På bytur i klitheden
Thisted Dagblad 19 juli 2004

Det lille samfund Vangså præsenterede sig med velholdte huse, forsvundne gårde og trafikproblemer

Se fotos fra arrangementet

Af Jo Falk
Det lille samfund Vangså præsenterede sig med velholdte huse, forsvundne gårde og trafikproblemer
VANGSÅ: - I min barndom var vi 88 børn og unge. Der var 34 huse, og der var 14, der drev landbrug. Jeg er født i 1925, fortæller Niels Peder Hoxer, der i dag bor i Tvorup, men er født og vokset op i Vangså.
Han er en af nøglepersonerne, da Lokalhistorisk gruppe under Vang-Tvorup-Vangså Borgerforening inviterede på »byvandring« i Vangså - det lille samfund på i dag 12 helårsbeboere, fordelt på fem-seks husstande mellem Klitmøller og Vorupør.
Men selv om Vangså er lille, har byen rigtig mange forbindelser, viser det sig, for bil på bil drejer ind og parkerer på græsmarken bag det tidligere Missionshus.
Jette og Ole Andersen, der bor i huset på Skjærbakken 17, lægger græs til biler og udhus til en udstilling om »Vangså før og nu«, er sammen med Niels Peder Hoxer turledere, hilser på og snakker med de fleste af de omkring 80 fremmødte som gode bekendte.
- Jeg er nu spændt på, hvordan det går. Det er første gang, vi prøver det, når Jette Andersen lige at sige, inden hun som en god turleder hilser på nye fremmødte.
- At søge det lokalhistoriske og grave i arkiverne, det er noget helt andet, og det er rigtig interessant, men et stort arbejde, tilføjer hun, da hun er ledig, og hun erkender leende, at hun har fornemmelsen af at være en særlig undergruppe for Vangså under den lokalhistoriske gruppe.
- Jeg har brugt meget tid på at finde oplysningerne om »Ral-værket« i Vangså, siger hun, der har beskrevet det gamle værk i ord og gamle billeder på udstillingen.
Turlederen går i stilling:
- Inden vi går rundt, vil jeg lige fortælle om det gamle missionshus, som Ole og jeg bor i. Det blev bygget i 1905 og blev brugt til gudstjenester og til søndagsskole helt op til i hvert fald 1973. Da vi overtog det i 1980, havde det stået tomt i nogle år, fortæller hun og går så i spidsen for den store forsamling hen ad Hvidbakken.
Stille og roligt, og snart er deltagerne spredt ud i smågrupper, der hilser og småsnakker, mens de slentrer henad vejen mod første stop og skaber regulært bylignende trafikkaos, da en bil skal den ene vej, en anden den modsatte.
Trafikken afvikles, bilerne passerer, og turlederne kan fortælle om den store ejendom, som ikke længere er, men som har lagt grund til den store sommerhusudstykning omkring Tingbakken.
- Man kan stadig se fundamentet af den store ejendom under marehalm og græsser, oplyser Ole Andersen, der forklarer, at de to sommerhuse, som ligger som naboer til grundstykket med fundamentet, gik sammen om at købe det for at undgå en ny nabo.
Jette Andersen fortæller, at der er et regulativ for sommerhuse i området, at de skal have tørv eller ral på taget, akkurat som der er restriktioner på, hvilken farve sommerhusene må have.
- Derovre lå også et møj flot hus, Johannes' og Bolettes, fortæller Niels Peder Hoxer, da han og Ole Andersen har vendt sig mod den anden side af Hvidbakken, mod et stort grønt område.
- Her var der planer om at lægge et feriecenter ligesom i Vigsø, så staten købte ejendommen og rev huset ned. Det var en rigtig stor ejendom. Vi protesterede, og planen blev opgivet, men staten ejer stadig væk jorden og lejer den ud til en landmand, supplerer Ole Andersen.
Han fortæller, at området oprindelig var delt op i 16 matrikler, der nåede helt op til Vang Sø, og at Tvorup Plantage er plantet på en del af Vangsås jord.
Turen går ad den lille omvej til Hvidbakken til et lavt hvidt hus fra 60'erne, hvor der tidligere var ishus, og derfra til lidt af en perle af et gammelt velholdt hus med stråtag fra 1871.
Sinne Harboe går og snakker med Anni Hoxer. Som så mange andre deltagere har de tidligere haft deres gang i Vangså. Sinne Harboe fortæller, at huset med stråtag såmænd var hendes bedstefars. Hun kommer også indirekte med en forklaring på de mange deltagere på »byvandringen«:
- Da vi for nogle år siden holdt fætter-kusine-fest, var vi 104. Mange af familierne herude var jo gift ind i hinanden.
Men også Vangsås sommerhusbeboere, de fleste af dem med mange års somre i Vangså, er med på byturen. Arkitektparret Inger og Johannes Exner har et af de gamle fiskerhuse, som byvandringen kommer forbi. Søren og Henriette Jakobsen fra Vejle bor i et af de rigtige sommerhuse og nyder freden i Vangså.
- Vi er kommet her gennem syv år, og så bliver man interesseret i at vide, hvordan her var før, siger Henriette Jakobsen.
Videre ad vejen mellem sortbær og blåbær til Noras Ark, et tilsyneladende meget moderne hus, som dog ifølge Niels Peder Hoxer er et rigtig gammelt hus, som i så fald er blevet shinet gevaldig flot op. Hoved-Hvidbakken passeres og en utrolig godt skjult sti gennem kogleaks til sommerhus-området forceres.
- Der blev udstykket 30 grunde, og de 20 er bebygget med sommerhuse. De ubebyggede grunde er brugt til investering, siger Ole Andersen, og Jens Otto Skov, sommerhusejer og fra Kolding, vurderer, at de grunde for tiden koster mellem 150.000 og 200.000 kr.
- De ti sommerhusgrunde ved Tveds Rimme og de her er de eneste sommerhus-udstykninger i Vangså. Flere kommer der ikke. Dertil kommer selvfølgelig dem, der har været så heldige at købe et fiskerhus, siger Ole Andersen, mens vi går gennem Tingbakkens granallé.
Han er selv født og opvokset i Vangså.
- Vi var 11 søskende, heraf syv drenge. Mine bedsteforældre og min onkel, der sad i kørestol, havde et lille landbrug, og det hjalp vi drenge med, hjalp min onkel, passede fårene, og hvad der ellers var at lave. Først hjalp min ældste bror, og da han stoppede, den næste bror i rækken. Jeg var otte år, da det blev min tur, fortæller han, inden han slår følge med de andre, der går mod fiskerhusene nærmere klitterne på Skjærbakken og Hvidbakken.
Endestation er det gamle Missionshus og udstillingen. En del er stoppet på halvvejen og har nydt eftermiddagskaffen ved bordene på græsset bag missionhuset, og har studeret udstillingen i udhuset. Den er der stadig, og der er åbent hver dag fra formiddag til aften på Skjærbakken 17 bag missionshuset.
jofade-bergske.dk