Ej blot til lyst i Thisted

Tekst: Flemming Skipper

Illustrationer: Thisted Amatørteaterforenings scrapbog 1946-1949
(Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune)

Idrætsugen var i 1940ernes Thisted en stor sommerbegivenhed, der trak folk til købstaden fra det meste af Thy. I 1946 skulle arrangementet efter krig og besættelse stå i Nordens tegn med deltagelse fra venskabsbyerne i Skien og Uddevalla. Sport og friluftsspil var på det omfattende program, og hvad det sidste angik, var det oprindeligt tænkt som en hyldest til bysbarnet Bertel Budtz Müller med hans såkaldte korsfarer-drama Liden Engel med motiv og handling fra Thy. Det endte med at blive en mindeforestilling, da forfatteren døde under forberedelserne med at plante skuespillet om til sceneforholdene i Thisted. Det blev opført af byens amatørskuespillere først på stadion i Dragsbæk og siden på det nye friluftsteater i Christiansgave. Flere tusinde tilskuere var mødt frem.

Den vellykkede opførelse af Liden Engel gav amatørskuespillerne lyst til at gå et skridt videre ad scenens vej og danne en egentlig amatørteaterforening. Den blev beskrevet som ’et kunstnerisk amatørteater’ i modsætning til ’dilettantkomedie-begrebet’ med ’de gamle travere’. Man ville i stedet finde teaterstykker af ’god kvalitet’, og det kunne være både lystspil og dramaer af mere alvorlig karakter. Der var et stort og trofast teaterpublikum med interesse for mere end dilettantkomedier. Det så man omkring opførelsen af Liden Engel.

En måned senere blev Thisted Amatørteaterforening stiftet med Clemmen Brunsgaard, redaktøren på Thisted Social-Demokrat og i øvrigt en af de medvirkende i Liden Engel, som formand.  Og premiereforestillingen på Hotel Aalborg et par måneder senere var et drama, der varede næsten fire timer: Vintersolhverv, et ’moderne skuespil’ i tre akter af amerikaneren Maxwell Andersson. Det var en opgave, der stillede store krav til både skuespillere og publikum. Herhjemme havde kun Det kongelige Teater i København turdet binde an med skuespillet, der skildrede livet i New Yorks underverden. Det var en stor satsning. Højspændt dramatik med knaldende revolvere, skumle forbrydere og anden menneskelig usseldom. Det blev ikke nogen ubetinget succes, men trods alt en god begyndelse for Thisted Amatørteater, der dog blev rost for modet til at give sig i kast med så stor en opgave. De spillede også på Mors, hvor de i anmeldelsen i den lokale avis kunne læse, ”at af et amatørteater at være rangerer det meget højt. Stykkets hovedpersoner spillede deres roller, så man helt glemte, at det var amatører der var på scenen.”

Sommeren 1947 var det en forestilling i en anden genre, Thisted-amatørerne kastede sig over. Ludvig Holbergs komedie Henrik og Pernille. Det var på friluftsteatrets græsklædte scene, løjerne udspillede sig, og blandt de medvirkende var Bertel Budtz Müllers datter, Ingeborg. Hun var jævnligt på besøg hos bedsteforældrene på Winthersmøllevej og et meget aktivt medlem af Thisted Amatørteaterforening.

En af Thisted-amatørerne gjorde sig i sommeren 1947 bemærket i udlandet. Else Andersen, en af hovedkræfterne ved flere forestillinger, blev udtaget til at spille med i en dansk amatøropførelse af Henrik og Pernille ved et stort verdensungdomsstævne i Prag. Hun spillede Pernille – og havde ikke glemt sine sprogkundskaber fra realskolen i Thisted. Opførelsen foregik på engelsk. Else Andersen begyndte sin karriere på de skrå brædder i realskolens gymnastiksal ved de årlige skolefester, men havde siden medvirket i mange amatørskuespil og altid vakt opmærksomhed ved et ægte og dygtigt spil. Senest i Bagtalelsens Skole, som Thisted Amatørteater havde premiere på tidligere på året.

1Vintersolhverv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thisted-amatørerne havde store ambitioner fra begyndelsen i december 1946 og lagde ud med ’Vintersolhverv’, et fire timers amerikansk drama, som kun Det kongelige Teater i København tidligere havde vovet sig ud .2Vintersolhvervprogram

Der var 21 medvirkende i Thisted Amatørteaters første forestilling på Hotel Aalborg. Instruktør var Hans Otto Jørgensen, dekorationerne stod malerfirmaet Carl Christoffersen & Søn for efter udkast af instruktøren. Og den ledsagende musik – et Beethoven-tema – blev spillet af Børge Christensen. 

3ErikFriisSkyggen

Erik Friis – tog sig virkningsfuldt ud som ’Skyggen’ i det amerikanske drama.

4OveHansenspilledevagabond

Ove Hansen – spillede en vagabond i Thisted-amatørernes første forestilling på Hotel Aalborg.

5Else Andersen

Else Andersen blev udtaget til at spille med i Holbergs komedie ’Henrik og Pernille’ ved et verdensungdomsstævne i Prag – og på engelsk.

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler