Thisted Dagblad, 1. september 1970:

15 aktivister blev røget
ud af Hjardemål Kirke

 

Sigtes i dag for husfredskrænkelse og vold. Storstilet politiaktion efter vrede beboeres forsøg på at storme kirken – to kvæstet af aktivisterne i kirketårnet

 

De 15 unge aktivisters besættelse af Hjardemål Kirke gjorde i går eftermiddags den smukke, højtbeliggende kvaderstenskirke til skueplads for begivenheder som næppe har fundet sted i nogen dansk kirke siden middelalderen. En harmfuld lokalbefolknings forsøg på at fordrive aktivisterne – otte mænd og syv kvinder – resulterede i blodsudgydelse i kirken: To unge mænd, fiskepakker Bent Christensen, Hanstholm, og Hugo Enevoldsen, Ballerum, blev mødt med slag fra jernstænger, da de sammen med andre løb storm mod kirketårnet. Bent Christensen blev så hårdt medtaget, at han måtte føres til sygehuset i Thisted for at få to flænger i hovedet syet sammen.

Den lokale befolknings utvetydige og voldsomme reaktion udløste en politiaktion med et opbud på 75 politifolk fra Århus, Aalborg og Thisted, som fik den dobbelte opgave at få aktivisterne ud af kirken og at gøre det, uden at de led overlast. Før politiet dukkede op, havde stemningen nået kogepunktet og var stærkt på vej fra indignationens fase til regulær lynchstemning. Efter at have været forskanset i kirken siden nattetimerne dukkede 15 slukørede og tavse aktivister op én efter én og blev håndfast ført til "salatfadet" – en af Tinggaards rutebiler – gennem et espalier af stålhjelmklædte politibetjente. - Kun anvendelse af tåregas formåede at få dem til at overgive sig. De førtes til arresten i Aalborg, og i dag fremstilles de i grundlovsforhør.

 

De 15 aktivister var alle fra Frøstrup-lejren, hvor man i øvrigt fralagde sig ansvaret for deres handlinger og beklagede dem – med en erkendelse af, at mandagens begivenheder synes at have fjernet den sidste rest af sympati blandt den lokale befolkning for Det nye Samfunds lejr-eksperiment. Et forlydende om, at de 15 er dukket op i lejren på et sent tidspunkt og i hvert fald efter, at de oprindelige lejrledere, Henning Prins og Leo Jespersgaard, har forladt Frøstrup, har intet på sig. En ung talsmand for lejren, Søren Noack, oplyser overfor Thisted Dagblad, at de 15 aktivister har opholdt sig i lejren praktisk taget siden dens åbning, men han tilføjer, at ingen af de øvrige lejrdeltagere vil vedkende sig kendskab til aktivisternes planer.

Præsten kaldt 'fascistsvin'

De groteske begivenheder i og omkring Hjardemål Kirke løb først løbsk ved 14.30-tiden, da lokalbefolkningens harme over krænkelsen udløste en spontan reaktion: Der gik bud rundt i hjemmene om at møde op ved kirken. I løbet af forbløffende kort tid var 50-100 personer mødt op og klar til aktion, deriblandt flere fiskere fra Hanstholm.

Sognepræsten, pastor J.E. Meng Sørensen, var i mellemtiden blevet underrettet om den faretruende udvikling og henstillede til de vrede beboere at lade politiet udføre den opgave at bringe aktivisterne ud. Vreden blandt beboerne var imidlertid så stor, at de fastholdt beslutningen om selv at hente aktivisterne. Som et kompromis foreslog pastor Meng Sørensen derefter, at han først skulle forsøge at overtage aktivisterne til at komme frem frivilligt. Fra en stige henvendte han sig til aktivisterne gennem et af kirkens vinduer. Han blev mødt med et svar om, at nu gjaldt det "Øje for øje og tand for tand – her skal der ikke forhandles, revolutionen er begyndt" – efterfulgt af et "fascistsvin!"

I næste nu blev en rude knust indefra, og skårene haglede ned over sognepræsten. Et af dem strejfede ham i tindingen og slog hul på huden.

Slag med jernstang

Fra dette øjeblik tog de fremmødte beboere sagen i egen hånd. De brød kirkedøren op og skaffede sig adgang til kirken. Nogle stålhjælme af den type, der bruges på farlige arbejdspladser, blev fremskaffet i en hast, og et stormløb mod lemmen i kirketårnet, hvor aktivisterne nu havde forskanset sig, blev tilrettelagt.

Forinden var den 20-årige Søren Noack, en af de tilbageværende lejrledere i Frøstrup, dukket op og tilbød at forsøge at overtale aktivisterne til at overgive sig. Beboerne frabad sig hans assistance og bad ham om at forføje sig. Derefter blev der – bl.a. ved hjælp af noget af det "skanse-materiale", aktivisterne havde slæbt ind i kirken, rettet et fremstød mod lemmen.

Det lykkedes at få den op, men i næste nu blev hjælmen slået af hovedet på Bent Christensen, og han fik en række voldsomme slag med det resultat, at han styrtede ned ad trappen, hvor han blev grebet af de øvrige. Med blodet løbende ned over ansigtet blev han hjulpet ud og lidt senere i en ambulance fra Falck-Zonen ført til Centralsygehuset i Thisted, hvor sårene blev syet sammen. Han kunne straks udskrives og dukkede senere op på kirkegården, hvor han sammen med flere hundrede andre overværede kirkebesættelsens sidste faser.
Under stormen ved kirketårnet fik Hugo Enevoldsen fra Ballerum lettere kvæstelser i ansigtet, da han stiftede bekendtskab med aktivisternes våben.

Foren jer!

På dette tidspunkt blev det klart for politimyndighederne, at tingene ikke kunne klares ved indsættelse af et beskedent antal politifolk fra det lokale område. Der blev rekvireret assistance fra Århus og Aalborg, og medens man ventede på, at de skulle komme, udviklede tingene sig til alt held nogenlunde fredeligt ved kirken, hvor de vrede beboere havde indset, at det ikke uden yderligere blodsudgydelse ville være muligt at trænge op i kirketårnet. Den næste times tid formede sig stort set som en ordduel mellem aktivisterne og den stærkt voksende tilskuerskare, som nu ikke bare talte lokale folk, men mange langvejs fra.

Fra et vindue i taget på kirkeskibet postulerede aktivisterne. "Det hærværk, der er begået mod kirken, er foretaget af folk udenfor, ikke af os". Et banner hængt ud fra en af glughullerne i tårnet proklamerede: "Alverdens folk – foren jer", hvilket affødte en tør kommentar: "Vi har forenet os, nemlig mod jer og alt, hvad i står for".