1809

Knud Kristian Høyer indsættes som sognepræst i Nors og Tved den 7. april 1809. Efter Anders Eriksen Hvass' død i september 1808 har de to sogne været uden præst i næsten otte måneder og følgelig har fattigkommissionen samtidig været uden ledelse. Ydermere er der klare tegn på, at Hvass i nogen tid før sin død har været ude af stand til at forvalte fattigvæsenet efter de forskrifter, som Reglementet af 1803 påbød. Der forestår derfor et stort oprydningsarbejde for den nye sognepræst, hvilket ses tydeligt af de notater, som han indfører i fattigprotokollen på siderne 178a til og med 173b: 10 tætbeskrevne sider, hvor man også finder regnskabet for 1808, som K.K.Høyer tilsyneladende har kunnet rekonstruere.
At Anders Eriksen Hvass har været syg og begrænset i sit arbejde ses af endnu en ting, nemlig det forhold, at amts-fattigdirektionen allerede i 1804 udsender et forslag til skema for varetagelsen af fattigvæsenet i alle amtets sogne. Dette forslag bliver ydermere før sin ikrafttræden omsendt til amtets provster, deriblandt til Anders Eriksen Hvass. Alligevel bliver det først  Hvass' efterfølger, Knud Kristian Høyer, der fra 1810 kommer til at indføre det nye og forbedrede skema. Amts-fattigdirektionens skema fra 1804 kan ses her.
Knud Kristian Høyer bliver den sidste formand for fattigkommissionen i protokollens tid, og han bliver den sognepræst, der kommer til at varetage sit embede bedst. Protokollaterne i hans tid er, med en næsten identisk udgave af det ovenfor nævnte skema, udført på eksemplarisk vis, sådan som det er beskrevet her. Som det kan ses, indfører han et for hvert år ensartet system for såvel indtægter som udgifter, der afbalanceres med et overskud/underskud for hvert regnskabsår, og han indfører, sådan som det er foreskrevet i Reglementet, en nøjagtig oplistning af årets almisselemmer, med angivelse af deres almisse-klasse. Hertil for hvert år en liste over de sogneboere, der er forpligtet på at yde almisse og dennes størrelse. For hvert kvartal tilføjes desuden de ændringer, som løbende indtræffer. Og så indfører han et system bestående af sedler, som han udsteder til almisselemmerne hvert kvartal. En af disse sedler er ved tilfældets gunst overleveret og kan ses her.
Endnu en ting, der tilføjes regnskabet fra 1809, er muligheden for at sogneboerne kan yde frivillige gaver i forbindelse med køb og salg, sådan som det er bestemt i Reglementets § 46, en bestemmelse, der i årene fremover kommer til af være en ikke stor men fast indtægt for fattigkommissionen.
Udgiften for regnskabsåret 1809 bliver så - jvf. årets regnskab:


RUG: 9td 4skp



BYG: 64td 6skp





PENGE:
61Rd 94s





som her vist:  ca. 32 speciedaler

Med pastor Høyers ankomst til fattigdistriktet anføres også udførligt årets 'Extraordinaire Udgivter', en interessant post, der på sin særlige vis fortæller om de udfordringer, som fattigdistriktet udsættes for. For året 1809 er disse udgifter:

Ligkiste for Almisselem Jens Bunk
item til Almisselem Karen Traad
Kristen Danielsens Hustrue til Husleye
Povl Kiils Enke til adskill: Fornødenheder
bemeldte Enkes 2de Døttre til linned
Peder Frederiksens Søn Søren Kristian til Klæder
Niels Kolds Kone til Husleye
Jens Mariagers Datter til Klæder
Se de originale notater her


oversigt

1808

1810