Vestermøllevej 15
Matr. nr. 38k
Klitmøller
17/2 1917. Skøde fra Anders Thingstrup Jørgensen til Jens Andersen Frost paa matr. nr. 38k og 10g.
Jens Andersen Frost (1886-1981) var uddannet som sømand og fisker. Begyndte som fisker i 1914 og i 1918 blev han gift med Margrethe Elise Hansen (1895-1951). De byggede hus paa parcellen. Jens Andersen Frost var medlem af bestyrelsen for Eksportforeningen og kutterfører fra 1918. Fører af “Maagen” T.287.
I 1952 flyttede Jens Andersen Frost til en datter i Thisted og huset blev solgt til:
I.P. Christensen, sognepræst i V. Vandet.
1981. Ejer: Børge Smærup Thorup.
********
Skøde
Underskrevne Møller Anders Thingstrup Jørgensen af Klitmøller sælger, skøder og overdrager herved til Fisker Jens Andersen Frost, sammesteds, de mig ifølge tinglæst Adkomst sammenholdt med Udstykningsresolution af 20. April 1914 tilhørende Parceller af Klitmøller i Vester Vandet Sogn skyldsat under:
Matr. Nr. 10g af Hartkorn ¼ Alb.
Matr. Nr. 38k af Hartkorn 2¾ Alb.
og da Købesummen 1000 Kr. afgøres ved kontant Betaling, saasnart Skødet er tinglæst, saa skal fornævnte Parceller med rette Tilliggende og Tilhørende herefter være Jens Andersen Frost’s retmæssige Ejendom med de samme Herligheder, Rettigheder, Byrder og Forpligtelser, hvormed de har tilhørt mig, idet indestaas for Vanhjemmel.
Køberen udreder alle af Parcellerne gaaende Skatter og offentlige Afgifter, der forfalder 1. April d.A. og senere.
Omkostningerne ved nærværende Skøde udredes med Halvdelen af hver af os.
Jeg Jens Andersen Frost af Klitmøller modtager nærværende Skøde og paa Tro og Love fastsætte vi herved Parcellernes Værdi i Handel og Vandel lig med Købesummen.
Til Bekræftelse under vore Navne vidnesfast.
p.t. Thisted, den 17 Februar 1917.
Anders Thingstrup Jørgensen Jens Andersen Frost
Til Vitterlighed
S. Bjerregaard Johs. Brock
Paategnes til Thinglæsning App. 20/4 14. Ikke sørskilt vurderet.
Skatterne er betalt indtil Oktober Termin 1916 inklusive.
Thisted Amtsstue, d. 19’ Februar 1917.
Mortensen Fm.
Læst inden Hillerslev Hundborg Herreders Ret, Tirsdagen den 20’ Februar 1917 og indført i Pantebog for Hillerslev Herred N. 3/1441. Kort forevist
A. Conradt-Eberlin. -
********
75år (Thisted Dagblad, 18/3 1998).
Fiskeskipper Børge Thorup, Vestermøllevej 15, Klitmøller, fylder 75 år i morgen, torsdag den 19. marts.
Børge Thorup er en af Hanstholms ældste aktive fiskere, og hans båd, T97 »Bellis« er blandt de helt faste indslag i billedet af Hanstholm havn.
Egentlig var landbruget mere end fiskeriet udset til at blive Børge Thorups virkeområde. Han stammer fra Nørklit ved Frøstrup og havde i sine unge år flere pladser ved landbruget, men som 23årig lagde han kursen om og begyndte at fiske fra Esbjerg. Det var ikke en beslutning, som bragte ham ud på ukendte vande, idet både han morfader og morbroder fiskede fra Lildstrand.
I 1948 giftede han sig med Sonja Jensen fra Esbjerg og tre år senere flyttede familien til Thyborøn, hvor den havde adresse frem til 1959. Herefter gik turen nordenfjords til Klitmøller, hvor Børge Thorup siden har haft sit hjem.
Han investerede i et kystbåd og deltog i det traditionelle fiskeri fra den daværende landingsplads i Klitmøller. Men forholdene på landingspladsen ændrede sig, og det blev gradvis sværere for de efterhånden temmelig store kystbåde at komme op på stranden - og komme i vandet. Og da »Bellis« var blandt pladsens store både, var vanskelighederne ikke mindre for den. Men nogle anløb i Klitmøller blev det til, inden Børge Thorup sammen med de dengang ialt 14 Klitmøller-både valgte at bruge den ”nye” Hanstholm havn som anløbsplads.
I dag, mere end 30 år senere, er ”Bellis” den sidste af de oprindelige Klitmøller-både som stadig er i fiskeri, og Børge Thorup holder stadig fast i det traditionelle fiskeri. En fangstrejse med ”Bellis” er typisk på op til et par døgn, så båden er med til at sikre Hanstholms ry som stedet, hvor der landes ”hawfrisk fisk”.
Gennem årene har Børge Thorup været meget aktiv i bestyrelsen for Hanstholm Havns Fiskeriforening, og både her og i andre fiskeripolitiske sammenhænge er han kendt som en aktiv deltager i den aktuelle debat, hvor han med indsigt formår at komme med nogle kvalificerede synspunkter.
Han var også med, da Klitmøller Fiskeeksport blev flyttet til Hanstholm, og Børge Thorup har både beklædt formandsposten og bestyrelsesposter i Klitmøller Fisk.
Blandt Børge Thorups mangesidede virksomhed er også hans store engagement i Det Danske Spejderkorps. Sammen med sin kone var han tilbage i 1959 initiativtager til at etablere korpset i Klitmøller og han har gennem årene gjort en stor indsats for at fremme interessen for spejderarbejdet ikke blot i Klitmøller, men også som vestjysk distriktschef. At spejderideen har slået an i området - og ikke mindst i Klitmøller, hvor korpset gennem de senere år har haft en voldsom tilgang, er blandt andet Børge Thorups fortjeneste - og han er stadig klar til at give en hånd med, når Klitmøller-spejderne kalder.
Vestermøllevej
Vestermøllevej set fra øst i 1985.
Venstre side:
Matr.nr. 38ab, Vestermøllevej 11,
matr.nr. 38k, Vestermøllevej 15,
matr.nr. 38s, Vestermøllevej 19,
matr.nr. 38o, Vestermøllevej 23.
Højre side:
Matr.nr. 38r, Vestermøllevej 18.
Det hvide hus til venstre i 1983. Forrest Ørhagevej
Maagen:
"Mågen" T. 287. 8,21 t. 25 Hk. Grenå motor.