Oversigt over håndværkere i Vang

Tømrere og smede og murere


Tømrere i Vang
v/ Leif Christensen
februar 2004 

Ole Bach 1846-1926
Ole Bach er født 14.11.1846 i Klitmøller. Han boede med sin hustru Jensine på Trapsandevej 61, der hvor den gamle købmandsforretning kom til at ligge.Ole og hans hustru drev tømmerforretning udover almindeligt tømrerarbejde lavede han også ligkister, han lavede også plantørboligen i Nystrup, det fik han 6000 kr. for. Østerild plantørbolig lavede han også. Han brækkede sit ene ben, det kom til at påvirke ham så meget at han nærmest blev morfinist. Han drev forretningen frem til ca. 1920. Han døde 23.1.1926 – 79 år gammel, Jensine overlevede ham hun døde 15.8.1938 – 92 år gammel.

Kristian Nørgaard Jensen 1884-1942
Kristian Nørgaard Jensen startede tømrerforretning på Trapsandevej 74 i 1914. Han lavede almindeligt tømrerarbejde, bl.a. i Vang gamle købmandsforretning i 1927, på Kanalvej 43 (Jørgen & Olga Jørgensen gård). Han lavede også de ejendomme som var udstykket fra Præstegaarden i 1923, Mellemvej 14 og 16. Han arbejde i det hele taget lokalt, han havde ikke de store muligheder for at komme videre omkring. Han lavede også en del arbejde på gården ”Egebaksande”. Han havde 2 mand i arbejde året rundt, bl.a. Jens Thomsen, Johannes Jepsen og sig selv. Han byggede ”Lundbo” Nystrupvej 7 sammen med Jens Nørgaard, de skulle have tilsammen 3400 kr. for hele byggeriet. Kristian Nørgaard Jensen var gift med Sidsel som levede 1891-1975.

Magnus Chr. Overgaard 1917- 1970
Magnus Chr. Overgaard f. 7.1.1917 og stammede fra Østerild, mens hans hustru Elly Marie f. 16.4.1918 kom fra Jebjerg ved Randers. Han kom i lære som tømrer i Øster Jølby på Mors, men han kom jævnligt til Thy, når han skulle besøge familien.I 1938 lejede han værkstedet på Trapsandevej 74 af Kristian Nørgaard Jensen og startede sin tømrerforretning, lejen var ca. 135 kr. i kvartalet. I 1941 byggede ham og hustruen hus på Rodalsbakke 4, i 1946 byggede de værkstedet til efter han var startede med at tække tag hos Jens Mejlsø. Han overtog Kristian Poulsen, som havde været ansat hos Kristian Nørgaard som tømmersvend, han havde også en lærling Jørgen Nystrup, og Arne ?, som gik under jorden under krigen. De cyklede rundt til deres kunder og hvert efterår cyklede de rundt til deres kunder og spurgte om de skulle have sat ny glas i deres vinduer inden vinter.Han havde også fornøjelsen af at have en kunde hvert år den 24. december for at få lavet en juletræsfod. 1949 købte han en gammel lastbil og kommer på denne måde mere rundt i sognet. Da Vang kirke i 1956 skulle restaureredes lavede han også dette. I 1963 byggede han Vang – Tvorup Centralskole samme år havde han tømrerarbejde på Hotel Hanstholm.Da Elly Overgaard fik kørekort i 1963 kørte hun sommetider ud med bygningsmaterialer til stederne, hun hjalp også Magnus med regnskaberne.I 1969 byggede han Andelsbanken i Thisted, han havde 4-7 svende og et par lærlinge, hvor han også byggede 6 sommerhuse i Vangså, som ligger på Tvedsrimme. Magnus Overgaard dør den 8.6.1970 på arbejde, mens han byggede huse til salg på P. L. Haldsvej i Thisted. Elly Overgaard forsatte forretningen med hjælp fra sønnen Kjeld. Elly Marie Overgaard døde den 18.5.2009.

Kjeld Overgaard
Kjeld Overgaard overtager forretningen i 1978 og driver tømrerforretningen fra værkstedet i Vang frem til 1989, da han bygger værksted i Thisted. I den tid han havde værkstedet i Vang lavede han bl.a. et hotel i Vendsyssel kaldet ”Tannishus”, Hotel Aggertange, AMU- center i Thisted, og han restaurerede efter store stormskader ”Klitten” i Vorupør og andelsboligerne i Thisted samt andre enkelte ejendomme. Kjeld Overgaard havde mange lokale unge mænd i lære som: Søren Sigshøj, Bent Jeppesen, Kristian Jensen og Jørgen Kristensen. Han driver stadigvæk forretningen i Thisted og forsøger at holde kontakten til Vang. Han beskæftiger 8-10 svende og 1-2 lærlinge.

 

Smede i Vang & Tvorup
v/ Erik Aarup

Poul Nielsen 1847 - 1932
Oplysningerne bygger på samtale med Johannes Thinggaard, Rodalsbakke. Oplysningerne om Poul Nielsen er meget sparsomme, da hans virke ligger langt så langt tilbage i tid, at der stort set ingen ”øjenvidner” er tilbage. Fotografiet, som denne tekst knytter sig til, viser den oprindelige smedebygning beliggende parallelt med Trapsandevej og det nordøstlige hjørne af Nystrupvej.


Vang 1915. Vang Smedie. Fra venstre: Smedemester Poul Nielsen, Martin Nielsen, manden der holder hesten er Chr. Søndergaard, yderst til højre Jens Nielsen.

Som man kan se står Poul Nielsen fra venstre med skødeskindet, der især anvendtes i forbindelse med hesteskoning. Smeden står formodentlig med sine to sønner samt gårdejer Chr. Søndergaard fra Hellebjerg 8 med et hesteforspand. Det er nærliggende at antage at billedet blev taget før smedjen på Hellebjerg 4 blev etableret i 1926-27. Det ville have været nemmere for Chr. Søndergaard at gå til naboen på nr. 4.
”Poul Smed” (Nielsen) boede på ejendommen nuværende Kronens Hedevej 4, også kaldet Michael Skaarups hjem, da der åbenbart ikke var beboelse i forbindelse med smedebygningen.
Smedearbejdet har vel i alt væsentligt bestået af skoning af heste ringning af vognhjul, diverse reparationer af landbrugs redskaber o.lign. Op ad smedebygningen ses til venstre for ”Poul Smed” en hammer og til højre en fjederharve.
 

Thisted Amts Tidende 30.4. 1927.

Smedemester Poul N i e l s e n, Vang, fylder Søndag den 1. Maj 80 Aar. Samtidig kan han fejre et sjældent Jubilæum, idet det samme Dag er 60 Aar siden han begyndte Smedeforretning i Vang. Nielsen har været en sjælden dygtig Smed, agtet og afholdt af Egnens Befolkning og ikke mindst blandt Kolleger. Poul Nielsen og Hustru hjalp trolig hinanden, indtil Sygdom kastede sine mørke Skygger ind i det lille hjem. Hans Hustru døde for 28 Aar siden. De havde en stor Børneflok (14), og af de 7 Sønner er 4, udlærte som Smede. Trods megen Sorg og Modgang - Poul Nielsen har mistet 11 Børn, der alle døde i en voksen Alder - staar han fremdeles i sin Smedje og arbejder fra Morgen til Aften. Og det er ikke almindelige Smaating, han præstere. Han kan lave Økser til Tømrerbrug, saa fine og gode, at Hustømrere foretrækker disse fremfor Fabrikkernes.
En Søn er den gamle Smed en ud­mærket Støtte og driver nu Faderens lille Landbrug som et Mønsterbrug.

X.

Af gravstenen på Vang kirkegård – stående midt for stendiget mod øst – fremgår:
Smed Poul Nielsen f. 1.5.1847 i Sjørring død 16.6.1932 i Vang
Margrethe f. Madsen 31.3.1848 i Hundborg død 15.7.1899 i Vang.

 
Vang - Nystrupvej 2
Harald Christian Pedersen 1908 – 1984

Han var den sidste smed på denne adresse. Oplysninger bygger på samtaler med Johannes Thinggaard, Sinne Hørsted tidl. Præstegårdsforpagter i Vang, Svend Kappel, Tilsetd (som var gift med Mette Kappel, som var Haralds brordatter) og Jørgen Kragh, Nors (Haralds barnebarn).
Om ”Smed Harald” vides, han er født 6.6.1908 i Sjørring i huset på Gl. Sjørringvej 34, hvor hans far, havde smedeværksted. Han erhvervede senere en ejendom på Djernæs Mark hvor møllen stod og han har muligvis også drevet smedevirksomhed i Tvorup i ejendommen, der tidligere har tilhørt Jørgen Andersen. Om Jesper Smed kan i øvrigt oplyses, at hans forfædre fem generationer tilbage alle udøvede det ældgamle håndværk.
Smed Harald har formodentlig lært håndværket hos sin far sammen med en ældre bror, Per/Peder, der en tid var smed i Tygstrup ved Vestervig Kirke. De to smedesønner er således 6. generation af smede i familien.
Sandsynligheden taler for at smed Harald efterfulgte Poul Nielsen som var smed i begyndelsen af 30erne. Poul Nielsen døde 1932, og da har Smed Harald været 24/25 år gammel.
Smed Harald begyndte som smed i den gamle smedie, der senere blev nedrevet i forbindelse med omlægning af Trapsandevej og Rodalsbakke i årene 1952/53.
I begyndelsen af sin tilværelse som smed boede han formodentlig ved sin bror Martin Fuglsang, nuværende Tvorupvej 12. I 1934-36 byggede han det nuværende hus på Nystrupvej 2, hvor han siden boede med sin hustru Anna Marie Pedersen.
I 1956 byggede han et nyt smedeværksted langs med Nystrupvej. Over porten ses i dag meget betegnede ”Den Gamle Smedie”. Smedehåndværket har for smed Harald sikkert bestået af reprationer af datidens landbrugsmaskiner: plove, harver, radrenser, såmaskiner, ringning af vognhjul, skoning af heste og meget andet. Derudover installationer af diverse pumper, centralvarmeanlæg, rørlægning m.m. Sammen med smeden i Tvorup, Niels Nielsen, Hellebjerg 4, stod smed Harald for varmeinstallationer på den nybyggede Vang-Tvorup Centralskole i 1962-63. Sammen med sin hustru Anna Marie fik han to børn, en søn Jørgen Vestergaard Pedersen, der døde som 15/16 årig den 7.4.1940 og en datter der også er afgået ved døden. Smed Harald indstillede sin smedevirksomhed i 1967/68 da han ramtes af sygdom og blev invalidepensionist. Harald & Anna Marie Pedersen flyttede til Nors i 1983, hvor han døde året efter den 28.4.1984 i en alder af 76 år. Anna Marie, der stammede fra Vestervig, var født 18.10.1912 og døde 21.4.1999, 87 år gl.


Nystrupvej 2.


V
ang 1965. Smed Harald & Anna Marie, John Nystrup.


Vangsaa 1961. Smed Harald fra Vang arbejder for familien Melson, Hvidbakken 13.

Tvorup – Hellebjerg 4
Poul Christensen, den første smed på stedet, kaldet Poul Smed, stammede fra Skyum og var halvbror til Marianne Grønkjær, der var gift med daværende kommunekasserer Jens Grønkjær. Poul Christensen købte grunden af Chr. Søndergaard, Hellebjerg 8, og opførte den oprindelige smedebygning i 1926-27.
Han var uddannet smed og havde muligvis været beslagsmed i hæren. Han var omkring 26/27 år gammel og drev smedjen i et eller to år, hvorefter han ret pludseligt udvandrede til Canada efter at have afhændet smedjen til ”Smed Levi” – formodentlig i 1928 (oplyst af Johannes Thinggaard 2001)
 

Levi Theodor Andersen 1902- 1978 (kaldet Smed Levi)
Smed Levi var født i Koldby, han var uddannet smed – hvor vides p.t. ikke. Han arbejde en tid på Sjørring Maskinfabrik og var i den periode bosat i et nu nedrevet hus øst for gartnerboligen på Næstrupvej. Levi var gift med Marie Johansen fra Landlyst Teglværk ved Bedsted. Maries far byggede Sundby Teglværk, der senere blev overtaget af en søn.
Levi kom med sin familie til Tvorup i 1927-28, hvor han købte smedjen og boede til leje i Niels Kræns hus – beliggende mellem smedjen og den nuværende ejendom Hellebjerg 2 – indtil selve beboelsen ved smedjen var blevet færdigbygget i 1928-29. Af økonomiske årsager flyttede familien i 1929 til Vang – Rodalsbakke 3, efter at have afhændet smedjen på Hellebjerg til nedennævnte smed Niels Chr. Nielsen (kaldet Niels Smed). Nogle lokale bønder, Anders Hellebjerg, Niels Chr. Nielsen (Niels Kræn) og Peder Thinggaard(Johannes Thinggaards far), havde muligvis i sin tid kautioneret for smed Levi. Da Levi ophørte som smed i Tvorup overtoges smedjen derfor af kautionisterne efter forhandlinger med Levis svigerfar, teglværksejeren fra Sundby.
Levi Andersen flyttede med sin familie ind i huset ”Kirkely” Rodalsbakke 3, hvor han drev lidt smedevirksomhed en tid. Efter sin tid som smed var Levi beskæftiget som skovarbejder i 27-28-år.
Levi Andersen døde 76 år gammel i 1978 og er begravet på Vang kirkegård.
(interview med Levis søn Frode Andersen 5/6 2001) 


Rodalsbakke 3

Niels Chr. Nielsen smed på Hellebjerg 1932-1965
”Smed Niels” var udlært i Hørdum og købte formodentlig smedjen af førnævnte kautionister i sommeren 1932. Han var da 27 år gammel, han blev efter et par måneder gift med Ida Høje fra Hørdum, der var en søn, Svend Aage i ægteskabet, Ida døde i 1963.
”Smed Niels” havde såvel svend som lærling. Meget smedearbejde bestod i hans tid af skoning af heste, lægge ringe på hjul, og andet. Han udvidede værkstedet ved at opfører tilbygningen til den oprindelige smedie mod nord.  Materialerne hertil stammede bl.a. fra det hus, der lå umiddelbart vest for ”Mejerisøen”, og som var kendt som ”Poul & Marians hus”. Han ændrede også sin privatbolig ved at tilføje såvel en østvendt karnap som et ligeledes østvendt udstillingsvindue. I den nybyggede værkstedbygning indrettedes kontor og et værelse til smedesvenden.
”Smed Niels” afhændede smedien af personlige årsager i 1965 og rejste – efter et par år at have arbejdet hos fa. A.P. Andersen i Thisted som smører og altmuligmand – til København, hvor han i en årrække arbejde på skibsværftet B&W, indtil han blev 70 år.
Da Smed Niels solgte smedien til nedennævnte Erik Rønby, havde han været smed i Tvorup i 32 år. Han døde …..?. (Efter interview med Johannes Thinggaard 24.1.2002)


1932. Hellebjerg 4.  Fra venstre: Ida Nielsen, Niels Chr. Nielsen og Ejner Gerhard Nielsen.


1940. Hellebjerg 7. Thomas Nielsen og Niels Kristian Nielsen, begge Tvorup. Drengen bagved er Karl Emil Madsen.


ca. 1941. Set fra venstre: Ida Nielsen, Svend Åge Nielsen og Niels Christian Nielsen

Erik Rønby smed på Hellebjerg 1965-1968
Erik Rønby overtog smedien efter førnævnte ”Smed Niels” i 1965. Han var uddannet som smed i Skive, hvor han i øvrigt var født, han var gift med Inger Sloth Jørgensen fra Hvidsten – egnen ved Randers.
Erik Rønbys smedevirksomhed var især præget af meget arbejde med installering af centralvarmeanlæg og etablering af vandpumper i de enkelte gårdes og husstandes private brønde- ikke et ufarligt arbejde, der overvågedes af folk ”oppe på jorden”- klar til med reb om livet at ile til undsætning i tilfælde af sammenstyrtninger, iltmangel og andet.
Erik Rønby havde en lærling, der nåede at blive færdiguddannet, inden han – i en blandet handel/byttehandel – afhændede smedien til sin efterfølger ”Smed Bjerregaard” og flyttede ind i dennes hus i Nykøbing Mors i 1968. Afståelsen af smedien var begrundet i et ønske om at vende tilbage til barndomsegnen – Salling – hvor familien Rønby i skrivende stund (vinteren 2002) forsat er bosiddende.
Ejendomssammenlægningen på Djernæs Mark samt stigende mekanisering var en medvirkende årsag til afståelsen.  (Efter interview med Johannes Thinggaard, Alfred Pedersen (Korsgaard) og Inger Sloth Rønby).

Peter Bjerregaard smed i Tvorup 1968-1975
Smed Peter Bjerregaard overtog smedien den 1. marts 1968 efter Erik Rønby. Han var født i Øster Assels på Mors og var uddannet landbrugs og maskinsmed. Han var 40 år da han kom til Tvorup, var gift med Mette Marie f. Mortensen. Der var 4 børn i ægteskabet: Poul Erik f. 1952, Lene f. 1956, Elin f. 1960, Pia f. 1964.
Smedearbejde havde ændret karakter og bestod nu især af reparationer af biler, traktor og knallerter, arbejde med vandpumper, varmeinstallering o. lign. Der blev efterhånden mindre og mindre smedearbejde – bønderne kunne selv i større og større omfang, så Peter Bjerregaard måtte i 1975 lade smedien gå på tvangsaktion. Den blev erhvervet af Jette og Peter Overgaard Poulsen.
Peter Bjerregaard lejede et nedlagt landbrug i nærheden af Nors og flyttede her til med sin familie. Han havde da allerede en tid været ansat på Hillerslev beholdefabrik. I 1976 købte familien et nedlagt landbrug i Redsted på Mors, og Peter Bjerregaard fik arbejde som drejer i firmaet ”Joki”, indtil han gik på efterløn, han mistede sin hustru i 1978 og flyttede selv til Nykøbing, hvor han boede til sin død i juli 2003, 85 år gammel.
(oplysninger bygger på samtaler med: tidligere mejeribestyrer Svend Sandal, Poul Erik Bjerregaard (søn af smed Bjerregaard)


Murere i Vang
v/ Leif Christensen, marts 2004

Niels Christensen 1873-1935
Niels Christensen boede lidt øst for den nuværende skovløberbolig på Trapsandevej 101. Han byggede hus på Trapsandevej 55, hvor Holger Christensen bor i dag. Der boede han ikke så længe, han flyttede til Vangså sidst i 1920erne i et hus i det nordligste hjørne af Vangså (i dag Skjærbakken 45), som nu er en fredet ejendom. Niels havde selv forretning og byggede nogle huse i Vangså blandt andet missionshuset. Måske byggede han også Vang skole, det er ikke helt sikkert. Han arbejde også for Jens Hedegaard.

Jens Hedegaard 1894-1976
Jens Hedegaard byggede hus i Vang på Trapsandevej 72, i det hus boede han og Maja i mange år, så byggede han Trapsandevej 56, som ligger lidt længere mod øst. Han byggede en del huse og landbrugsbygninger, samt foretog han en del reparationer og ombygninger, bl.a. af forsamlingshuset. Jens var en af de første der fik bil, han havde først en bil kaldet ”Mathis”, og en tre-hjulet ladbil, som hed ”Sputnik”. Den væltede sommetider, når Jens Hedegaard og Kristen Kristensen, der var lærling og svend hos ham, var ude at køre. Det tog de ikke nogen særlig notits af; de steg ud af bilen og rejste den igen og forsatte deres køren. Han drev forretningen frem til 1962-63.  

Christian M. Christensen 1926-1989
Christian kom i murerlære i 1949, og han blev udlært 1953 hos Jens Hedegaard. I sin læretid gik han på teknisk skole i Sjørring om aftenen efter arbejdstid. De lavede almindeligt murerarbejde altså landbrug og huse i de år han var i lærer og senere da han var svend.
Christian M. Christensen startede selv forretning i 1962 på Trapsandevej 76, hvor han sammen med en svend og en arbejdsmand lavede almindeligt murerarbejde, nye huse og landbrug.
1972 kommer Danmark i EF og landmændene bliver meget optimistiske. På en aften modtager han ordrer til 1-2 år samtidig blev der bygget mange nye parcelhuse. Han havde 5-7 ansatte, deriblandt en del lærlinge: Knud Kristensen, Kurt Knudsen, Mads Madsen, Albert Poulsen, Egon Sjælland og Leif Christensen.
Christian havde stor hjælp af sin hustru Anne Marie, som lavede regnskabet for ham.
Havde meget arbejde på Thylands Ungdomsskole og Sjørring Mejeri, han drev et meget alsidig murerforretning. 

Knud Kristensen 1947 -
Knud Kristensen er født i 1947, kom i lære i 1965 hos Christian M. Christensen på Trapsandevej 76, han fik en begynderløn på 1,20 kr. i timen, han var meget glad for at være murer, hvorefter han startede selv forretning den 1. januar 1971 på Mellemvej 11, hvor han udførte mange slags opgaver indenfor landbrugsbyggeri samt nybyggeri af stuehuse til videre salg, samt reparationer og omforandringer. Han havde 5-6 mænd. 2 lærlinge, 2 svende, 2 oppassere, og opgaverne blev udført i Thy, Sydthy og på Mors og en enkelt opgave var på Sjælland.
Afmatningen sidst i 1970erne, hvor han stod med huse på egen grund i længere tid, var årsagen til han begyndte som svend igen i 1980, samtidig med at han afviklede sin forretning.
Knud blev ansat som graver på Sjørring kirkegård i 1983, men i 1992 som graver på Vang kirkegård, han må på grund af svigtende helbred holde i 2001. Han hjælper nu han hustru Ingeborg med at passe børn som er i familiepleje. 

Leif Christensen 1959 –
Jeg var ikke så gammel, da jeg begyndte at snuse til murerarbejdet, jeg var omkring 10-12 år, da min far Christian M. Christensen spurgte om jeg havde lyst til at tjene nogle lommepenge. Det gik lidt på at gøre mursten rene, det havde jeg meget lyst til, jeg tog min cykel, bandt murerhammeren bagpå og cyklede ned til Jørgen Jørgensen, og gjorde sten rene. (her 35 år senere bygger jeg nyt hus til Olga & Jørgen Jørgensen i Sjørring).
Jeg kom i lærer ved min far i 1976 han havde på det tidspunkt 2 svende, 2 lærlinge, 2 oppassere, hvor vi lavede meget alsidigt murerarbejde, jeg kunne lide det frie liv på byggepladsen, jeg blev udlært i 1979 og forsatte som svend hos min far. Som årene gik, blev det klart at jeg ville overtage forretningen den dag han holdt op, jeg forberede mig til det, tog kloakmestereksamen, blev teknonom i økonomi samt organisation.
Min far døde i september 1989 og jeg overtog forretningen i oktober 1989, og har siden drevet murer og kloakforretning. Jeg har for det meste haft 1-2 svende ansat, vi har lavet en del alsidigt arbejde en del restaurationer af kirker, nye huse, stalde og reparationer. I skrivende stund er jeg som sagt ved at færdiggøre nyt hus samt maskinhus.