem. Og sådan fortsætter hendes liv i de næste 10 år. Fattigvæsenets betaling stiger i 1853 til 40 Rd om året, i 1856-57 til 50 Rd om året for i 1858-59-60 at blive udredt med 4Td Byg og 30 Rd.

I 1855 ser folketællingslisten således ud:
Folketælling 1855 - Nors Sogn, Hinding Bye
22 en Gaard
Maren Nielsen
Niels Pedersen
Kirstine Pedersen
Christen Larsen Pedersen
Dorthea Nielsen
54
25
21
18
40
Enke
ugift
ugift
ugift
ugift

her i Sognet
her i Sognet
her i Sognet
her i Sognet
Gaardkone

hendes Børn

Almisselem

Det ser dog ud til, at der i 10-året mellem 1850 og 1860 er problemer med at tage vare på Dorthe Søe. I 1857 skrives der således i sogeforstanderskabets protokol::

'Aar 1857 den 15de April var Sogneforstanderskabet forsamlet i Nors Præstegaard for at uddele Almissen for April Qvartal. Ved denne Leilighed besluttede Sogneforstanderskabet:
3) Angaaende Dorthe Søes fremtidige Underholdning traf man Accord med Poul Vilsbøll om, at hun forbliver hvor hun er, imod et Tillæg hver Qvartal af 2rdl 3m, indtil Aarets Udgang, og forsaavidt Vedkommende ei skulde ønske at beholde hende for den Betaling længere skal Sogneforstanderskabet herom underrettes senest den 1 ....., i modsat Fald ansees Accorden
at være bindende for Aaret 1858'. –

Og et halvt år efter noteres det i samme protokol:

'Aar 1857 den 23de September var Sogneforstanderskabet forsamlet i Nors Præstegaard, hvor Følgende blev forhandlet:
3) Der var forlangt af Niels Larsen for den sindssvage Dorthe Søe 30 Rdl aarlig mere end forhen. Sogneforstanderskabet fandt ikke Anledning til for det Første at indgaae paa dette Forlangende, men vilde see til paa anden Maade at faae hende forsørget fra 1 Januar 1858, til hvilken hun er indtinget hos Peder Søes Enke i Hinding'. –

Protokolnotaterne tyder jo på, at Dorthe Søe har været indtinget hos henholdsvis en Poul Vilsbøl og en Niels Larsen og at hun fra 1. januar 1858 igen er at finde hjemme hos 'Peder Søes Enke' - altså hos hendes søster Maren i Hinding. Og her ses hun at opholde sig i 1858 og 1859, begge årene for den samme betaling som tidligere: 4Td Byg og 30 Rd årligt.
Folketællingen fra 1860 bekræfter hendes tilstedeværelse her:

Folketælling 1860 - Nors Sogn, Hinding Bye
en Gaard
Niels Bunck*)
Maren Nielsdatter
Christen Larsen
Dorthea Nielsen
30
60
23
46
Her i Sognet
-
-
-
Gaardeier
Hans Moder, Husholder
Tjenestekarl
Almisselem
*) Niels Bunck er identisk med Dorthes søstersøn Niels Pedersen, som han tidligere oftest kaldes. Han ses dog efterhånden at have taget navnet Bunck til sig som sit efternavn, utvivlsomt efter sin bedstefar, Niels Jensen Bunck, og i denne folketælling ses det endvidere, at han har overtaget gårdejerskabet efter sin mor, Maren.


Samme år som folketællingen foretages ser det dog ud til, at der er problemer med at  fortsætte  Dorthes pasningsordning hjemme hos søsteren Maren og hendes søn, der hun er blevet gårdejer på stedet. Måske er det de samme problemer, som tidligere forårsagede, at hun i slutningen af 1850'erne så at sige flyttede hjemmefra, da hun var hentinget hos Poul Vilsbøl og Niels Larsen. Ingen detaljer herom kendes dog, men i sogneforstanderskabets protokol siges det den 1. marts 1860:

'Aar 1860 den 1 Marts var Sogneforstanderskabet forsamlet i Nors Præstegaard, hvor følgende blev forhandlet:
4) Det anmeldtes, at Dorthe Søe ei kunde finde Underholdning hos Niels Bunk. – Lars [Toft] erklærede sig villig til at modtage hende for den Betaling, som sidst har været tilstaaet Niels Bunk. Sogneforstanderskabet erklærede, at det ei havde Noget at erindre imod dette Arrangement,
 sasnart Niels Bunk havde erklæret sig villig til at afstaae hende. –'

Og den 25. oktober samme år ses det i den samme protokol, at Dorthe Søe bliver hentinget til Lars Toft, hos hvem hun kommer til at opholde sig i årene 1861, 1862 og 1863. Fra 1864 og måske helt frem til 1870 - ja muligvis endnu længere - ses Dorthe Søe indtinget hos Peder Vestergaard Thomsen, husmand i Vorring. Fra 1864 ses hun ikke længere i sogneforstanderskabets protokol, men i folketællingen fra 1870 ses hun sammen med et andet fattiglem hos den nævnte Peder Vestergaard Thomsen:

Folketælling 1870 - Nors Sogn, Worring
Huusmand
Peder Vestergaard Thomsen
Kirstine Maria Pedersen
Dorthe Søe Nielsen
Mads Degn
M
k
k
M
50
50
80?')
82
Hillerslev
Nors

Hillerslev
Huusfader
Huusmoder
Jordbruger

Forsørges af Fattigvæsenet
Forsørges af Fattigvæsenet
') mærkeligt fejlagtigt notat. Dorthe Søe er her 55 år gammel

10 år senere, ved den næste folketælling ses hun hos Thomas Kristensen i Vorring,...

Folketælling 1880 - Nors Sogn, Vorring By
Thomas Kristensen
Petrine Andersen
Mette Marie Thomsen
Dorthe Nielsen
M
K
K
K
53
54
19
67
G
G
U
U
Huusfader
Huusmoder
Datter
forsørges af Fattigvæsenet



Idiot

...og takket være et supplement i fattigprotokol III, ses det, at Dorthe Søe i 1886 stadigvæk er hentinget til Thomas Christensen. Nu for 100 kr, 3Td Rug og 2Td Byg.

Og i 1890 ses hun i en sidste folketælling. Den fortæller, at hun er flyttet med Thomas Kristensens familie fra Vorring til Tved på et ukendt tidspunkt:

Folketælling 1890 - Tveds Sogn
Thomas Kristensen
Petrine Andersen
Dorte Nielsen
M
K
K
63
64
75
g
g
u
Nors
Nors
Nors
Huusfader
Huusmoder
 -
Huseier
     -
Under Fattigforsørgelse



Samme år, i 1890, den 19. juli, dør Dorthe Søe. Hun begraves den 23. juli. I kirkebogen tilføjes det: Aandssvag, Fattiglem, Ugift - 75 Aar. - Død i Tved Sogn, men begravet paa Nors Kirkegaard.


Til Projekt Nors
forside
Til Fattigprotokol I
Til Fattigprotokol II
Til Fattigprotokol III
Til Sogneforstanderskabets protokol
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet