1759
Amtsinspektionens godkendelse
Ifølge Forordningens §17 skal Amtsinspektionen en gang om året godkende sognedistriktets protokolførte dispositioner. I overensstemmelse hermed 'approberer' amtsfuldmægtig Laurids Fog og herredsprovst Thomas Praëm den 12. december 1758 den ligning, som sognekommissionen har lavet for det kommende år - 1759. (Se her.).
Det kan ikke undre, at de godkender. Som for året 1757 er opstillingen af almisselemmernes behov og de pålignede ydelser fra sogneboerne et omfattende og grundigt arbejde, som må tjene sognepræsten, Hans Chr. Johansen Begtrup, til ros. At alt måske ikke har været rosværdigt, antyder de følgende års notater. Begtrup dør nemlig en af de allerførste dage i januar 1759 (Se her.), og den 23. marts indsættes hans efterfølger Bent Nielsen Curtz (Se her.).
På grund af Begtrups ligninger for 1759 kan udgifterne for sognenes beboere udregnes således:

MEL: 5 tønder
      
     
    
MALT: 1 tønde 6 skæpper
  GRYN: 1 tønde 2 skp
   
  PENGE:4Rd 5m 7sk

Hertil kommer Herredskassepenge; Kun noteret for Tved sogn: 1 Rd 8 sk
...
... samt de ikke medregnede udgifter til Inger Gasberg i Tved, der får sin 'kost på omgang'

Ved optællingen ses det imidlertid, at Begtrup aldeles har undladt at nævne de udgifter, der er forbundet med almisselemmerne Chr. Rimme og hustru og Inger Gasberg, alle fra Tved. Forglemmelse?

Ny Sognepræst
Med den nye sognepræst, Bent Nielsen Curtz, ophører de minutiøst udførte og nøjagtigt beskrevne ligningsskemaer, som forgængeren Hans Chr. Begtrup nåede at indføre for 1757 og 1759. På disse to års notater brugte Begtrup 19 protokolsider, mens Curtz i sine 22 års virke kun bruger ca. 1½ notatside pr. år.


oversigt

1758

1760