VARMEMESTEREN
Lars Toft Hansen billede

Thisted Varmeforsyning, der blev stiftet i 1961, er en meget betydeligt medspiller i kampen for "det gode liv" i Thy.

Navnlig de sidste 40-45 har andelsselskabet været bannerfører for innovative løsninger til gavn for både klima og forbrugere. Således at Thisted Varmeforsyning både er blandt landets allerbilligste og mest udviklede selskaber. Hovedkraften og idémanden bag dette eventyr er ikke mindst ingeniør Lars Toft Hansen, der blev valgt som formand tilbage i 1984 - og sad i formandsstolen frem tll april 2024, da valgte Lars Toft Hansen valgte at trække sig tilbage efter 40 på posten.

Se denne lille portrætfilm, som vi har valgt af kalde
"Varmemesteren. En historie om Lars Toft Hansen og varmen i Thy". 


__________________________________________

Facebookreklame revideret
2. OPLAG er netop kommet på lager!

__________________________________________
Petersandmortensen
Tidligere fagforeningformand Peter Sand Mortensen, Klitmøller, fortæller erindringer i denne lille film.

__________________________________________
Historisk Årbog årgang 2017 og 2018 
- er nu tilgængelige her på hjemmesiden.
__________________________________________

Nors sogn endevendt i to århundreder

 nors.pngLokalhistorikeren Ole Bertelsen har  i adskillige år studeret livsvilkårene for den del af befolkningen i Nors, der levede på samfundets skyggeside i perioden mellem 1670 og frem til 1870 - ud fra utallige – og for de flestes vedkommende – utilgængelige kilder. Gennem krydsreferencer mellem steder og personer får han skabt en sammenhængende historie om bl.a. sognets mange anonyme beboere. Blandt andet via bigrafier af samtlige fattiglemmer. Gå på opdagelse i det spændende univers via dette link

 


Medicinalberetninger er nu online
En vigtig kilde til lokalhistorien er nu tilgængelig vi denne hjemmeside. Det drejer sig om de såkaldte medicinalberetninger, der indholder et væld oplysninger omkring befolkningens sundhedstilstand.
image00127

__________________________________________


Find dig selv og dine gamle skolekammerater
fra Thisted Gymnasium

I anledning af Thisted Gymnasiums 75 års jubilæum har vi uploadet de gamle årsskrifter med billeder af og navne på skolens elever gennem alle år.
safeticket

________________________________________________

Udgivelse fra Knakken:
Jørgen Vestergaard: Filmliv

Filmbog forsideJørgen Vestergaard er en ener i det danske filmlandskab. Lige siden han instruerede sin første kortfilm i 1963, er han gået sine egne veje som dukkefilmpioner, dokumentarist og instruktør bosat i provinsen. Med inspiration fra de tjekkiske stop motion-mestre begyndte Jørgen Vestergaard at lave dukkefilm som en af de første i Danmark. Og når han ikke har levendegjort fortællinger af H.C. Andersen, Edgar Allan Poe og Lorca hjemme i dukkefilmværkstedet, er han taget ud for at skildre verden, som den var og er. Som dokumentarist har han portrætteret egenrådige kunstnere som Ovartaci, Jens Søndergaard og Kirsten Kjær, og han har skabt uvurderlige tidsbilleder af danskernes ritualer, bondekulturen, folkemusikken og udviklingen i Provinsdanmark. Mere end 60 film er det blevet til, heriblandt et par spillefilm, der omsatte Benny Andersens Snøvsen til levende billeder. Med sine egne ord beretter Jørgen Vestergaard i Filmliv om sine mange værker og de arbejdsprocesser og overvejelser, der ligger bag hver eneste produktion. Beskrivelserne af de enkelte film suppleres af uddrag fra anmeldelser og massevis af fotos, der skildrer livet foran og bag kameraet.
Udgivelse: 3. september 2021. Sidetal: 320 sider. Pris: 260 kr
Bogen kan købes her!

Uldspinder Peter Brunsgaard
Efterlysning: Billeder og kilder til historien om Thisted Uldspinderi!
Arkivet arbejder i øjeblikket på at dokumentere og skildre en af Thisteds ældste industrivirksomheder. Desværre er der kun et sparsomt kildemateriale. Derfor beder vi alle, der måtte have bidrag - enten i form af billeder eller erindringer eller andet - om at henvende sig til os - enten på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - eller på telefon til Orla Poulsen 22 10 34 80. 


Forlaget Knakken:

Flugten til Thy



Modtagelse og integration af flygtninge i Thy 1945-2019 beskrives indgående i bogen Flugten til Thy, der udkom18. september 2020. I ord og billeder anlægges en lokalhistorisk vinkel på det flygtningeproblem, der gennem mange år har fyldt meget i dansk samfundsdebat. Med udgangspunkt i det store antal tyske og baltiske flygtninge efter Anden Verdenskrig følges de mange grupper af flygtninge, der siden da har fundet midlertidigt eller varigt hjem i Thy.  Hvordan er de blevet modtaget? Hvordan har de oplevet thyboerne? Hvordan har forholdet været mellem mediemyter og lokal virkelighed?

Bogen Knud Holch Andersen, Klaus Madsen og Flemming Skipper.
264 sider, farve, indbundet i stift bind. Prisen er kr. 200,- Bogen kan bestilles på knakken.dk eller købes hos boghandleren. 

Download lokalhistoriske bøger

Aktuelt er der her på hjemmesiden givet gratis adgang til. Se under menupunktet KILDEVÆLD --> Lokalhistoriske bøger - digitaliseret.

"Valg i Thisted"
af Jørgen Elklit, Jens Ole Petersen og Orla Poulsen
En skildring af byens og egnens politiske historie i slutningen af 1800-tallet.

"Hanstholm - drøm og virkelighed"
der er det andet og sidste bind om Hanstholms historie. Bogen udkom i 2016 og kan stadig købes.
Se www.knakken.dk.

"Thorsted - et sogn i Thy"
der er udarbejdet af en gruppe borgere fra Thorsted.

"Thisted gennem tiderne"
NY 1407I 1970 udgav Sparekassen Thy bogen "Thisted gennem tiderne". Bogen er skrevet af redaktør Clemmen Brunsgaard, der sammen med lærer Torsten Balle stiftede Byhistorisk Arkiv i 1966. Brunsgaards fortælling om Thisted var en ajourføring af museumsinspektør PL Halds byhistorie fra 1924. Bogen er nu tilgængelig i en digital udgave her på hjemmesiden. 

"Java-Bach. Historien om thyboen Niels Breinholt Bach".
Af Villiam Mortensen.

 

 

 

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler