Mette Coline Christensdatter, hendes mand Jacob Christian Larsen Smed og deres børn

Ane Marie dod 1869 Ane Marie og Niels Chr viet 1826 Mettecoline og Jacob viet 1831 Mettecoline dod 1855 Jacob daab 1788 Jacob dod 1856 Edual daab 1820 Dorthes M daab 1827 Dorthes M dod 1828 Dorthea M daab 1829 dodfodt 1832 Ane Marie daab 1833 Magrethe daab 1841 Lars Chr daab 1837
Mette Coline optræder første gang i fattigprotokollen i 1841, hvor hun tildeles tørv og reparation på det hus, hun bebor. Samme år føder hun i - i oktober - sit fjerde og sidste barn, datteren Magrethe, der den 28. november døbes i kirken '...½ Aar efter Seperationen', som der står i Kirkebogen. Året har sikkert været turbulent for Mette Coline, hvis anetræ kan ses herunder. Læs under anetræet, hvordan Mette Colines og hendes families forhold har udviklet sig fra hendes fødsel. Brug eventuelt anetræet som støtte for beskrivelsen. Gult markerede årstal linker til de originale dokumenter.



Mette Coline fødes i 1810 i Køge som det første barn af Christen Graversen og Ane Marie Jørgensdatter. Hendes far, 22-årige Christen Graversen, er på det tidspunkt soldat ved Jydske Infanterie Regiment, hvortil han må formodes at være kommet fra Hillerslev, hvor han er født som barn af Hjulmand Gravers Christensen og Inger Povelsdatter. Hendes mor er den 24-årige Ane Marie Jørgensdatter, som er født i Køge, hvor familien kommer til at opholde sig til omkring 1818. I 1813 er familien blevet forøget med sønnen Niels Christian, ved hvis dåb hendes far nu betegnes som 'Tømmermand', og fra engang i 1817 til oktober 1818 har Mette Colines mor været under uddannelse som jordemoder, hvilket må være sket på Fødselsstiftelsen i København. Hvad der derefter er sket i familien er uklart, men et brud mellem de to forældre er sket omkring 1819, for i 1820 ses de to forældre hver for sig at have stiftet nye familier. Mette Colines far med Maren Andersdatter, som han i 1820 i Thisted får en søn, Anders, med, og Mette Colines mor med Niels Christian Pedersen Boesen,  som hun samme år (1820) i Nors får en søn, Edual, med. De to søskende, Mette Coline og Niels Christian, som i 1819 er henholdsvis 9 og 6 år, er sikkert fulgt med deres mor til Nors, for her ser vi dem begge konfirmeret (1825 og 1827).
Vi kender ingen detaljer med hensyn til Mette Colines forældres skilsmisse, men grunden til at de begge efter brudet slår sig ned i Thy kunne være den, at Mette Colines far oprindeligt kommer fra Hillerslev og at Mette Colines mor med sin jordemoderuddannelse bliver ansat som distrikts-jordemoder i Nors-Tved, hvor hun i de følgende år nævnes adskillige steder i kirkebøgerne fra de to sogne.
Vi ved heller ikke, hvor de to søskende, Mette Coline og Niels Christian, kommer til at bo, men alt tyder på, at de er vokset op sammen med deres mor og hendes nye mand et sted i Nors. Intet tyder på, at de har haft kontakt med deres far og hans nye familie i Thisted.
I 1820 får Mette Coline og hendes bror som allerede nævnt en lillebror, Edual, syv år efter en lillesøster, Dorthea Marie, der kun bliver otte måneder gammel, men som kun en måned efter lillesøsterens død erstattes af en ny lillesøster, der navngives efter den nyligt afdøde. På det tidspunkt er Mette Coline 19 år gammel. To år senere gifter hun sig i Nors Kirke med den 12 år ældre Jacob Christian Larsen med tilnavnet Smed. Som forlovere ses hendes plejefar Niels Christian Pedersen og hendes kommende svigerfar Lars Smed.
Året efter giftermålet, i august 1832, nedkommer Mette Coline med et dødfødt barn, men det næste barn, som fødes i september 1833 overlever og kaldes Ane Maria, sikkert opkaldt efter Mette Colines mor, som må formodes at have været med ved begge fødsler.
I 1834 er der, efter 33 års fravær, folketælling. Af de to herunder viste uddrag af folketællingslisten ser det ud til, at Mette Colines familie og hendes mors familie bor side om side et sted i Nors. Mette Coline og hendes familie som lejere i en hytte, hvilket tyder på dårlige beboelsesforhold,- ydermere med to familier i samme hytte og Mette Colines mor, stedets jordemoder, hends mand og deres to børn, Mette Colines halvsøskende, i det nærmest følgende hus.

FT 1834 - Nors Bye
16 Hytboer Erich Christensen
Karen Marie Pedersdatter
Christen
Peder
Jacob Christian Larsen
Mettecoline Christensdatter
Ane Maria
34
34
6
1
34
24
1
gift
gift
}
}ugift
gift
gift
ugift
Huuseier
hans Kone
}
}deres børn
Indsidder og Uhrmager og
hans Kone               Tægger
deres barn
17 et Huus Niels Christian Petersen
Ane Maria Jørgensdatter
Edual
Dorthea Maria
Ane Jensdatter
44
44
14
4
29
gift
gift
}
}ugift
ugift
Huus og Tømmermand
hans Kone Gjordemoder
}
}deres børn
Tjenestepige

I marts1837 ses Mette Coline og hendes familie imidlertid at være flyttet til Sønderby i Tved, hvor deres tredje barn Lars Christian fødes og efterfølgende døbes i Tved Kirke. I overensstemmelse hermed ses familien her, i Sønderby i Tved, i den næste folketælling tre år senere:

FT 1840 - Tved Sogn Sønderbye
21 et Huus Jacob Larsen Smed
Mette Coline Christensdatter
Ane Marie Jacobsdatter
Lars Jacobsen
42
29
7
3
gift
   -
Husinderst og dagleier
hans Kone
deres Børn
          -

Der kan dog ikke være tale om lykkelige familiære forhold, for i foråret 1841 separeres Mette Coline og hendes mand Jacob. Det ved vi fra et kirkebogsnotat i forbindelse med parrets sidste barn, datteren Magrethe, der fødes den 20. oktober og døbes den 28. november - nu igen i Nors. I kirkebogen noteres det:

d 20 October – Magrethe Jacobsen - Husmand Jacob Larsen og Hustrue: Mettecoline Christensen af Nors C: ½ Aar efter Separationen - I Kirke d: 28 November - Pigen: Christine Sørensen, Gaardmand Peder Christensen v: Tverborg, Huus- og Tømmermand Niels Christian Pedersen og Søn: Edual Nielsen, alle af Nors - Moderen indledt d: 28 November.

Vi kender ikke - ud over en enkelt bemærknig om, at Jacob er fordrukken, - omstændighederne omkring skismissen, men det er bemærkelsesværdigt, at både mor og datter må gennemleve en skilsmisse. Måske er Mette Coline i et problematisk forhold blevet inspireret af sin mors skilsmisse. Men vi ved, at både Mette Coline og Jacob, der herefter oftest kaldes Jacob Smed, måske på grund af deres skilsmisse, løber ind i alvorlige problemer i forhold til almindelige livsfornødenheder, for netop i 1841, skilsmisseåret, indtræder hun i fattigprotokollen som almissenyder. Og her forbliver hun til sin død. Det samme sker for Jacob. Se herunder hvordan de to nu skilte forældre modtager fattigvæsenets almisser og hvordan fattigprotokollens notater afspejler det tidligere ægtepars problematiske forhold:

År Mette Coline Jacob
1841 Jens Frost til Tørv til Mette Coline. Bilag 11.-   - 3m 2s
Jens Jacobsen Tousgaard for Mette Colines Huus. Bilag. 12.  5m 12s
1842 Ved Sogneforstanderskabets Møde d- 19de Jan. 1842 androg Sognepræsten at Mettecoline havde forlangt Tørv til sig og hendes smaae Børn, da hendes Mand unddrager sig Forsørgelsespligten. ....Mette Coline tilstaaes 30 Snes Tørv, som vil blive hende paaviist af Peder Holst og hvormed hun maa hjælpe sig  indtil d: 19de Februar.
Ansætning: 3die Classe – Mette Coline -   -  2td 4skp byg, og til Ildebrændsel 2 Læs Skudtørv og 2 Læs Lyngtørv. - separeret fra Manden, der er fordrukken - 3 Børn i Nors
Ved Mødet d: 1ste Julii toges følgende Bestemmelser. 1) af de 10 Bul Skudtørv som ere kjøbte hos Jens Jensen tillægges ...... 3) Mette Coline 2 Bul ; men Fladtørven bortfalder.
Årets Udg: Mette Coline   -   - 2td 4skp byg, 6Rd 4m 8s
Jacob Smeds Dreng til Wadmel og 200 raae Steen

1843 Ligeledes havde Mette Coline klaget over, at hendes fraskilte Mand Jacob Smed intet havde ydt hende af den af Amtet ham paalagte Alimentations hjælp 6Rb til deres fælleds Børns Underhold; man var enig i, at Sognefogden skulde fortage Execution hos ham ifølge Amtsresolutionen, og at de 6 Rbd skulde udlægges af Fattigcassen forsaavidt der intet eller kun en Deel deraf kunde erholdes ved Udpandtning. I sidste Tilfælde maatte man sørge for, at han afsonede Alimentationshjælpen. I ligemaade skulde Sognefogden anmodes om, at paalægge ham at holde sig fra Mette Colines Huus, over hvilket hun havde besværet sig.
Jacob Smed for 1 Dags Muurarbeide ved Mette Colines Huus 3Febr -   - 1m 8s
Samme til Hjælp til Datterens Kjole d.16 Febr                      - 3m 8s
1844 Ved Forstanderskabsmødet d 30 Mai 1844 tilstodes Mette Coline 2 Bul Tørv
Udgift: Mette Coline -   -  3td byg, 6Rd
Brandpenge af Mette Colines Huus  2 aar. 43 & 44   -   - 1m 8s

FT 1845 - Nors
1 Huus Mettecoline Christensen
Ane Marie Jacobsen
Lars Christian Jacobs:
Magrethe Jacobsen
Magdalene Christens:
35
12
8
4
49
Enke*)
ugift
Do
Do
Do
Kjøbenh**)
Nors
Tved
Nors
Ræhr
Almisselemmer
          -
          -
          -
Indsidder
*) fejlskrivning for 'fraskilt'     **) fejlskrivning for 'Kjøge'
Som det kan ses i ovenstående folketællings-notat bor Mette Coline og hendes tre børn nu igen i Nors. Det nøjagtige sted vides ikke, men det er væsentlig at bemærke, at de alle betragtes som almisselemmer.
Jacob Smed ses ikke i 1845-folketællingen i hverken Nors eller Tved.
Et andet sted i Nors bor Mette Colines mor med sin mand, Niels Christian Pedersen, der nu betegnes som Huus og Tømmermand, og deres to børn, Edual på 25, der betegnes Tømmermand og Snedker, og Dorthea Marie på 16 år. Mette Colines mor er nu opført som Districts Gjordemoder. Familien er utvivlsomt i rimeligt gode kår. Og dette år forsøger Mette Coline og hendes mor at tilvejebringe et løft for Mette Coline og hendes familie, idet de fremfører et andragende for fattigkommissionen. I fattigprotokollen lyder det således:
Gjordemoderen androg paa Mette Colines Vegne, at denne havde Haab om at komme til Kjøbenhavn, for at lære at være Gjordemoder, og at naar Sognet vilde bekoste hendes Reise og tage imod hendis Børn, vilde hun see sig istand til fremtidigt at forsørge disse, uden Byrde for Communen. Forstanderskabet besluttede, at meddele hende ReiseTilladelse og at modtage hendes 3 Børn, til Forsørgelse, saafremt hun kunde fremlægge Beviis for at hun kun komme paa Stiftelsen og blive antagen til Oplærelse, hvorimod man ikke kunde indlade sig paa, af Fattigcassen at forstrække hende med Reisepenge.

Mette Coline kommer imidlertid, så vidt vides,  ikke til at uddanne sig til jordemoder, og i de følgende år fortsætter fattigvæsenet med at understøtte hende. Se den fortsatte optegning af hendes almisse herunder:

Mette Coline Jacob
1845 Mette Coline 2 Bul Tørv
Udgift: Tørv til Mette Coline -   -  1skp byg, 1Rd 1m 8s
        - til ½ Bul Tørv til Mette Coline   - 3m
Udgift: Mette Coline -   - 3td byg, 6Rd
Brandpenge Mette Colines H. -   - 12s
Udgift: Jacob Smeds B. Træskoe   - 12s
1846 Mette Coline        -      2 (Bul Tørv)  - levt af A. Dal.
Udgift: Mette Coline -   -   - 3td 4skp byg, 3Rd
1847 Mette Coline 2Bul Tørv
Mette Coline tilstaaet 4 S.Byg i hendes Datters Sygdom
Udgift: Mette Coline -   -   3td 7½skp byg, 6Rd
Mette Coline af Dreyer   -   -   ½skp byg
1848 I året 1848 ses ingen specificerede udgifter. Det antages, at Mette Coline har fået sin sædvanlige almisse 1 Skudsmaalsbog til Jacob Smeds Pige     -     -     - 2m
1849 Mette Coline -   -   2td 4skp byg, 4Rd
Mette Coline 1 Bul Tørv  som leveres for  7m 14s af Anders Frøkjær
1 Par Træskoe til Jacob Smeds Søn -   -   -   -   -            1m  -  8s

FT 1850 - Nors Bye
39 et Huus Mettecoline Christensen
Magrethe Jensen
40
9
Fraskilt
  -
Kjøge
Her iSognet
Wæverske
 Hendes Datter

Ved den næste folketælling, i 1850, ses det, at Mette Colines to ældste børn er flyttet hjemmefra. Sønnen Lars Christian, der nu er 13 år, ses et andet sted i folketællingen som tjenestedreng et sted i Sønderby i Tved, mens datteren Ane Marie ikke ses i hverken Nors eller Tved. Mette Colines fraskilte mand Jacob ses som indsidder og daglejer i degneboligen i Nors. Og så sker der, hvad der må være skelsættende for Mette Coline, at hun 'Udgaaer af Fattigforsørgelsen' som det uden yderligere kommentarer udtrykkes i fattigprotokollen. Måske har hendes beskæftigelse som væverske, som det udtrykkes i 1850-folketællingen, haft så positiv en indflydelse på hendes livssituation, at fattighjælp ikke længere har været påkrævet.
Men Mette Colines fraskilte mand, Jacob ses i endnu et par notater:

Mette Coline Jacob
1850 Jacob Smeds Lars fra Mikkelsd 1849 til 1Janv:1851   -   5td 4skp byg, 12Rd 2m 8s
1851 -Jacob Smeds Søn Lars, som ventes confirmeret til tilstundende Paaske, blev hentinget fra 1 Januar til 1 Mai 1851 til Jens Dommerbye for 10 Rbdl. Sognet forsyner ham med de fornødne Konfirmationsklæder. –
-Jacob Smed bad om Huusleilighed, som blev ham anvist i Hospitalet, hvormed han erklærede sig tilfreds og lovede Forstanderskabet at drage Omsorg for de fornødne Klæder.
Jacob Smeds Søn Do (Træsko)    -   -      2m - 4s –
Jacob Smed til Træskoe   -   -   -   -            2m - 4s
Chr.Gasberg for at opvarte Jacob Smed   -   -   -      -- - 1m - 4s
1852 Christen Hove og Jacob Smed 1 Do (bul tørv)   - 1rd 8s

Som det kan ses af ovenstående protokollater får Jacob i 1851 anvist ophold i 'Hospitalet'. Hospitalet er sognets fattighus, som er blevet etableret i 1845. Måske er han blevet syg. Det tyder det sidste notat i 1851 på, da Chr. Gasberg er blevet betalt for at 'opvarte' dvs. pleje Jacob Smed. Og som det også kan ses, 'hentinges' sønnen Lars Christian til Lars Dommerbye, gårdejer i Tved, betalt af fattigvæsenet med 10Rd og konfirmationsklæder.
I 1852 stopper fattigprotokol II. Der ses derfor ikke her flere oplysninger om Mette Coline og hendes familie. En folketælling i 1855 kan dog berette lidt mere:

FT 1855 - Nors
21 et Huus Mette Coline Christensen
Ane Marie Jacobsen
Magrethe Jacobsen
44
22
14
fraskilt
 ugift
   do
Kjøge
her i Sognet
      do
Wæverske, Huusmoder
 lever af Haandarbeide
hendes Børn

....at datteren Ane Marie er vendt hjem til sin mor og sin søster, og at en normaliseret tilværelse måske er oprettet for mor og døtre. Men ak, nej. Mette Coline er syg, alvorligt syg, viser det sig. Den 19. august 1855 dør hun. Af tuberkulose. 45 år gammel.
Og Jacobs dage er også snart talte. Den 30. november året efter forvilder han sig en en aften  på vejen til Ørgaard, der ligger længst vesterude ved Nors Sø, og drukner.


Til Projekt Nors
forside

Til Fattigprotokol II
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet