Ekstrabladet, 1. september 1970:

Slagsmålet om Kirken

At det kan ske i Danmark i 1970! Kamp om en kirke, kamp med vold og gengældelsesvold. Hvordan går det dog til?
Aktivisterne har givet den begrundelse for ulovligt at besætte Hjardemål Kirke, at folkekirken er en del af det officielle Danmark med alt, hvad dertil hører. Men det er ikke noget nyt og har ikke noget at gøre specielt med Hjardemål Kirke. Sådan har det været i århundreder overalt i Danmark. Det ændre sikke ved en adfærd som den, der blev udvist i Hjardemål.
Nordvestjylland er tilmed en særlig del af Danmark, når det drejer sig om kirken. Mange på de kanter var vel nær ved at tro, at de repræsenterede Guds vilje, da de gik til modangreb imod kirkebesætterne. Det kan man ikke forhindre dem i at mene, for den kristendom, der råder i denne landsdel, har intet at gøre med at vende den anden kind til. Dér fordømmer man.
Det blev altså på ny bekræftet, at vold avler mere vold, og at fernissen er tynd både i det ny og det gamle samfund. Men tilbage står spørgsmålet om det rimelige i, at kirken er en så udpræget del af det officielle Danmark. Det er vel, hvad de i Hjardemål slagne aktivister ønsker sat under mere debat. Og det kan man forstå, selv om deres metode ikke kan anerkendes. Men mon der kommer en sådan debat? Folkekirken er jo ved at være sammenklistret med det officielle Danmark blevet en kedelig institution, som få gider at beskæftige sig med. Kirken burde derfor på en måde takke Hjardemål-aktivisterne af begge slags. De har dog omsider vist en form for interesse!

Thy lejr 156

31. august 1970. Thy-lejren (Frøstrup-lejren). Fire mænd gør klar til stormløbet mod lemmen til kirketårnet i Hjardemål Kirke. De bruger en af de granrafter, som aktivisterne havde forskanset sig med nede i selve kirkerummet. Øverst fiskepakker Bent Christensen, der skulle få en hård medfart i den første kontakt med besætterne. Han har endnu ikke fået hjelm på. Da det var lykkedes at få lemmen op, var det første, der røg - det var hjelmen! På dette tidspunkt blev det klart for politiet, at tingene ikke kunne klares ved indsættelse af et beskedent antal politifolk fra det lokale område. Der blev rekvirereret assistance fra Århus og Aalborg.

Foto: Tage Jensen

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler