Nyt på hjemmesiden:

Arkivets læsesal kun åben efter aftale

For at kunne overholde de påbudte afstandskrav er der foreløbig kun adgang til arkivet for publikum efter forudgående aftale. I mange tilfælde kan vi yde den bedste service, hvis man på forhånd skriver til os, så vi får mulighed for at lave forhåndsundersøgelser på evt. spørgsmål. Skriv til os på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - eller ring til arkivar Orla Poulsen på 22 10 34 80 for at træffe aftale. 


75 året for Befrielsen:
Retsopgøret

Befrielsen af Thy.jpg

Se en lille film om, hvad der skete i Thy, da budskabet om den tyske kapitulation lød den 4. maj om aftenen.75 året for Befrielsen:
Georgiske desertører i Kronborg Plantage
I befrielsesdagene forskansede en flok georgiere i tysk krigstjenesig sig i Kronborg Plantage og nægtede at overgive sig af frygt for at blive udleveret til Sovjetunionen som landsforrædere. Læs om hvad der skete dengang - og hvad der siden skete med desertørerne

 

Thylejren 50 år!

 
 
Indsamling af billeder
Lokalhistorisk Arkiv er altid meget interesseret i at modtage billeder - både originale og indscannede - , som vi blandt andet formidler her på hjemmesiden. En nem måde at sende billeder til os på er ved at benytte tjenesten wetransfer.com. Den er gratis - og man kan sende op til 2GB data på samme tid. Anfør blot mailadressen Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. for at sende billeder til os. 

filstrimmel

 

Historien om en hane

Instruktør Jørgen Vestergaards lille film er optaget omkring 1988, hvor billedhugger Henning Wienberg Jensen arbejdede med fremstillingen af skulpturen af hanen, der er opstillet på Lille Torv i Thisted. Filmen er optaget for små midler på video og følger de forskellige faser, hvor Wienberg hjemme på Mors modellerer på sin hane og med håndværksmæssig hjælp får lavet en gipsform, så hanen kan blive støbt i bronze. Undervejs fortæller han energisk og morsomt om sit arbejde.

Wienberg2 kopi

 

 

Arkivet er lukket mellem jul og nytår!

Tre bind Thisted Købstadshistorie er digitaliseret

Nu er det også muligt at læse/downloade bind tre af de i alt tre bind om Thisted Købstads Historie, som forlaget Knakken har udgivet. Tilsammen dækker de Thisteds ældste historie frem til ca. år 2000. Bøgerne er skrevet af Svend Sørensen, Knud Holch Andersen, Orla Poulsen og Flemming Skipper.
Find dem under menupunktet Kildevæld -> Lokalhistoriske bøger - digitaliseret.
Bind 1 og 2 er udsolgt, men det er stadig muligt at købe bind tre til den favorable pris på kr. 100,-
Køb hos www.knakken.dk

Koebstad1del1 THISTED KBSTAD 2 copyTHISTED KØBSTAD 3

 

 

Studiekreds i skrifttydning

skifttydningMed Knud Søgaard for bordenden har du mulighed for at træne dine kundskaber i læsning af gotisk skrift. Via kildeeksempler fra 1800-tallet får du en indføring i skrifttydning. Har du selv gamle papirer eller dokumenter, som du har vanskelighed med at læse, kan du medbringe disse til studiekredsen. Vi mødes torsdag eftermiddag. Er du interesseret i at deltage, kan du kontakte arkivet. Og selvfølgelig er der også en kop kaffe på kanden til at skylle de krøllede bogstaver ned med.

Historien om elektriciteten
i Thy og på Mors

Gennem et imponerende indsamlingsarbejde har Poul Martin Kjær nu gjort det muligt at nærlæse historien om elektriciteten i Thy og på Mors i årene fra 1882 til 2000. Som Poul Martin Kjær selv skriver i forordet til kildesamlingen, er fortællingen skabt ved gennemsyn af tusindvis af aviser, hvor stoffet med relation til historien om elektricitet er renskrevet - og nu gengivet her på 1649 A4 sider. 

Download PDF-filen her

33

Kirkebøgerne i Nors og Tved sogne 1675-1815 - nu suppleret med fattigprotokollen fra Nors-Tved sognedistrikt 1757 - 1834

nors.png Her præsenteres enesteministerialbøgerne fra Nors og Tved sogne og sognedistriktets fattigprotokol forsynet med fotos af bøgernes originale sider og med en transskription af den gamle håndskrevne tekst til nudansk skrift. Som et tillæg til de 140 års kirkebogsnotater og de 70 års notater om fattigforsorgen er der udarbejdet en række artikler, der ved hjælp af af links giver mulighed for med et klik at gå til specifikke steder i de originale dokumenter. Således er der mulighed for at en interaktiv analyse af en del af befolkningen i Nors og Tved i perioden fra midten af 1600-tallet og frem til første halvdel af 1800-tallet. 

Der er adgang til kirkebøgerne via dette link.

Foto af bagsiden af fattigprotokollen

Film om fiskeriet fra Lildstrand i 1981

lildstrandfilmI to timelange film baseret på filmoptagelser foretaget af Nordsømuseet kommenterer fiskerne Tage G. Nielsen og Bjarne Holmgaard fiskerlivet på Lildstrand omkring 1981.

 

 

Ideer til julegaven

annonce historisk arbog 2017

Efterhånden som julen nærmer sig, kommer vi tættere på den store gavetid. Forlaget Knakken, der er tilknyttet arkivthy, har udgivet en række film og bøger med en lokalhistorisk synsvinkel. På forlagets hjemmeside www.knakken.dk kan du købe mange gode gaver til at lægge under juletræet.

Hanstholm Havns 50 års jubilæum

webluftfotohanstholmHanstholm Havn kan fejre sit 50 års jubilum den 9. september 2017. Samtidig er det hundrede år siden, at den første lov om Hanstholm Havn blev vedtaget i Folketinget. Hanstholm er i denne periode vokset fra at være et lille og uanseeligt fiskelje til en moderne fiskerihavn. Men det har været en lang og sej proces, som senest er blevet skildret i to bøger udgivet af forlaget Knakken med Knud Holch Andersen og Flemming Skipper som hovedforfattere. Bøgernes titler er Bind 1 HANSTHOLM - HISTORIEN OM EN HAVN og bind 2 HANTHOLM. DRØM OG VIRKELIGHED. Det første bind, der er udsolgt skildrer perioden op til ca. 1960, medens det andet bind behandler historien frem til nutiden. Men historien om Hanstholm er også skildret på film - dels professionelle og dels amatøroptagelser. Disse film kan ses her på hjemmesiden.

Kirkebøgerne i Nors og Tved sogne 1675-1815 - nu suppleret med fattigprotokollen fra Nors-Tved sognedistrikt 1757 - 1834

nors.png Her præsenteres enesteministerialbøgerne fra Nors og Tved sogne og sognedistriktets fattigprotokol forsynet med fotos af bøgernes originale sider og med en transskription af den gamle håndskrevne tekst til nudansk skrift. Som et tillæg til de 140 års kirkebogsnotater og de 70 års notater om fattigforsorgen er der udarbejdet en række artikler, der ved hjælp af af links giver mulighed for med et klik at gå til specifikke steder i de originale dokumenter. Således er der mulighed for at en interaktiv analyse af en del af befolkningen i Nors og Tved i perioden fra midten af 1600-tallet og frem til første halvdel af 1800-tallet. 

Der er adgang til kirkebøgerne via dette link.

 

Foto af bagsiden af fattigprotokollen

Ny bog om Hanstholm

ForsidehanstholmDen bette holm, hanstholmen, er en udkant, men rummer det 20. århundredes udviklingshistorie i en fortættet og dramatisk form med voldsomme forandringer over blot tre generationer.
Og det særlige er den fremtidsdrøm, der griber holmboerne allerede i mellemkrigstiden og bliver forstærket af 1960ernes generelle optimisme. 
Den lever fortsat i den aktuelle og meget ambitiøse plan for udbygning af havnen i det 21. århundrede.
Det er i denne drøms møde med den ofte benhårde virkelighed, man finder det særprægede ved Hanstholm. Det første kapitel om Hanstholms historie udgav Forlaget Knakken i 2013. ‘Hanstholm. Drømmen om en havn’ - der var bogens titel - sluttede med tiden omkring 1960. Omkring 1. november  kommer fortsættelsen, hvor historien følges helt op til nutiden.
Titlen på den nye bog er ‘Hanstholm. Drøm og virkelighed’.

Bogen er på gaden 4. november 2016 og koster kr. 298 i udsalg - og kan købes på knakkens hjemmeside eller hos din boghandler.

 

 

Retsopgøret på levende billeder!

Plantagevej

Så snart budskabet om tyskernes kapitulation havde lydt i radioen, gik den lokale modstandsbevægelse i gang med at internere hundredevis af borgere, som man mente skulle retsforfølges på grund af deres samarbejde med den tyske besættelsesmagt. Frihedsrådets lokalkomité med boghandler Ballebye i spidsen havde i god tid forinden udarbejdet lister med navnene på de, der skulle arresteres. Biografejer Georg Pors fulgte med sit kamera slagets gang på byens gader og navnlig fra modstandsbevægelsens hovedkvarter på realskolen – det nuværende Plantagehus. Resultatet blev en 12 minutter lang film, som Georg Pors senere afleverede til Frihedsmuseet i København, hvor den lå upåagtet i mange år, indtil Pors´søn Kai Pors og filminstruktør Jørgen Vestergaard, Sennels, fandt den frem fra hylderne og fik den digitaliseret. Filmen opbevares nu på Lokalhistorisk Arkiv og kan ses her på hjemmesiden i en 'kommenteret' forløbig version. Vi opfordrer hermed publikum til hjælpe med identifikation af de mange mennesker, der dukker op på filmen.

Jul i Thy på nettet

Julthy

Det populære og traditionsrige julemagasin er udgivet siden 1931. I hefterne er der mange særdeles læseværdige artikler - og ikke mindst billeder - som alderen ikke har gjort mindre interessant.

Arkivets medarbejder Knud Søgaard digitaliserer alle årgange, der løbende lægges op her på hjemmesiden.

 

Hedevigs dagbog som e-bog

 

hedevigsdagbogTo efterkommere af Hedevig Andersen, nemlig Steffen Kjærulff og Ole Juul Jensen har sat et minde over deres oldemor Hedevig Andersen ved at udgive en kommenteret udgave af den dagbog, hun førte mellem 1888 og 1913. Dagbogen, som Hedevig kaldte "Smaa Optegnelser fra Børnenes daglige Liv", består af ca. 72 håndskrevne sider og originalen befinder sig på Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune 
Hedevig blev født i Hamborg i 1859 af danske forældre og flyttede i sin barndom til Danmark. I hele den omtalte 25 års periode, hvor optegnelserne blev skrevet, boede familien i Thisted. Hedevig var gift med Anders Christian Andersen, der var kunstmaler, skolelærer m.m.

Hedevig boede i Thisted til sin død i 1930.

Fokus på J. P. Jacobsen

Jacobsensen-annonce-4

Mandag den 9. november kl. 15.00:
Byvandring med Svend Sørensen til steder med tilknytning til J. P. Jacobsen.

Tirsdag den 10. november kl. 15.00:
Præsentation af. J.P. Jacobsens mindestue på Museet.

Vejvisere, adresse- og telefonbøger

Vejviser1963Før man kunne slå alt op på Nettet, benyttede man noget så gammeldags som en vejviser, hvis man skulle finde ud af, hvor folk boede. I ældre tider kunne man også via skatte- og adressebogen se, hvor meget byens borgere betalte i skat. Og det kunne være interesssant læsning for nyfigne sjæle. På arkivet er vi ved at digitalisere disse kilder, som nu løbende bliver lagt op til fri afbenyttelse. Vi har at gøre med en fantastisk kilde til personalhistoriske og erhvervsmæssige studier. Der kan søges i alle pdf-filerne.

Klik på menupunktet Kildevæld for at finde frem til kilderne.

God fornøjelse!

På jagt efter ejendomshistorien

spangbergsvej2Nu er mulighederne for at finde oplysninger om en ejendoms historie blevet meget nemmere. Thisted Kommune har nemlig digitaliseret sit store byggesagsarkiv, som du nu kan tilgå via www.weblager.dk. De oplysninger, der er gjort tilgængelige, er således alle bevarede sager vedr. omforandringer af bygninger. Og det er revl og krat, der er digitaliseret: tegninger, korrespondance, tilladelser mv. Det originale byggesagsarkiv med det originale arkivmateriale er ikke kasseret, men opbevares nu på Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune. Ønsker man at gå videre med at forske i sin ejendoms historie, kan man  for Thisted Købstads vedkommende benytte arkivets afskrift af registeret til Skøde- og panteprotolllen - det såkaldte realregister. Det finder du her på sitet via menupunktet "Søgemuligheder". Eller direkte her ...

 

_________________________________________________________

Brandtaksationsprotokoller

Lokalhistorikeren Knud Søgaard er begyndt på at "oversætte" de lokale brandtaksationsprokoller - og dermed gøre indholdet af dem søgbar her på hjemmesiden

Brandforsikring har eksisteret siden midten af 1700-tallet. Forsikring var obligatorisk i købstæderne fra 1731, men frivillig for landbygninger.

I 1870/72 blev forsikringsselskaberne privatisererede, og der var derfor ikke længere afleveringspligt for brandforsikringsarkivalier. 

Brandtaksationer fra Thisted Købstad, 1867 kan hentes her.

Historien om kroen

KlitmllerKroforsideGennem de seneste år har der været megen opmærksomhed omkring Klitmøller som en følge af aktiviteterne omkring Cold Hawaii. Byen har som een af de få landsbysamfund i Danmark oplevet en positiv befolkningsudvikling og er mål for mange turister . Men i "gamle dage" kom der også  turister til Klitmøller, og en del af dem lejede sig ind på Klitmøller Kro og Badehotel. En gammel gæstebog, der var i brug fra 1893 til 1943, vidner om, at mange af datidens prominente danskere nød et ophold ved Vesterhavet. Antallet af sommergæster lå omkring 200 i begyndelsen af 1900-tallet. Om disse sommergæster - og mange andre mennesker omkring livet på kroen berettes der levende i Svend Sørensens bog, der er redigeret i samarbejde med Hans Oddershede.

Bogens udsalgspris er kl. 125,-. Den forhandles via din boghandler - men kan også købes direkte i forlaget Knakkens webbutik på www.knakken.dk.

klitmllerreception2Udgivelsen blev fejret med en reception på Klitmøller Kro

 

Ny åbningstid i Thisted

Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune har ændret åbningstiden således at afdelingen i Thisted i J. P. Jacobsens Hus herefter har åbet mandag-torsdag fra 13.00 - 16.00.

I Hurup er åbningstiden uændret.

 

Nordthy - Hunstrup og Østerild siden 1896

Der er historien om dengang, komfuret på Østerild Kro sprang i luften. Der er fortællinger om børnerige familier, slidsomt arbejde, højskoleophold og gymnastikundervisning, andelsmejeri og håndværkerfirmaer.

Livet i Hunstrup og Østerild sogne for hundrede år siden var et ganske andet end i dag. Det bliver levende beskrevet i nogle af de personlige beretninger, der indgår i den ny bog Nordthy med undertitlen Hunstrup ogØsterild siden 1896, som nu er udgivet. Det er Lokalhistorisk Forening for Hunstrup og Østerild, der står bag bogen.

102 sider, gennemillustreret og i farver.
Pris kr. 128,-

Køb bogen på www.knakken.dk

Nordthyforside

Skolebesøg på arkivet i Hurup

Arkivets læsesal i Hurup.skolebesoeg

Arkivet tilbyder 1 times besøg i arkivet for skoleklasser sammen med deres lærere. Vi skal en tur ned i kælderen og se avis- og billedsamlingen, og vi skal høre om arkivets hjemmeside, hvor du kan finde oplysninger om din skole, din by og meget mere. Når vi har hørt om arkivet, er det tid til et lille orienteringsløb, hvor vi skal finde tolder Madsens notatbog, fattigkommissions-protokollen over enke Karen Josefchsdatters ejendele, Cirkus Miehes billedalbum og eftersidningsprotokollen fra dengang jeres bedsteforældre gik i skole. Det bliver en time med en masse gode historier, og undervisningen er tilrettelagt for alle klassetrin.

Hanstholm. Drømmen om en havn

15. august 2013 udkom en ny og gennemgribende fortælling om Hasntholm historie frem til ca. 1960. Det er det første af i alt to bind og byen, der måtte så meget igennem inden den store drøm om et havn blev til virkelighed. Bogen er på 330 sider og forfattet af Knud Holch Andersen, Flemming Skipper og Jens Andersen. Det andet bind er underudarbejdelse og vil omhandle de sidste 50 års hanstholm-historie. Køb bogen i forlaget Knakkens NETBUTIK

I forbindelse med udgivelsen bragte TV-MIDT Vest et længere indslag, der kan ses her:

 

Dengang Norge blev til Norge

- og dengang Thykysten spillede en vigtig rolle for det norske folks overlevelse.

NordenI år er det 200 år siden Norge løsrev sig fra sit tilhørsforhold til Danmark og fik sin egen demokratiske forfatning. Een af de første af slagsen i Europa. I den anledning har Foreningen Norden i Skien taget initiativ til at udgive en bog, der fortæller om, hvorledes der så ud i Norden, da Norge "blev født". Og udgangspunktet har været et historisk tidsbillede af venskabsbyerne Uddevalla, Skien og Thisted.
Bogen kan hentes her som pdf.

Skolehistorie

I 1814 underskrev kong Frederik VI en række skolelove, der fastslog 7 års undervisningspligt for alle danske børn.
200 året bliver markeret med en række landsdækkende aktiviteter, og Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune markerer året med en temaside, der sætter fokus på skolens historie med indsamling af billeder og lærererindringer. Du finder temaet Skole i 200 år under menupunktet TEMAER
Læs i øvrigt mere om aktiviteterne på www.skole200.dk
Frem til nytår er der lejlighed til at se en udstilling på Thisted Museum omkring skolen i 200 år.

Skolestue