Jacob Christian Biering /Jacob Uhrmager, hans kone Maren Poulsdatter og deres døtre

Maren Nielsdtr daab 1728 Maren Nielsdtr dod Jens Lodberg daab 1758 Jens Lodberg dod 1758 A.K.Hvistendahl daab 1761 A.K.Hvistendahl dod 1809 Niels daab 1765 Niels dod 1765 Laurids daab 1771 Laurids dod 1773 Sidsel Marie og Erich Hvass viet 1795 Sidsel Marie daab 1759 Erich Hvass dod 1807 Marie Jacobi og Niels viet 1790 Chr. Th Bierings daab 1795 Giertrud Marie daab 1798 Thomas Biering daab 1803 Jacob uhrmager daab 1769 Jacob uhrmager og Maren P. viet 1817 Maren daab 1786 Ane Sophie daab 1817 Ane Sophie dod 1790 Ane Sophie daab 1791 Helene daab 1794 Anna K Hvistendal og Peder P.Vestergaard viet 1785 Anders daab 1797 Anders dod 1798 Anders Hvass daab 1798 Marie Jacobi daab 1763 Marie Jacobi dod 1807
Jacob Christian Biering er det sjette af Sognedegn Christen Thomesen Bierings syv børn.
Som det kan ses ved at nærstudere det herunder viste anetræ, så bliver Jacob sognedegnens eneste overlevende søn, da hans tre brødre, Jens Lodberg, Niels og Laurids alle dør som spæde eller små.



Som ungt menneske finder vi ham i Skjoldborg, hvor han 18 år gammel som 'Uhrmagerdreng' ses i folketællingen fra 1787. Det må være et godt sted at være i lære her, for hans husbonde, Christen Andersen Heede, er en af personerne fra det kendte urmagerdynasti, som tog sin begyndelse med dennes far Anders Christensen Heede i Øster Vandet.
Folketælling 1787 - Skjoldborg.
Bakgaard
ved
Vildsund
1 Familie
Christen Andersen Heede
Friderice Juliane Freistrup
Peder Abraham Christensen
Anne Kirstine  Freistrup af S Færgaard
Anders Andersen Heede
Jacob Christian Biering
Christen Christensen
Mette Christens Datter
Maren Peders Datter
Hosbonde
Madmoder
deres Søn
Konens Moder
Mandens Broder
}
}  Tjeneste
}  Folk
}
27
26
1
51
16
18
24
32
10
} Begge i
} 1ste Ægteskab

Enke efter 1ste Ægteskab
}
}
}
}
}
Gaardbeboer
og Uhrmager


} Uhrmager-
} Drenge

Hvor længe Jacob Biering opholder sig hos urmageren i Bakgaard ved Vildsund ved vi ikke, men urmager-håndværket må være, hvad han kommer til at beskæftige sig med i en stor del af sin tilværelse, for han benævnes i de fleste kirkebogsopslag som 'Jacob Uhrmager'. Det må dog have været begrænset, hvad urmageriet har kunnet give af indtægt i et lille bondesamfund, og i den næste folketælling, i 1801, ses det da også, at han betegnes som 'Jordløs Huusmand og Uhrmager'. Han har sikkert været daglejer i den tid, hvor han ikke kunne arbejde med ure.

Folketælling 1801 - Nors Bye
16de Jacob Biering
Karen Jensdatter

Mand
Hands Kone
32
53
i 1ste
Egteskab
Jordløs Huus-
Mand og
uhrmager

Som det kan ses på anetræet, er Jacob Biering på et tidspunkt før 1801 blevet gift. Præcis hvornår og hvor vides ikke, og ægteskabet ser ud til at være barnløst. Og sådan forbliver det utvivlsomt de næste 16 år, indtil hans kone Karen Jensdatter dør i 1817. På det tidspunkt er Jacob Biering 48 år, og samme år gifter han sig for anden gang. Denne gang med den 35-årige Maren Poulsdatter, '...nys ankommen til Nors Sogn og Bye med godt Skudsmaal', som det noteres i kirkebogen ved brylluppet. Maren Poulsdatter er kommet fra Dollerup i Sjørring Sogn, hvor hun ses i folketællingen 1801, og sammen får de i de kommende år fire børn, Maren Katrine, Christen Biering, Ane Kirstine Hvistendahl og Maria.
Om navnet på det tredje barn, Ane Kirstine Hvistendal, er der det interessante, som også ses på anetavlen, at Jacob Biering har en søster af helt samme navn. Vi befinder os på en tid, hvor det var almindeligt at opkalde børn efter bekendte, eller efter personer, som man gerne ville ære, og som ikke nødvendigvis var slægtninge. Se f.eks kirkebogsnotatet fra Jens Lodbergs dåb herover. Og oprindelsen til navngivningen af de to kvinder, der begge får tilnavnet Hvistendal kan måske være den Kirstine Marie Hvistendal, som var sognepræsten Bent Curtz' anden kone. Måske, for da Jacob Bierings far Christen bliver Sognedegn i Nors, sker det samtidig med at sognet får ny sognepræst, Bent Curtz. Så sognepræst og sognedegn kommer til sognet samtidigt og kommer utvivlsomt til at arbejde meget sammen. Da de mødes, er Bent Curtz imidlertid enkemand med seks børn, og, ved vi, ret traumatiseret over tabet af sin kone. Har han mon forherliget hende i en grad, så hans degn, Christen Thomesen Biering, opkaldte sin første datter efter hende, .... og Christen Thomesen Bierings eneste søn gjorde det samme med en af sine døtre?

På et tidspunkt omkring de to sidste døtres fødsel ser vi i fattigprotkollen, at fattigvæsenet har '..forstrakt Uhrm: Jacob Bjerring 4rd.. , og et årstid senere indfinder Jacob Biering sig torsdag den 21. juni 1822 i præstegården, hvor han anmoder om yderligere hjælp. I fattigprotokollens notat lyder det:
'Med Begjering om nog: Understøttelse i Korn til Føde anmeldte sig Uhrmager Jacob Bjerring i Nors - i Betragtning af hans Trang i flere Maader blev ham tillagt af Reserve Byg: 4 skp for Jul: Qvt'.
Anmodningen bliver således  imødekommet og hjælpen i byg bliver gentaget det følgende kvartal, og fra begyndelsen af 1823 ses det, at Jacob Biering er blevet fast almisselem af klasse 3 med en årlig almisse på 4skp rug 1td 4skp byg. Derudover får han også '1 Bul Rydningstørv'.

1823
Rug Byg Tørv

Fattigkommissionen må have set, at Jacob Biering er i stor nød på dette tidspunkt med en familie med tre små piger på 4, 2 og 1 år. Og de følgende to år stiger almissen da også betragteligt
1824
Rug Byg Tørv


1825
Rug Byg Tørv

Den stigende almisse må have gjort god gavn. Alligevel indfinder tragedien sig, for den 23. december 1824 dør 55-årige Jacob Biering fra sin fattige familie. Hvor galt det står til ses af  fattigkommissionens notat den følgende marts måned, hvor der skrives:
'...Jacob Bjerring døde sidst i f: A:  hans gl. efterladte Uhrmagerredskaber ere solgte ved Auct: Det øvrige ringe af Klæder m v beholdtes af Moderen til Børnene.'
Og som for at understrege det gamle ordsprog, at Én ulykke kommer sjældent alene, så refereres det fra samme kommissionsmøde, at '...Saa mødte og Nors Kirkes Værgere med Forlangende: at kirken maatte nyde noget mere end hidtil i Husleje af det Hus, i hvilket afg: Jacob Bjerrings Enke med Børn endnu tilforn nyder Huslye'.
Det må dog til fattigvæsenets ros siges, at de påtager sig alle udgifter og slutter notatet med at skrive:
'Kommissionen tilstod at betale i Husleje for bemeldte Jacob Bjerrings Enke 6rbd Sedler fra sidste Mortensdag til Mortensdag dette Aar 1825, paa Vilkaar at Huset sættes i beboelig og forsvarlig Tilstand i det seneste inden næste St Olsdag - ligesom og at bemeldte Enke paalægges og forbydes imidlertid at indtage nogen somhelst til Ophold hos sig i Huset'.
Omfanget af fattigkommissionens engagement i forbindelse med Jacob Uhrmagers død ses tydeligt af protokollens udgiftsoversigt:

afg: Jacob Bjerrings Begrav: Omkostn:    5rd 64s
do  landgilde forrige Aar            -     -   -:    3rd 54s
hans Enkes Husleje for iaar         -   -   :     6rd
do   1 Bul Tørv      -  -     -     -     -     -  :     1rd 16s

Det er interessant, at fattigprotokollen oplyser, at Nors Kirke er ejer af det hus, som familien boede i, for det giver mulighed for at finde stedet, som beskrives i den sogneprotokol, der oplister samtlige matrikler i sognet i begyndelsen af 1800-tallet. Og her findes matriklen minutiøst beskrevet:

Nye matriculs Nummer: 39
En Huusplads norden for Kirken nordlig i Byen; en Lod østlig i Sognets Klitfælled ved Tveds Sogns Skjæl norden for  Hinding Bye, og en Lod i Baarkjær imellem Boerup Bye og Tveds Sogns Skjæle.
Huuspladsen og Haven: 610 kvadratalen
Lodden i Klitfælleden: 141600 kvadratalen
Lodden i Baarkjær: 52300 kvadratalen

Sogneprotokollens beskrivelse gør det muligt at finde stedets enkelte lodder, dels på det gamle sognekort, opmålt 1787, dels på det senere matrikelkort. Se herunder stedets hovedlod, bestående af hus og have, som var beliggende klods op ad kirkedigets nordside. Indsat i matrikelkortet er en stump af sognekortet fra 1787, hvor detaljer om stedet desværre er næsten udvisket af tidens tand; dog ses huset tydeligt beliggende vestligt på grunden.



For at se husmandsstedets tre jordlodders beliggenhed: Klik her.

Da Jacob Biering dør i december 1824, står Maren Poulsdatter alene med sine tre døtre på 7, 4 og 3 år. Hendes situation må synes håbløs, men fattigkommissionen ser ud til at tage hånd om den lille gruppe, for i de 17 år, der går, før Maren Poulsdatter dør i 1841 får hun og døtrene hvert år en fast almisse, som andrager:

Rug Byg Tørv 6rd til Husleje

Desuden ser det ud til, at fattigvæsenet også tager hånd om de efterladtes boligforhold, idet det på et af fattigvæsenets kommissionsmøder den 25 marts 1825 - altså kort efter Jacob Urmagers død - noteres:

'Saa mødte og Nors Kirkes Værgere med Forlangende: at kirken maatte nyde noget mere end hidtil i Husleje af det Hus, i hvilket afg: Jacob Bjerrings Enke med Børn endnu tilforn nyder Huslye -Kommissionen tilstod at betale i Husleje for bemeldte Jacob Bjerrings Enke 6rbd Sedler fra sidste Mortensdag til Mortensdag dette Aar 1825, paa Vilkaar at Huset sættes i beboelig og forsvarlig Tilstand i det seneste inden næste St Olsdag - ligesom og at bemeldte Enke paalægges og forbydes imidlertid at indtage nogen somhelst til Ophold hos sig i Huset - '
Ud fra notatet må vi vel gå ud fra, at Maren Poulsdatter og hendes døtre bliver boende i huset ved kirkediget - sikkert helt ind til Marens død 17 år senere.

Udover ovenstående væsentlige overlades enken i 1829 en rok , som utvivlsomt er blevet brugt flittigt, da fattigvæsenet i både 1838 og 1840 må lade den reparere, ligesom der på fattigvæsenets udgiftsposter to gange ses udgifter til Maren Poulsen for hør.
I 1829 mister Maren Poulsdatter sin ældste datter, den 11-årige Maren Katrine. Det ser dog ikke ud til at influere på almissens størrelse, som ud over den faste årlige mængde korn og huslejebetalingen forøges ekstraordinært i 1831  'i hendes Sygdom', i 1832 'i Børnenes Sygdom', i 1833 'til sine to Pigebørns Klæder', i 1834 'til Klæder og Ilding', i 1836 i 'Tillæg i August på 2skp byg', og i 1837 'til Sengeklæders Forbedring'.

Efter 33 års fravær ses en folketælling i 1834. I denne og i den følgende fra 1840 ses familien bestående af mor Maren og de to piger.

Folketællingen 1834 - Nors Bye.
10) Huusinderste Maren Poulsdatter
Ane Kirstine Hvistendahl
Marie Jacobsdatter
52
14
12
Enke
}
}ugift
Almisselem  NB Enke

hendes Børn


Folketælling 1840 - Nors Bye:
No 8 et Huus Maren Poulsdatter
Hvistendahl*) og
Maria Jacobsdøttre
59
20
18
Enke
ugifte
ugifte
Inderste og Almisselem
Hendes Døttre
*) glemt: fornavnet 'Ane Kirstine'

Den 6. februar 1841 dør Maren Poulsdatter.
Kirkebogsnotatet siger: Død: 6. februar - Begravet: 15. februar - Maren Poulsdatter - Almisselem og Enke efter afg: Jacob Christian Bjerring af Nors - 60 år.





Til Projekt Nors forside
Til Fattigprotokol 1

Til Fattigprotokol 2
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet