Søren Christensen Aggerholm

Søren Aggerholm ses kun i fattigprotokollen ét sted, nemlig i forbindelse med hans død og begravelse i 1775, i hvilken forbindelse der noteres:

'1775 d 20de Augustj Næstafvigte blev begraven en fattig HuusMand af Hinding Bye i Nors Sogn, Navnlig Søren Aggerholm, Hvis Omstændigheder vare saa Slette, og ringe, at det afsjælede Legeme Kunde ey blive iordet, før ieg af egne penge maatte betale 2Rdl for een LiigKiste og eet Lagen, dertil ieg og var Villig ej paatvivlende pengene i dag af HerredsCassen blive mig Godtgiorte';


Kirkebogen kan dog give yderligere oplysning om Søren Aggerholms liv:
Ved hans begravelse i 1775 noteres der i Nors kirkebog:
'd 7de Aug: No:8 Blev begraven Søren Agerholm i Sit alders 63de aar ./.', hvilket fortæller os, at Søren Aggerholm blev født omkring år 1712.
Desuden ses det, at hans hustru, Dorthe Andersdatter er død i 1761. Ved den begivenhed står der i kirkebogen:
'Anno 1761 d 4de January No 1 Blev begraven Søren Agerholms Hustrue af Hinding Dorthe Andersdtr udj Sit alders 83de aar.'
Årstallene fortælles os det umiddelbart tankevækkende, at Søren Aggerholm har været gift med en 34 år ældre kvinde; så meget ældre end ham har hun været, at det vel er usandsynligt, at de har børn sammen.
Et halvt år efter Dorthe Andersdatters død gifter den nu 49-årige  Søren Aggerholm sig med den kun 25-årige Anne Marie Pedersdatter, som er tjenestepige hos Christen Bach i Hinding, og med hende får han de næste 11 år tre børn. Det ældste barn, Peder fødes i 1762, og dør som 16-årig. Niels Christian fødes i 1766 og  blir kun tre år gammel. Det sidste barn Anne fødes i 1772.
Dette betyder, at da Søren Aggerholm i 1775 dør som 63-årig, efterlader han sig sin anden hustru og nu enke på 39, sin søn Peder på 13 og sin datter Anne på 2 år.
De elendige omstændigheder, som beskrivelsen af  Søren Aggerholms begravelse indeholder (se teksten øverst på siden), giver anledning til at forstille sig, hvilke forhold den lille efterladte familie har levet under i Hinding. De må have været småkårfolk i ordets mest bogstavelige betydning. End ikke den mest simple begravelse har de været i stand til at give ham.

Datteren Anne ses 12 år senere som 14-årig i folketællingen fra 1787 i Hinding sammen med sin mor, den nu 51-årige 'enke af 1ste ægteskab og huuskone'.
I den næste folketælling, i 1801, finder vi stadigvæk Anne Marie Pedersdatter i Hinding, nu alene med en tjenestepige. Datteren Anne må være flyttet.




Til Projekt Nors
forside

Til Fattigprotokollen
 Til almisselemmerne, grafisk opstillet
Til almisselemmerne, alfabetisk opstillet