Besættelsen af Hjardemaal Kirke

Til Thisted Dagblad udtalte politiassistent K. Christiansen i onsdags: - Jeg véd faktisk endnu ikke, hvad vi vil gøre ved sagen. Nok om det, men beboerne i Hjardemaal vidste, hvad de ville gøre. Hurtigt samlede de sig omkring kirken, fast besluttet på at jage de langhårede og langskæggede ubudne gæster ud af kirken. Jeg synes, at Hjardemaalfolkene fortjener en stor tak, fordi de har bevist, at der endnu er folk med Holger Danske-blod i deres årer, og jeg synes, det er på tide, at civilbefolkningen rører på sig og ikke lefler med den slags mennesker, når de optræder på den måde.
Kunne det her få lov til at gå, kan de jo snart komme og jage folk ud af deres hjem og sige: Her vil vi bo, Når de passer sig selv, har jeg ikke noget imod dem, men selvtægt må bekæmpes.
Cenius Clemmensen, Strandvej 39, Thisted

 

1. august 1970. Thy-lejren (Frøstrup-lejren). En af besætterne fra Hjardemål Kirke føres bort. I de løbesedler, aktivisterne forinden havde kastet ud fra kirketårnet, kunne de ophidsede lokale beboere bl. a. læse: "Kirken er blevet kraftigt forskanset og vil ikke uden ydre vold kunne tages tilbage. Besættelsen er ikke tilfældig. Erfaringen har lært os, at forsøg på at udbedre de skader, som hovedløs borgerlig politik har forårsaget, gang på gang er imødegået med direkte vold fra samfundets officielle aktivister, politiet. Dette korps farer hårdt frem i forsøg på at undgå dets afskaffelse. At politiet er det reaktionære samfunds villige instrument, ses kun alt for tydeligt", erklærede aktivisterne. De lokale beboere forstod ingenting.