Anne Cathrine Christensdatter Draxbech
1758 - 1838

Cathrine Draxbech, som hun oftest kaldes, ses kun i fattigprotokollen i hendes sidste syv år, - fra hun er 74 til hun dør som 80-årig.
Første gang hun optræder her står der i protokollen:
'Med Begjæring om Understøttelse for Aar 1832 have anmeldt sig ..........- saa og en Qvindesperson fra Wixøe - Cathrine Dragsbech, som tilforn i flere Aar tjente og opholdte sig i Ballerum Mølle'.
Cathrine Draxbech bor altså ikke i sognet, men som det antydes i teksten, har hun en årelang tilknytning til Tved Sogn, hvilket berettiger hende til almisse herfra.
Ved at se i folketællingen to år senere - i 1834 - hvor Magrethe Draxbech stadigvæk bor i Vixø - ses det, at hun bor sammen med to af sine søskende, den 76-årige Christen og den 64-årige (Mar)Grethe. Det ses desuden, at hun er ugift og har været det hele livet.

Folketælling 1834 - Vixø
37 et Huus Christen Christensen Draxbek
Grete Christensdatter
Ane Katrine Christensdatter
76
64
78
ugift
Enke
ugift

-Sødskende
-   -   -   nyder Hjelp af Fattig Væsenet

Alt tyder på, at Anne Cathrine efter et langt arbejdsliv i Tved har fundet sammen med sine to søskende i Vigsø, deres barndomsby, og nu lever et godt omend fattigt liv her.
Fattigvæsenet i Nors-Tved tildeler Cathrine Draxbech 1td byg og giver hende senere et tillæg. Se herunder  hendes almisse i de følgende år:

1832 3skp rug, 1td 2skp byg
1833 4skp rug, 1td 4skp byg
1834 4skp rug, 1td 4skp byg
1835 4skp rug, 1td 4skp byg
1836 2skp rug, 6skp byg, Træsko for 1m, Anders Skomagers Enke for at reparere hendesTøj: 1skp Byg

I sidste halvdel af 1836 må der være sket noget, som radikalt ændrer Cathrine Draxbechs liv, for da ophører hendes almisse og hun tildeles 'Omgang i sognet'. Hun må altså have ophørt bofællesskabet med de to søskende i Vixø og være vendt tilbage til Tved. Hvor hun bor vides ikke, og hvordan det er muligt for den nu  80-årige Cathrine at vandre omkring i sognet er svært at forestille sig, især da man ser dette protokolnotat:
 'Til Niels Kudsk, for Cathrine Drasbech og Envold Ørhgaards Haand og Beenskade, betalt af Kassen 1rbd 3m'.  Niels Kudsk er den kendte benbrudslæge, som her må træde til for at lindre bl.a. Cathrines Draxbechs fysiske dårligdomme.
Ud over den hjælp, som fattigvæsenet giver ved at tildele omgangen i sognet, så får Cathrine Draxbech i de følgende år denne hjælp:

1837 Til Klæder 4rbd, Til Træsko og syeløn 2rbd 2m 6s
1838 Til Klæder 4rbd, til et Forklæde 5m, til en Hue 12s

Allerede i marts måned 1838 ser det dog ud til, at Cathrine Draxbech ikke længere kan klare strabadserne ved omgangen i sognet, for på fattigkommissionens møde den 22. marts sker der dette:
'Ved Commissionen mødte Lars Lynge af Nors som tilbød at modtage Omgangsalmisselem Cathrine Drasbech til Pleje Ophold og Forsørgelse mod 2Tdr Rug og 2 Tdr Byg og 10 rbd for et heelt Aar - og modtager hende 1 April d.A.'
Vi ved, at fattigkommissionen tager imod Lars Lynges tilbud, og kan så håbe på, at Cathrine Draxbech fik et lindrende ophold hos ham og hans familie, men opholdet blev ikke langvarigt, ved vi, for den 2 juli, kun tre måneder senere, døde Cathrine Draxbech.

Dagen efter Cathrine Draxbechs død noteres det i fattigprotokollen:
'- NB  Mads Andersen Krogh af Wixøe har idag betalt 20rbd efter Cathrine Drasbechs Obligations Lydende, ......førte Cassen til indtægt'.  
Hvad dette notat betyder, vides ikke.

I overensstemmelse med  Reglement for Fattigvæsenet §§ 23 og 24 ses desuden dette notat:
'For Fattiglemmers Efterladenskaber og Tilhørende m m. ........Cathrine Drasbech...     6  -  1  -  3'  Med  tilbagebetaling af 6rd 1m 3s kommer Cathrine Draxbechs dødsbo således til at betale en lille del af fattigvæsenets udgifter gennem årene tilbage.


Til Projekt Nors
forside

Til Fattigprotokol 2
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet