BESÆTTELSEN AF HJARDEMÅL KIRKE

SE BILLEDSERIEN!!!!

Da aktivister fra hippie-lejren i Frøstrup - Thy-lejren - natten til 31. august 1970 besatte Hjardemål Kirke, blev en grænse overskredet, der fik den sidste rest af sympati for det alternative eksperiment i det såkaldte ”nye” samfund til at forsvinde hos mange i Thy og Han Herred.

Som det blev beskrevet i Thisted Dagblad:

”De 15 unge aktivisters besættelse af Hjardemål Kirke gjorde den smukke højtbeliggende kvaderstenskirke til skueplads for begivenheder, som næppe har fundet sted i nogen dansk kirke siden middelalderen (..) Den lokale befolknings utvetydige og voldsomme reaktion udløste en politiaktion med opbud af 75 politifolk, som fik den dobbelte opgave at få aktivisterne ud af kirken og at gøre det, uden at de led overlast”.

Det var en begivenhed, der gav genlyd:

Besat kirke stormet af politiet (Berlingske Tidende). Frøstrup-lejren: Vi er bange for rasende thyboer (BT). Thyboerne: Hvorfor måtte vi dog ikke selve ordne dem? (BT). Thyboerne hævnede sig og raserede mikro-makro butik i Frøstrup (BT). Lynchstemning i Thy - Frøstrup-lejren kræves lukket (Vestkysten). Frøstrup-lejren måtte have politibeskyttelse (Thisted Dagblad). Lokale gik i kamp for Hjardemål Kirke (Kristeligt Dagblad).

 

Tekster om besættelsen af Hjardemaal Kirke

Læs teksterne herunder om kirkebesættelsen.

Natten til den 31. august besatte 15 unge aktivister, der alle boede i lejren, men i øvrigt ikke havde noget med Det Ny Samfund at gøre, kirken. Kirkedøren var stænget og vinduerne blændet med bordpapir, og fra tårnvinduerne blafrede en mængde bannere i forskellige farver. På kirkedøren blev der opsat en meddelelse om aktionens formål, der stod bl.a.

»Hjardemål Kirke er blevet taget i anvendelse til andet formål end det sædvanlige, og menigheden må undvære den sædvanlige service fra kirken.

De valgte form er ikke tilfældig. Kirken er blevet kraftigt forskanset og vil ikke kunne tages tilbage uden stærk ydre vold. Erfaringen har lært os, at forsøg på at udbedre de skader som hovedløs borgerlig politik i Danmark har forårsaget gang på gang er imødegået ed direkte vold fra samfundets officielle aktivister, politiet. Dette korps farer hårdt .frem i et forsøg på at dæmpe en radikal alternativ politisk udvikling, en udvikling, der bl.a. vil føre til dets af afskaffelse. Aktionens formål er at påvise, i hvilken grad statsmagten bygger på .falsk autoritet og traditionelt accepteres og adlydes «af de politisk set fremmedgjorte indbyggere i Danmark«.

Om eftermiddagen den 31. august samledes der, efterhånden som rygtet om besættelsen spredtes, i løbet af ganske kort tid mellem 50-100 personer uden for kirken med det formål at jage aktivisterne ud. Der var bl. a. mødt adskillige fiskere fra Hanstholm op, parat til at gå i aktion.

Datidens aviser skildrede forløbet af aktionen, både medens den fandt sted og i forbindelse retssagen i Thisted i april 1971. Hvordan den endte fremgår af pressens dækning.

Pressefotograf Tage Jensen var til stede, da de unge københavnske aktivister blev konfronteret med thyboerne.

Artikler 1970 - 1971
om Hjardemaal-affæren

#2 01.09.70 Thisted Dagblad: {/article}

#3 01.09.70 Thisted Dagblad:

#5 01.09.70 Jyllands Posten:

#7 01.09.70 Thisted Dagblad:

#8 01.09.70 Ekstra Bladet:

#9 02.09.70 Thisted Dagblad:

#10 02.09.70 Thisted Dagblad:

#11 04.09.70 Information:

#12 04.09.70 Information:

#14 21.04.71 Thisted Dagblad:

#15 22.04.71 Politiken:

#16 22.04.71 Thisted Dagblad:

#17 23.04.71 Politiken:

#19 24.04.71 Thisted Dagblad:

# 20 24.04.71 Thisted Dagblad:

Joomla! fejlsøgningskonsol

Session

Profilinformation

Hukommelsesforbrug

Database forespørgsler