1807

Fattigdistriktet går ind i regnskabsåret 1807 med et underskud fra 1806 på 9Rd 3m 8s. Alligevel ændres der ikke på det beløb, som pålignes sognets beboere. Dette kan synes mærkeligt, men måske er der tale om, at der i sognet er modvilje overfor de efter 1803 indførte store fattig-beskatninger. Dette kunne være årsagen til, at der i referatet  fra fattigkommissionens første møde siges: '...og blev da først spurgt, om nogen hafde noget at indvende imod dend forrige Aar andsatte Ligning' . Det er der i og for sig ikke, men flere sogneboere beder sig fritaget for fattigbeskatningen:
-' Lars Graaegaard i Nørbye, som er andsatt for 4skp byg begiærte sig befriet af Aarsag hand hafde sin Hustrues skrøbelige Syster til ophold, dette blev ham bevilget, mod Tilhold, at hand for Eftertiden intet meere forlangende til hendis Forsørgelse, hvilket hand indvildigede'.
- 'Niels Horboe er andsat for 32s disse bliver hand befriede for at betale saalænge Johanne Kiær lever, men efter hendis død betaler hand disse igien'.
- 'Christen Knachergrd i Nors vilde modtage J: Mariagers Dttr til Forsørgelse imod at hand ingen Almisse betaler, dette blev og bevilget til videre'.Hele mødereferatet kan ses her.
De ovenfor anførte sager er de første eksempler fra fattigprotokollen på, at sogneboerne forhandler sig til ændringer i allerede pålignede beskatninger. Uden tvivl er de nævnte sager også et eksempel på, at fattigkommissionen er påvirket af de faktiske omstændigheder. Hvis de tre sogneboeres ansøgninger ikke imødekommes, vil kommissionen uden tvivl være stillet overfor problemerne med at skulle forsørge Lars Graagaards svigerinde samt Johanne Kjær og Jens Mariagers datter. Ved at acceptere forslagene spares kommissionen for nogle udgifter. Indtægterne beskæres imidlertid også, så hvordan klares underskuddet fra 1806?
Ved den 'lykkelige' omstændighed, at en sogneboer idømmes 'En mulct efter en Justits-Sag'  på 9Rd 72s, som efterfølgende indkasseres af fattigkassen.
Se regnskabsreferatet her.
Årets udgifter bliver da:

RUG: 9td 4skp


BYG: 66td 5skp




PENGE:
51Rd 68s




som her vist:  ca. 26 speciedaler

Ved den endelige opgørelse over fattigdistriktets indtægter og udgifter beregnes et overskud på 2Rd 38s. Der er imidlertid tale om en regnefejl, da overskuddet retteligt er 1Rd 50s. Dette, sammenholdt med de ikke særligt udførlige notater i de sidst forløbne regnskabsår, tyder måske på, at sognepræsten Anders Eriksen Hvass er syg.



oversigt

1806

1808