Lars Søe (Snedicher)

Lars Søe optræder kun ganske få gange i fattigprotokollen, og da i de allersidste år af hans tilværelse.
Han er en af de mange, som, efter det nye fattigreglement i 1803, pludselig mangedobler antallet af fattiglemmer i sognet. Se grafikken, som synliggør denne situation.
Ved mødet i december 1803 i fattigkommissionen anerkendes han som fattiglem af klasse 3 og tildeles 1td byg og 1rd årligt i almisse. Utvivlsomt får han denne almisse indtil han dør i oktober 1806, hvor det fejlagtigt opgives, at han er 82 år gammel. Kirkebogen fortæller nemlig, at han døbes den 19. juli 1733, to måneder efter sin fars tidlige død. Det er således oplagt, at han er opkaldt (med navnet Lars/Laurids) efter sin døde far. Han er således 72 år ved sin død. Og højst sandsynlig er han som 16-årig 'Dend døfve Lars Søe', som konfirmeres af pastor Begtrup i 1749.
Som 40-årig bliver han i 1773 gift med Ellin Nielsdatter, som på det tidspunkt har en 11-årig søn, Niels Christian, fra et uægteskabeligt forhold, som fandt sted i præstegården i Nors, et forhold for hvilket hun måtte udstå 'kirkens disciplin'. I ægteskabet, som kommer til at vare i 20 år, ses ingen børn, men Lars Søes navn ses 13 gange i kirkebogen, hvor han optræder som fadder eller som forlover, hvilket vel fortæller, at han har været en vellidt person i familie og sogn.
I 1784, da han er omkring 60 år gammel, ses han blandt de husmænd i Hinding, som 'bør ... contribuere noget til Almisse-Lemmernes Forflegning'. Her pålignes han 4 skilling. På det gamle udskiftningskort opmålt i 1787 optræder han desuden blandt lodsejerne i Hinding med et sted af hartkornsstørrelsen 0-0-3-1. Et sted af netop denne størrelse ses i den lidt senere sogneprotokol, hvor det også angives, at stedets nye matrikelnummer er 2. Da stedets areal på 80720 kvadratalen endvidere er ens på såvel kort som i sogneprotokollen er det sandsynligt, at dette er stedet, som Lars Søe og Ellin Nielsdatter beboede i 1784:


Se stedet som det ser ud i dag.
Gå på Google Earth og kopier nedenstående koordinat ind i søgefeltet.
57 02 17,56N    08 40 00,00E

Samme år som udskiftningskortet opmåles finder den første folketælling sted, og her finder vi Lars Søe og hans Ellin Nielsdatter oplistet:

Lars Larsøn
Ellin Nielsdtr:
Mand
hands Kone
56.
50.

i 1 ægteskab

Huusmand

Hvor længe parret har boet på det fattige husmandssted vides ikke. I 1793 dør Ellin, og otte år senere, i 1801, ses det af folketællingen, at Lars Søe er aftægtsmand et sted i Hinding. Hvor i Hinding vides ikke.

Ane Antho-
nis Daatter
Ane Mads
   Daatter
Lars Larsøn
Madmoder

til Leje

Aftægts Mand
40

26

72
i 1ste Eg-
teskab
ugift

Enke
Mand
af 1ste
Egteskab
Huus Kone
med Jord

I 1803 erkendes han så, som ovenfor fortalt, som almisselem og får i sine sidste tre år en hjælp bestående af 1td byg og 1rdl årligt. I september 1806 dør han og begraves på kirkegården ved Nors kirke den 7. september. I fattigprotokollen skrives der:
'Dend 4 octbr: var Commissionen samlet i Nors-Prstgrd og da blev andmældt at d: gl: Niels Boesøn og Lars Søe, som begge døde i aug: Deris ringe Efterladenskaber blev overladt til Deris Slægtninger, som besørgede og bekostede Deris Jordefærd, dend Almisse 1td Byg og 1rd, som Lars Søe var tillagt, hafde hand alt optaget.'
Og tre måneder senere besluttes det på det første møde i fattigkommissionen:
'De afdøde Almisse Lemmer, nemlig Jens Olesøn og Lars Søe deres portioner blev uddeelt efter Ligning til Maren Høeg. Jens Bunch. Anders Jacobsøn Niels Rask og Søren Kong samt Poul Kiil'.




Til Projekt Nors
forside

Til Fattigprotokollen
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet